Viața, votul și vaccinul

Viața, votul și vaccinul

Viața

În ultima perioadă avem un puternic trend ascendent pe linie: cazuri noi, decese și persoane internate la ATI.

Mi-am tot propus să nu mai deschid subiectul ori să-l abordez cât mai rar.

Totuși, își mai face cineva iluzii că autoritățile au habar să lupte împotriva COVID-19?

Se repetă scenariul de la începutul anului, atunci o țineau una și bună cu anticipatele că e vorba doar de o “gripă banală“, iar acum sunt orbiți de campania electorală pentru alegerile din 6 decembrie.

Personal n-am nicio problemă că se fac acum sau peste 3 luni.

Vaccinul

Nu cred că peste 3 luni se pot rezolva problemele cu un vaccin, greu de crezut că în acest timp va fi:

  • gata un vaccin, evident testat, deci sigur;
  • disponibil în doze suficiente pentru România
  • pusă la punct o mobilizare pentru vaccinare în masă, evident pentru cine dorește, cine poftește – aici ar fi bună o discuție largă…

Votul

Cei care vor alegeri acum pot spune că dacă în SUA se poate, la noi de ce nu? Alții ar putea răspunde că acolo poți vota prin corespondență.

Miza o știe toată lumea și nu are rost să ne ascundem după corcoduș. Va fi rău.

Sistemul de sănătate va intra în colaps. Sper să nu fie ca în Lombardia. Cine primește oxigen și cine e lăsat să moară. Sute de decese zilnic.

Probabil că se va declara lockdown total. Ca în primăvară. Sau mai drastic. Ceea ce va agrava lucrurile. Cerc vicios. După ce că economia e cum e, va fi la pământ. Sau sub pământ SRL.

Ziceam de miză. Lumea va fi nervoasă, deja există o doză de nervozitate, de nemulțumire legată de pandemie, de restricțiile care ne-au afectat viața într-un sens sau altul.

De decontat va deconta cei care guvernează încă de la apariția pandemiei.

Se spune că de această decontare va beneficia actuala opoziție. Habar n-am. Poate o parte din voturi se va duce și la celălalt partid, tânăr și frumos, dar care se ferește ca dracul de tămâie să intre la guvernare. Habar n-am nici asta. Cine știe…

E doar pe principiul că orice român, care prin naștere este deja poet, se pricepe la orice: politică, fotbal, mașini, relații internaționale, combinații etc.

Zvonuri

Acum vreo 2 săptămâni umbla un zvon. Destul de credibil. Că va fi declarat lockdown pentru  a reduce numărului uriaș de îmbolnăvi până în preajma alegerilor din 6 decembrie.

A rămas un zvon. Probabil vom depăși pragul psihologic de 10.000 de îmbolnăviri pe zi. Aici se observă și înverșunarea tembelă de a nu testa masiv.

Testezi mult, ai cazuri multe.

Testezi cât mai puțin, ai un număr mai redus de cazuri. Scriptic.

Că realitatea nu-i ca pixelul albastru. Chiar dacă pe hârtie ai puține cazuri, mai sunt alte numere care mai greu pot fi măsluite: numărul de cazuri serioase și grave aflate la ATI, plus numărul de decese.

Problema

Cred că singura problemă ține de gestionarea ATI până pe 6 decembrie. Deja e undeva peste 80% atinsa capacitatea. Se va suplimenta. Cât se va putea a.î. să nu se întâmple acea  cinică medicină de dezastre până pe 6 decembrie – “tu ai șanse, tu mori“.

Concluzii

Cred că suntem singura țară din UE care are școlile închise. Avem grădinițe online!!! 🤦‍♂️

Luni de zile am fost singura țară din lume care interna forțat asimptomaticii.

Cred că am fost singura țară care în lockdown trimitea sute și mii de muncitori în Germania la sparanghel și abatoare. Treabă care  miroase de la o poștă a operațiune specială. Oameni înghesuiți ca sardelele în autocare și avioane. Nu au existat evidențe clare câți s-au îmbolnăvit și dacă au și murit. Pentru a nu cumva să răspundă cineva.

Au trecut 10 luni degeaba

Avem un scandal cât China cu UNIFARM, achiziții publice dubioase, prețuri umflate, fără licitație, ci directe, cu firme de apartament, cu parandărăt și alte asemenea.

Avem preocupări mai mari legate de culori. Paradoxal, principalele 3 partide au colori care ar fi bine să funcționeze împreună, precum streagul (roșu, galben și albastru, mai ales că procentele sunt destul de asemănătoare), dar legate de pandemie mai mult sunt mimate, ori după ureche.

Avem restricții discutabile, luate după incidența cazurilor la mia de locuitori. Spun discutabile (ca să nu folosesc alt cuvânt mai dur, dar și mai adecvat) pentru că se pornește de la o bază eronată, unele județe testează (2.500/zi la Cluj vs 600/zi la Brașov, județe cu un număr destul de apropiat de locuitori), altele mimează (sub 100 de teste/zi).

Nu există o platformă digitală unitară după care elevii să își poată desfășura cât de cât orele online. Tabletele încă n-au ajuns. Unii elevi nu au internet. Iar cei care n-au electricitate să de-a drumul la TV, după cum declara senin Ministrul Educației (da, despre Pepsiglas e vorba).

Avem cocoțat în vârful Grupului de Comunicare Strategică pe un tip fără licență, dar care a mințit că are studii universitare.

Dar avem și lucruri bune, au dispărut infecțiile nosocomiale. Sau a dispărut raportarea. Nu e clar 🤷‍♂️

Ce va fi după 6 decembrie, Dumnezeu cu mila…🤷‍♂️

De Crăciun și Revelion să ne auzim cu bine. De acasă.

Despre COVID-19:

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: