Coincidențe sau consecințe?

Coincidențe sau consecințe?

1. Gripa chinezească

Despre noua gripă chinezească nu vorbește nimeni la noi, nu e corect politic. În schimb, toți știm despre noul coronavirus-covid-19.

2. Criză vs prosperitate

Se anunța criză economică mondială. În schimb, China se pare că e singura economie din G20 care va înregistra creștere în acest an. În plus, miliardarii chinezi nu au fost niciodată atât de bogați.

3. Dacia marocană și chinezească

Dacia Sandero nu se va mai produce în România, ci în Maroc. Dar ne bucurăm că vom avea primul model Dacia electrica – Spring. Ghici ce? Nici ăsta nu va fi produs în România, ci în China.

Să nu zică cineva că am ceva cu China sau Maroc, revin pe plaiurile noastre.

4. Stare de urgență (200/zi) vs stare de alertă (4.000/zi)

La 200 de cazuri pe zi aveam lockdown în stare de urgență. Acum mor zilnic câți au murit la Colectiv, avem peste 4.000 de îmbolnăviri, la ATI cu greu mai găsești un loc. Daaaar… ce contează, pe 6 decembrie, dragi români, sunteți așteptați în număr mare la vot.

5. PeSeDe e de vină! 

Nu fac politică, dar îmi permit o constatare. De 10 luni avem Guvern PNL, dar în fiecare conferință de vină este PeSeDe. Get over it! Maturizați-vă și guvernați odată că ne-am săturat de placa cu “greua moștenire”.

Mai zăbovesc un pic la acest aspect, al politicii, că e din ce în ce mai odios ce se întâmplă.

6. Apa caldă nu spală prostia

Un ministru venise cu un lighean la Primăria Generală și toată campania electorală a avut în atenție lipsa apei calde. Ok, a fost schimbat primarul. Ghici ce? Apa caldă încă lipsește. Daaaar, avem iar placa “greaua moștenire” și ne vor trebui 1.000 și ceva de ani să schimbăm ce a stricat sau nu a făcut fostul primar. Ok. Just relax și puneți apa la fiert pe aragaz că lucrurile s-au schimbat în bine.

Gata și cu mizeria de politică, că oricum toți sunt o apă și-un pământ. Sau poate nu. Unii sunt mai răi și mai hoți decât alții. Dar de asta ne dăm seama abia după 4 ani când i-am votat pe unii și ne dăm seama că mai puțin răi erau ceilalți. Și îi alegem pe ceilalți. Iar după 4 ani, repeat again.

Bun, acum o să le fac pe plac unora care probabil zic că sunt plătit de… ruși.

7. Există sau nu vaccin anti-covid19

Cu toată nebunia asta de goană nebună în a scoate pe piață un vaccin, doar o singură țară a zis că are așa ceva (personal bănuiesc că și China, dar să nu o dăm în teoria conspirației). Este vorba de Rusia. Ce răspuns a avut România? A luat în derâdere, a politizat subiectul, ca ori e apă de ploaie, ori e vodcă sau alte bălării ziaristico-ideologizate. N-am văzut nicio autoritate să solicite Rusiei informații detaliate, să verifice dacă într-adevăr vaccinul rusesc anti-covid Sputnik-V este eficient sau nu.

8. Închidem mai mult ochii

Închidem treptat tot:

– școli, dar ele rămân bune pentru secțiile de votare;

– restaurante, evenimente cu număr mare de persoane, dar ele au fost bune pentru nunțile, sărbătorile primarilor tocmai aleși și alte evenimentele ale partidului de guvernare;

– cinematografele, teatre, sălile de spectacol, dar este în regulă ca poliția să vegheze buna desfășurare a unui priveghi de o săptămână pentru interlopi, unde se jelesc manele gură-cască stăteau ca pinguinii unii-într-alții;

– grădinițele trec în sistem online (!?), la fel școlile și liceele. Înainte de începerea școlilor încă ne arătam dezamăgiți că există în 2020 (în curând 2021) școli cu WC în curte. Ei bine, acum situația e mai… maro. Sunt mulți copii, mai ales în zona rurală, care nu au acces la internet, care nu au posibilitatea unui telefon sau a unei tablete smart. Iar tabletele promise ajung greu și cu țârâita. Nu mai zic că sunt încă profesori care au probleme serioase la a se descurca cu tehnologia. Ba zic. Așa cum zic că nici la 10 luni de la această pandemie, ministerul de resort nu s-a preocupat de a crea sau măcar recomanda un sistem unitar de învățare online. Fiecare după cum îl taie capul. Unii pe Whatsapp, alții pe email, unii pe Zoom ori Classroom sau alte cârpeli.

9. Speranțe deșarte sau realism?

Toți așteptăm să se încheie mai repede acest an și să vină 2021. În speranța că va veni o minune. Trece coronavirusul. Apare vaccinul. Se reia viața de dinainte. Și dacă nimic din toate astea nu se va întâmpla? Dacă va fi mai rău, mult mai rău. Ne place să ne îmbătăm cu apă rece, aia livrată de Primăria Generală (și vom fi luați iar prin surprindere (cum sunt primăriile, că tot am adus vorba, când ninge) sau ne putem pregăti de lucruri mai nasoale (care dacă nu vor veni, cu atât mai bine)?

10. Coronavirus cu destinație

Ziceam mai sus să nu scriu de teoria conspirației. Dar nu cred că de vină e pangolinul sau liliacul. Avem o distribuție uriașă a coronavirusului. Dar, mortalitatea predomină în rândul celor foarte vârstici și/sau a celor cu anumite comorbidități.

Și mă opresc aici. Nu mai zic de tipul de la Grupul de Comunicare Strategică care n-are diplomă.. Sau de ălălalt cu diploma de Bac falsificată. Sau de minunatul Prefect al Capitalei. Ori de… Gata, am zis că mă opresc:)

Despre COVID-19:

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay 

Comentarii Facebook

Un comentariu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: