Și tatăl poate fi implicat în perioada alăptării

Și tatăl poate fi implicat în perioada alăptării

Săptămâna Mondială a Alăptării

În perioada 01 – 07 august este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării, ocazie a numeroase campanii de informare privind beneficiile alăptării.

Contribuția mea în ceea ce privește alăptarea vizează în acest caz tatăl. Doar este Jurnalul unui tată. Iar tatăl poate și trebuie implicat în perioada alăptării.

Reamintesc că am demarat acest blog încă din perioada sarcinii soției mele și am scris despre evoluția sarcinii, testele necesare, inclusiv despre cum am asistat la naștere.

Acum a venit însă momentul să-mi reamintesc eu și să scriu despre ce spuneam mai sus. Despre cum am fost implicat în perioada alăptării fetiței noastre care acum este de vârsta grădiniței.

Îmi place să cred că familia noastră îmbină într-un mod agreabil atât elemente tradiționale, cât și moderne. Amândoi provenim la rândul nostru din familii unite care și-au împărțit, preluat sau alternat sarcinile în ceea ce privește creșterea copiilor. Așa că mi-a venit natural să fiu implicat, la rândul meu, în tot ce înseamnă creșterea unui copil.

Și tatăl poate fi implicat în perioada alăptării

Știm cu toții că bucuria venirii pe lume a unui copil vine la pachet cu multe griji. Multe nopți nedormite în special din cauza programului de alăptare, care în prima etapă este destul de des.

Iarăși mai știm cu toții dependența sugarului de mamă. Pe de altă parte, noi am găsit o metodă prin care să fiu implicat inclusiv în procesul alăptării, chiar dacă la prima vedere poate părea oarecum paradoxal. Tatăl alăptează? Nu, dar și tatăl poate hrăni copilul cu lapte matern. O să explic ce și cum.

Dar mai întâi de unde a venit ideea

Fetița noastră s-a născut la sfârșitul lunii mai. A urmat vara, vreme frumoasă. Ne plimbam zilnic prin parcuri. Uneori mai luam masa și la o terasă. Cu toate campaniile de conștientizare duse până acum, trebuie să recunoaștem că subiectul alăptării în public rămâne încă un subiect destul de controversat. Culmea, mi se pare că nu atât unii bărbați sunt deranjați de acest lucru, cât mai ales unele femei sau unele persoane mai vârstnice. Iar alăptarea trebuie și este un lucru firesc. Și ar trebui să fie plăcut. Însă, când se găsește cineva să te privească insistent sau chiar te apostrofeze pentru asta, lucrurile nu mai sunt plăcute.

Apoi, dacă se nimerea să luăm masa mai pe îndelete la o terasă, invariabil soția ar fi trebuit să se uite de fiecare dată cum eu iau masa, iar ea să alăpteze. Plus că nici mie nu mi-ar fi picat tocmai bine.

Nu în ultimul rând, mai este ceva. Mi se pare firesc ca mama să aibă parte și ea de momente de odihnă.  A fi mamă, din punctul nostru de vedere, nu înseamnă să te închizi în casă, să nu mai poți merge absolut nicăieri să te relaxezi. Mai ales după schimbările fiziologice, kilogramele în plus acumulate în perioada sarcinii, mama are nevoie și de momente pentru ea.

Soluția noastră prin care m-am implicat în alăptare

De la niște prieteni foarte buni ne-am dat seama că există o soluție care ar putea și chiar ne-a ajutat enorm. Și mă refer la pompa de sân. Iar stocarea laptelui cu ajutorul pompei, depozitarea lui în biberoane ne-a oferit o libertate de mișcare și o relaxare pentru amândoi.

Am reușit să mă implic direct în hrana bebelușei mele, încă din perioada alăptării. Iar momentele în care îmi hrăneam fetița și ea se uita în ochii mei suspinând de plăcere sunt momente magice pe care nu le voi uita vreodată. Și nu numai eu, pentru că aceste momente au creat un atașament între mine și cea mică care dăinuie și în ziua de azi. Și asta și pentru că am rămas la fel de implicat în alimentația ei. Ne jucăm și râdem împreună. Vorbim câte-n stele și în lună. Și chiar dacă a crescut, mă bucur că încă mai vrea la mine în brațe, chiar dacă nu o mai pot ține cum o făceam când era doar un bebeluș.

Cum am procedat?

Inițial am vorbit cu soția despre pompa de sân. După ce am început să citim una-alta despre acest subiect și ne-am convins de beneficiile acesteia, mi-a revenit rolul de a căuta una cât mai bună.

Din startul locului am preferat una electrică, nu manuală.

Apoi, cu cât citeam mai multe despre pompele de sân, cu atât am început să rafinez căutările.

Să fie cât mai silențioasă. Dar să aibă și diverse programe de intensitate.

Să vină și cu recipient de stocare a laptelui matern. Dar și să se găsească de piață astfel de recipiente în caz de nevoie suplimentară. La noi chiar a fost cazul.

Recipientul să poată fi transformat rapid în biberon cu tetină. Pentru a nu a mai fi cazul de a transfera laptele din recipientul de stocat într-un biberon.

Bineînțeles că am început să întrebăm și printre cunoscuți, începând cu bunii noștri prieteni despre care am amintit mai sus, ce pompe de sân folosesc. Asta și pentru că m-am obișnuit să confrunt informațiile producătorilor cu realitatea practică, chiar dacă poate fi subiectivă, respectiv a celor care au achiziționat și folosesc produsele în cauză.

Alegerea noastră

După ce am citit cu atenție o mulțime de specificații tehnice, review-uri online, dar și după ce ne-am consultat cu părinți pe care îi cunoaștem personal și au folosit o pompă de sân, alegerea a fost simplă și categorică. O pompă de sân electrică Nuk.

Urmarea? Am dat o fugă la farmacia de la care cumpăram în mod uzual diverse lucruri și îmi aduc aminte că am avut norocul ca farmacista care deja mă cunoștea să-mi explice și ea cum se montează, cum se desface și nu în ultimul rând să mă felicite pentru alegerea bună, mai ales că ea însăși era obișnuită cu pompă de sân Nuk pe care o folosise cu vreo doi ani în urmă.

Așa că nu mi-a mai rămas decât să vin acasă mulțumit de alegerea confirmată chiar din momentul achiziționării și să-mi ajut soția să o punem în practică.

Beneficiile pompei electrice de sân

O să vorbesc despre cum au stat lucrurile în cazul nostru. La fel cum am procedat în ceea ce am scris mai sus, respectiv de unde ne-a venit ideea și până la implicarea mea în alăptare.

Așadar, am scăpat de orice priviri indiscrete și insistente cum era cazul alăptării în public.

Am reușit să avem mese decente și noi, adulții, la o terasă. Să pot alterna și eu hrănirea fetiței mele, în timp ce mama putea să își ia masa, cât încă era caldă.

Soția mea a câștigat și timp pentru ea, timp să se odihnească sau pur și simplu să se relaxeze sau să iasă singură la o farmacie, un chioșc sau, de ce nu, un salon cosmetic:)

Și tatăl poate fi implicat în perioada alăptării. Poate cel mai important beneficiu a fost pentru relația tată – copil. Momentele în care îmi hrăneam bebelușa. Prin sprijinul pe care l-am oferit soției, am demonstrat că bebelușa se află cu mine pe mâini bune, iar faptul că soția a reușit să să se odihnească suficient în acea perioadă solicitantă a însemnat și că viața noastră de cuplu a decurs normal. Fără stres sau alte sincope.

Toate amintirile dragi despre care am scris au fost generate de campania inițiată de Nuk România, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării.

Nuk Nature Sense

Față de pompa de sân electrică pe care am folosit-o noi, în prezent a apărut un model nou, Nuk Nature Sense, pe care o considerăm o opțiune foarte bună pentru viitorii părinți dar și pentru cei care tocmai au devenit părinți.

Noua pompă de sân electrică care poate fi folosită și cu baterie reîncărcabilă  are pernă moale de silicon și apărătoare ergonomică pentru sân, condiții esențiale pentru o extragere cât mai ușoară și fără nici un fel de durere a laptelui matern.

Și cum lactația poate fi diferită de la o mămică la altă mămică și pentru a asigura cât mai natural modul de extragere a laptelui (așa cum indică și numele modelului), pompa are 16 programe individuale pentru reglarea puterii și a ritmului de aspirație. Inclusiv funcție de memorare a programelor preferate și ecran LCD.

Nu în ultimul rând, Nuk Nature Sense, este o pompă portabilă, grație funcționării și pe baterie. Ca tată, știu cât este de important acest aspect. Soția mea – ca orice mamă de altfel – este multifuncțională și faptul că pompa poate fi purtată prin casă în timpul funcționării este un alt atu deosebit.

Închei prin a reaminti recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de alăptare exclusivă în primele 6 luni de viață a copilului.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: arhiva proprie

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: