Câte ceva despre termoscanare

Câte ceva despre termoscanare

În niciun caz nu sunt împotriva termoscanării (ce termen pompos, parcă am fi iun produs scanat, dar dacă era numit simplu “luarea temperaturii“, iar nu era bine, pe principiul “de ce să mi se ia, mai bine să mi se dea”), pentru că poate fi o măsură de triaj epidemiologic, dar am câteva observații personale:

1. În ciuda a ce spun unii sau alții, este un act medical. Unul efectuat de oameni fără nicio pregătire în acest sens. O sa explic la mai jos de ce.

2. Despre majoritatea scanerelor, a acelor termometre sub formă de pistol care se duce la frunte (poate și aici una din fricile oamenilor🤷‍♂️), habar nu avem dacă sunt omologate, unde sunt produse, dacă indică corect temperatura.

3. Dar, cel mai important este faptul că termoscenerele (termometrele, mai pe românește) sunt destinate măsurării temperaturii în anumite condiții. Iar una dintre ele se referă că temperatura se ia în interior, nu în exterior, la intrarea în supermarket. Nu unde circulă curenți de aer. Care pot influența temperatura corporală +/-.

4. Apoi, însăși acel scaner are o abatere, în unele cazuri chiar de +/- 1°C. Suficient, nu!?

5. Iar dacă paznicul observă că ai temperatura peste pragul legal de 37,3°C🤦‍♂️, nu este clar dacă doar îți interzice accesul în magazin ori și sună la 112 să vină izoleta. Dacă ești femeie și ești la ovulație, când temperatura poate să îți crească cu 0,5°C până la 1°C, mai bine stai acasă🤦‍♂️

6. Și dacă tot e mai adaug că paznicul care îți ia temperatura habar n-are, de cele mai multe ori, care este distanța optimă de apropiere a termoscanerului de frunte. 1 cm, 5 cm, 15 cm?

7. Iar când se apropie pazicul te tine cu termoscanerul, se duce pe apa sâmbetei distanțarea recomandată.

8. Dacă mai pun la socoteală că cei mai mulți paznici mai au și masca sub nas🤦‍♂️

9. Aaaa, să nu uit, văd că paznicii iau temperatura, dar nu îi opresc să intre pe cei fără mască sau care o țin la mișto: sub nas sau sub barbie!

10. Aștept cu interes vara, temperaturile de +40°C afară. Iar un mers de minim 30 de minute prin soare, sigur îți va modifica temperatura corporală.

11. Unii o dau după cireș, că câr, că mâr. După mine, această măsură intră clar sub incidența GDPR.

Ar mai fi și altele dar trebuie să mă opresc, pentru că mă gândesc numai la bomboana de pe colivă.

12. Dacă ești asimtomatic, adică nu ai niciun fel de semne, deci nici temperatura, dar ești bolnav de COVID-19, infectezi pe alții, fără să știi, care e rostul termoscanării?

13. Dacă ai temperatură, implicit de simți rău, transpiri, te dor mușchii etc. În aceste condiții îți arde să de duci la supermarket?

Totuși, rămâne valabil:

🔹Spălatul pe mâini și igiena, în general

🔹Distanțarea fizică

🔹Purtarea măștii

Disclaimer

Nu sunt în niciun caz în tabăra habotnicilor care cred că arunci când te scanează îți pune un cod de bare pe frunte, sau că Bill Gates vrea să bage un cip în noi sau mai știu eu ce aberații.

Oameni buni, dacă simțiți că sunteți urmăriți, renunțați în primul rând la Facebook și la orice fel de telefon mobil. Apoi coiful de folie de aluminiu și gata. Case closed😉

Ce vremuri…

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay 

Comentarii Facebook

2 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: