Retrospectiva primei săptămâni din 2020

Retrospectiva primei săptămâni din 2020

Ieri am auzit ultima (sper) petardă detonată de vreun amețit care o avea rămasă cel mai probabil din stocul pentru Revelion.

Nu înțeleg

De ani de zile nu înțeleg unde e plăcerea cuiva de a da bani pe ceva care face buuum.

Bubuitura sperie copiii, oamenii în vârstă, animalele din sau de pe lângă casele vecinilor.

Plus răul fizic produs chiar de către cei care detonează astfel de petarde lor înșiși sau unor copii nevinovați.

Camerele de gardă ale spitalelor de urgență au avut de peticit degete sau amputări, mâini, ochi, arsuri, traumatisme complexe…

Nu înțeleg de ani de zile nici de ce se permite/tolerează comercializarea acestor bubuitori.

Ce am înțeles din prima săptămână

Dar nu mi-am propus să scriu despre bubuitori, ci despre retrospectiva primei săptămâni din 2020.

Deja a trecut prima săptămână din acest nou an. O săptămână plină de evenimente. Care ne privesc pe noi toți.

Nu voi insista asupra celor mai importante evenimente pe plan internațional, doar pe cele care ne interesează direct.

De ce? Dau un singur exemplu: incendiul din Australia. Cum ne privește treaba asta? Păi a plâns toată juma de Românie când un urs a fost accidentat de o mașină. Unul. În Australia au murit vreo 480 de milioane de animale. Și încă mor arse, în chinuri groaznice. Noi discutăm de zor de taxa oxigen din București, dar nicio vorbă despre dezastrul ecologic din Australia. Pentru că nu ne privește. Prea departe, nu?

Lăsând ironia la o parte

Nu mai amân retrospectiva primei săptămâni din 2020 așa că cele mai importante evenimente, în opinia mea sunt următoarele:

1. Cei 14 militari români aflați în Irak au fost relocați temporar într-o altă bază NATO.

Las însă explicațiile pe seama experților noștri în astfel de evenimente.

2. Elicopterele SMURD din Iași, Arad, Craiova și Constanța vor putea executa și misiuni de noapte, patru piloți rezerviști din cadrul Inspectoratului General de Aviație au acceptat să revină în sistem.

3. Atenționările de călătorie ale Ministerului Afacerilor Externe pentru Grecia, Australia și Turcia pentru fenomene meteorologice nefavorabile și Irak plus zona extinsă a Orientului Mijlociu pentru deteriorarea situației de securitate.

4. Urmează taxe oxigen în toată țara. Sau cel puțin așa se citește declarația ministrului Mediului, conform căruia toate administrațiile publice din România trebuie să implementeze planurile de măsuri privind îmbunătățirea calității aerului.

Iar cum în București s-a rezolvat treaba prin introducerea unei noi taxe nu văd de ce alte primari n-ar proceda în mod similar.

Un plan adevărat de măsuri înseamnă altceva, dar de ce să cheltuie o primărie ceva, când, dimpotrivă, poate aduce bani la bugetul propriu cu o nouă taxă care chipurile ar îmbunătăți calitateai aerului?

5. Brașov a devenit al șaselea centru din România în care bolnavii cu afecțiuni oncologice vor putea efectua gratuit investigația PET-CT. O astfel de investigație ar fi costat pacientul vreo mie de euro.

6. În continuare avem dificultăți majore în tratarea pacienților cu arsuri grave. Alt tânăr cu astfel de arsuri a fost nevoit să fie transferat în Austria.

Nu pot să nu observ cu tristețe că după Colectiv s-au succedat guverne și conducători la Ministerul Sănătății din tot spectrul politic. Degeaba.

7. Și o veste bună. Se pare că va exista o colaborare între două ministere, cel al Educației, respectiv cel al Sportului cu scopul declarat de a dezvolta sportul la nivel de copii şi juniori.

Poate vor avea în vedere și faptul că un elev care este campion național sau chiar internațional nu poate obține bursă de performanță pentru competițiile/concursurile cu caracter sportiv pentru simplul motiv că acestea sunt eliberate de către MTS, nu de către MEN. O absurditate de lege…

8. Cazul Caracal. Cine mai urmărește evoluția sinistră, absurdă a întregului șir de evenimente, observă în aceste zile că totul este departe de a se clarifica.

Dimpotrivă. Se pare că se complică lucrurile. Mă temeam că prea doresc unii să pune batista pe țambal și nu cred că mă înșel.

9. Închei cu ultimul eveniment marcant din societatea noastră:)

De fapt, pun o întrebare.

Je suis vatman sau je suis bemveist?

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: