Problemele rămân. Facem ceva?

Problemele rămân. Facem ceva?

Anul trecut am scris despre multe probleme. Subiecte pe care le consider eu probleme. Dar nu numai eu. Însă mult prea puține voci s-au făcut auzite. Poate anul acesta vom fi mai mulți. Poate vom face ceva mai mult cu privire la aceste probleme.

Despre ce este vorba?

Rețelele sociale și pedofilia

Copiii români au acces la mobile, tablete și mai ales la Internet la liber de la vârste prea fragede. Fără aplicații de control parental. Aplicații care între noi fie vorba nu sunt nici pe departe perfecte. Ajută destul de mult. Ne oferă un oarece confort psihic că avem un control asupra unui conținut interzis vârstei copiilor noștri, dar realitatea este puțin diferită.

Copiii noștri continuă să-și facă conturi pe Instagram (proprietar Facebook), TikTok (fostul Musical.ly) și alte rețele sau canale de chat-uri (unele aparent nevinovate, în special de jocuri).

Copiii noștri MINT când își fac aceste conturi pe rețele sociale, care sunt interzise copiilor sub 13 ani. Și noi HABAR N-AVEM de acest lucru sau NU NE PASĂ când ei aleg intenționat eronat anul nașterii.

Problema, marea problemă, nu este această minciună a lor, nici măcar ignoranța noastră, ci faptul că pe aceste rețele și chat-uri sunt nu numai alți copii, tineri și adulți. Sunt și PEDOFILI. Care din prădători online pot trece la acțiuni reale în viața reală, nu doar digitală.

Am detaliat subiectul aici: Aplicațiile pentru copii targetate de pedofili

Iar despre echilibrul copil tehnologie am scris de mai multe ori:

Educația sexuală

O altă mare problemă a noastră este lipsa unei educații sexuale a copiilor noștri. În familie amânăm orice discuție tangențială cu sexul. Că doar sunt copii. Iar când nu mai sunt copii și ne luăm inima în dinți să abordăm totuși subiectul… de obicei este prea târziu. Educația sexuală nu se rezumă doar la a face sex. Este un concept mult mai larg. Este vorba de o parte a corpului nostru. Anatomie. Dar și mult mai mult. Despre igienă. Despre sănătatea fizică și mentală. Emoții. Respect. Intimitate. Integritate. Reguli.

Ne creștem niște copii frustrați. Care știu că tot ce ține de sex este interesant. Cu atât mai mult cu cât de cele mai multe ori în familie este ocolit subiectul. Și atunci informațiile și le iau de la prieteni mai mari, de pe Internet, din discuții pe rețelele sociale sau chat-urile de care spuneam mai sus. Și de cele mai multe ori informațiile primite din orice altă sursă mai puțin cea autorizată – propria familie – sunt greșite.

Rezultatul?

  • România este pe primul loc în Europa la sarcini în adolescență.
  • La 15 ani, 1 din 10 fete și 3 din 10 băieți au deja o viață sexuală activă.
  • Doar 40% folosesc un prezervativ și doar 7% pilula contraceptivă.
  • 1 din 10 adolescente rămâne însărcinată înainte de a împlini vârsta de 18 ani.
  • În ultimii 6 ani peste 50.000 de fete minore au devenit mame.
  • 2 minore sunt violate zilnic în România.

Mai multe despre aceste probleme aici:

Violența

Spuneam mai sus despre faptul că ajungem să ne creștem copii frustrați. Frustrarea duce la agresivitate. Verbală. Dar și fizică. Iar peste acest fond mai vine și frustrarea socio-economico-politică care ne-a înrăit și atomizat ca societate cum nu am fost în toată istoria noastră.

Violența este și împotriva femeilor sau a tinerelor:

Despre cazul Caracal, vârful unui iceberg horror, am scris în special aici: Adevăr sau minciună în cazul Alexandra?

Spun că este vârful unui iceberg pentru că România anului 2019 a arătat un stat eșuat, dacă s-ar fi dorit probabil că poate nu în 24, dar sigur în 48 de ore s-ar fi rezolvat problema rețelelor de trafic de carne vie, a clanurilor interlope. Dar se învârt prea mulți bani negri de jos în sus pentru a se rezolva problema.

Copiii noștri și sucurile energizante

Pe lângă majoritatea școlilor există câte un chioșc. Chiar unele dintre ele aplică legea și nu comercializează alcool sau produse din tutun, vând alte prostii pe care copiii noștri le cumpără.

Nu mă refer la dulciuri pline de zahărul, de coloranți, stabilizatori, arome, adică toată game de E-uri. Există ceva mai rău decât asta, mai dăunător pentru copiii noștri.

Este vorba despre așa-zisele sucuri energizante. Unele mai ieftine chiar decât un suc acidulat, plin de zahăr și de E-uri. Dar care au o combinație cel puțin de cafeină și taurină care sub nicio formă nu ar trebui consumate de minori. Nici de adulți, dar cel puțin adulții își fac rău în cunoștință de cauză…

Am detaliat subiectul aici: Băuturile energizante la îndemâna copiilor

Probleme…

Sunt multe probleme. Mă confrunt cu mult mai multe. Cu siguranță că și tu.

De-a lungul timpului am învățat că pentru a rezolva orice problemă întâi am nevoie de un enunț. În cazul de față am identificat problemele. Cele pe care le consider eu importante.

Urmează să vedem ce putem face.

De preferat ar fi să începem cu noi înșine. Cu aproapele nostru. Familie. Prieteni. Colegi. Cunoscuți.

În momentul în care se va atinge o masă critică, în sensul bun, de oameni care iau atitudine, cărora le pasă, care citesc, se informează din mai multe surse, care recunosc și taxează un abuz, un fake-news… ei bine atunci inclusiv autoritățile vor fi alea pe care le merităm și vor fi așa cum trebuie.

Invers, dacă avem doar pretenții de la alții, dar oglinda noastră va rămâne aburită, fără a ne permite să ne vedem așa cum suntem, nimic nu se va schimba în 2020. Sau poate da. În mai rău.

Problemele rămân. Facem ceva?

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: