Gărgăriță – riță

Acum mulți, mulți ani

Pe când eram eu în grădiniță, am învățat o poezioară simplă. Pe care o spuneam mai ales primăvara când vedeam vreo gărgăriță:

Gărgăriță-riță
Zboară-n poieniță
Unde-oi zbura,
Acolo e casa ta.

Peste niște alți ani

Am aflat că acea gărgăriță roșie sau portocalie cu puncte negre este gărgăriță, dar mai ales este buburuză. Chiar dacă buburuza este o gărgăriță, nu orice gărgăriță este buburuză. Probabil că și această poezioară inocentă care de cele mai multe ori este ilustrată cu o… buburuză a născut confuzia că cei doi termeni sunt sinonimi.

Mai precis, gărgărița este orice gândăcel cu corpul sferic, pe când gărgărița este acea insectă cu corpul sferic care are elitrele (aripile externe) roșii sau portocalii cu puncte negre.

De curând

Oricum ar fi, eu am rămas cu gărgărița. La propriu. Înainte de Crăciun, am luat trei crăciunițe pe care le-am pus pe pervazul de la geam. După, Crăciun, pe farfuriuța uneia dintre crăciunițe și-a făcut apariția o… gărgăriță (sau buburuză, pentru cei care sunt cu DEX-un mână, mai ceva ca preotul cu Biblia). Am zâmbit ca un copil și am lăsat-o în plata Domnului (dacă tot am adus vorba de Crăciun, preot și Biblie).

La două zile tot acolo. M-am tot gândit. Dacă o scot din casă, cel mai probabil că peste noapte îngheață. Habar n-am dacă intră în hibernare precum urșii.

Văzând că m-am trezit cu un nou pet, am început să caut pe net informații despre… ce mănâncă o gărgăriță sau buburuză pentru cei care preferă a doua variantă:)

Acum, la mai bine de o săptămână de când și-a făcut apariția, pot spune că avem o gărgăriță fericită și mai ales… sătulă. În fiecare zi are pe farfuria crăciuniței o delicioasă masă formată dintr-un grăunte de… polen. De apă încă n-am aflat dacă bea sau nu, dar cum două-trei picături de apă tot mai ajung în farfuria florilor, nu mai îmi bat capul să rezolv dilema asta.

Cam asta este amuzamentul întregii noastre familii în acest nou an: să ne aruncăm din când în când câte un ochi la gărgăriță și să nu uităm să o hrănim. Mai ales că își mai schimă și domiciliul. De cele mai multe ori preferă frunzele sau farfuria crăciunițelor. Dar, nu zice nu nici grâului pe care l-am pus la încolțit în noaptea de Sfântul Andrei (și nici nu mi-am propus să scriu un articol cu teme religioase). Grâul nu numai că a încolțit, dar a crescut splendid, înalt și verde. Și lucios. La fel de lucios precum gărgărița noastră.

La mulți ani!

Gărgăriță-riță
Ești o ștrengăriță
Nu mai vrei în poieniță,
Huzurești ca o boieriță
La polen în crăciuniță.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: arhiva proprie

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: