Timebox - documentarul românesc despre puterea memoriei

Timebox – documentarul românesc despre puterea memoriei

Pelicula românească Timebox, în regia Norei Agapi, va fi lansată în cinematografele din România pe 6 decembrie

Filmul spune povestea documentaristului Ioan Matei Agapi, acum de 83 de ani, care a filmat viața orașului Iași, de-a lungul a 40 de ani. Au rezultat 21.000 metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între ani 1960 și 1990, colecție ce reprezintă acum cea mai mare arhivă personală din România filmată pe peliculă. Filmările cuprind imagini cu întâlnirile de partid și petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și multe imagini cu familia Agapi.

Gândit inițial ca un film-portret despre tatăl regizoarei, documentarul ia o turnură neașteptată în momentul în care autoritățile din cadrul Primăriei Iași decid brusc să-l scoată din casă pe fotograf și să-l mute în spații nelocuibile, indiferenți față de considerabila lui arhivă de filme.

Ioan Matei Agapi cu fiicele

Ioan Matei Agapi cu fiicele

Timebox – documentarul românesc despre puterea memoriei

Documentarul Timebox va fi lansat în cinematografele din România pe 6 decembrie. Premiera va avea loc la Cinema Elvire Popesco, în prezența regizoarei Nora Agapi și a producătoarei, Monica Lăzurean Gorgan, vineri, 6 decembrie, de la ora 18:30.

Filmul a fost premiat în cadrul mai multor festivaluri internaționale, printre care Festivalul Internațional de Film Documentar de la Jilhava unde a luat premiul pentru Cel mai bun film Documentar (în competiția Between the Seas), TIFF 2019 unde a primit o mențiune specială din partea juriului și Dokufest IDFF, în Kosovo, unde a fost premiat pentru Cel mai bun film (în competiția Balkan Dox).

Documentarul, dincolo de implicarea profund personală, explorează puterea memoriei. Incursiunile în trecut prin imaginile de arhivă sunt aproape ficționale, iar implicațiile filozofice și politice ridică întrebări care merg mai departe de povestea propriu zisă a filmului.

Agapi cu colecția

Agapi cu colecția

Regizoarea Nora Agapi, care a filmat timp de 4 ani pentru documentar, a mărturisit că iniţial a intenţionat să facă un film-portret despre tatăl ei, folosindu-se de arhiva lui, “ca un eseu care susţine omagiul pe care i-l aduc prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iași de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spații nelocuibile, m-a forţat să văd realitatea altfel, iar filmul are o turnură neașteptată”.

Trailerul poate fi urmărit aici.

Filmul este regizat de Nora Agapi, produs de Monica Lăzurean-Gorgan și Nora Agapi, prin casa de producție Manifest Film și susținut de Radio Guerrilla, aarc.ro, Mega Image, Dacin Sara și Uniunea Cineaștilor din România.

Programul proiecțiilor în București

Cinema Elvire Popesco, bilete aici

  • Vineri, 6 decembrie, de la 18:30
  • Duminică, 8 decembrie, de la 13:30
  • Miercuri, 11 decembrie, de la 18:30
  • Sâmbată, 14 decembrie, de la 13:30

Alte cinematografe din București:

Proiecții în țară:

Proiecții internaționale

Programul complet al proiecțiilor se poate vedea aici.

Agapi - 1970

Agapi – 1970

Despre regizor

Nora Agapi este director de imagine și regizor de film documentar.

Este coregizor al filmului “Low Cost” si director de imagine pentru “Leaving Transylvania”, “Pe Cărări Nebătute”/”Off The Bitten Track”, “Decoding Dacia”,“The Hunt for Transylvanian Gold”, “A Young Mind: the Making of a Filmmaker”.

Timebox – documentarul românesc despre puterea memoriei

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

De-a lungul timpului am mai scris despre filme, poate te interesează:

Comentarii Facebook

Un comentariu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: