Aplicațiile pentru copii targetate de pedofili

Aplicațiile pentru copii targetate de pedofili

Azi voi scrie despre un subiect despre care nu înțeleg de ce este tabu. Există o comunitate de bloggeri / părinți foarte prezenți pe social media de la noi care abordează subiecte din zona familiei și de parenting. Mi-aș dori să primesc nițel ajutor din partea lor.

Dar atât cu introducerea, așa că voi trece direct la tragerea semnalului de alarmă.

Ca părinte, ca tată de fete, cel mai grav pericol este cel legat de pedofilie.

Câteva clarificări despre pedofilie

Pedofilia este definită de majoritatea dicționarelor noastre drept o atracție sexuală a oamenilor maturi față de copii, atracție erotică morbidă pentru copii, mai ales la bătrâni.

Însă dicționarele noastre sunt nițel depășite, în acest caz și mult mai potrivită, mi se pare definiția de pe Wikipedia, respectiv pedofilia este o tulburare psihologică în care un adult sau un adolescent spre faza finală a vârstei adolescentine experimentează o preferință sexuală pentru copii de vârste pre-pubescente.

Dacă ești părinte de băiat, asta nu însemnă nici pe departe că ești mai ferit de acești prădători sexuali. Pentru că procentul pedofililor care sunt interesați pentru băieți este suficient de mare.

Pedofilii nu sunt exclusiv de sex masculin, chiar dacă sunt preponderenți.

Pedofilii (nu există o situație clară, procentul variază de la o țară la alta, iar statisticile de acest fel nu sunt concludente pentru că nu toate cazurile sunt raportate) se regăsesc de cele mai multe ori chiar în proximitatea victimei (membru de familie, prieten sau cunoscut offline sau inițial din online).

Conform literaturii de specialitate, ultimul aspect pe care vreau să-l menționez despre pedofili, este că o parte semnificativă a acestora sunt capabili de relații sexuale cu adulți sau chiar au familii. Cel mai probabil pentru disimularea adevăratelor porniri.

Întrebări pentru tine, dragă părinte

  1. Știi parola telefonului copilului tău? Este un cod PIN, model geometric etc sau folosește autentificare biometrică special pentru a nu putea debloca telefonul în lipsa lui?
  2. Te lasă să te uiți în telefonul lui? Să vezi ce aplicații are, ce dialoguri are pe Whatsapp, de exemplu?
  3. Petrece foarte mult timp pe telefon și în momentul în care îi ceri să ia o pauză refuză, spune că se plictisește, devine anxios sau chiar nervos?
  4. S-a schimbat ceva în comportamentul copilului? Dorește să fie mai mult timp singur, doar el cu telefonul?

Foarte important: știi că există aplicații care ajută ascunderea altor aplicații?

De pildă o iconiță care tu crezi că este un banal joc, player audio sau calculator poate fi o aplicație – evident parolată – care ascunde poze, video etc (photo hide).

Sau aplicații care schimbă înfățișarea telefonului (sub pretextul că vrea să fie personalizat), dar activarea acestei false personalizări ascunde de fapt aplicații (hide app) care nu vor mai fi vizibile decât după dezactivarea acestei aplicații, ori selectarea unei opțiuni a aplicației respective.

Exemple: Nova Launcher Prime, Go Launcher, Apex Launcher, Hide it Pro, PrivateMe etc.

Complicat? Sunt o groază de astfel de aplicații.

De ce am ales acest subiect

În lumea Internetului, a bogatei și falsei lumi virtuale, pedofilii navighează nestingheriți.

Iar ceea ce ar trebui să dea de gândit oricărui părinte, este faptul că mintea perversă a pedofililor i-a îndrumat către aplicațiile folosite în special de către copii.

Tu poți spune 100% că știi ce face copilul tău pe Internet?

Ai idee dacă are conturi pe rețele sociale? Nu mă refer la Facebook și Instagram, ci la alte aplicații unde tu, ca adult, nu ai cont. Probabil nici habar că există. Și tocmai că tu, ca adult, nu ești interesat de astfel de aplicații folosite de copii, ele sunt foarte atractive pentru acești dezaxați.

Despre aplicațiile pentru copii targetate de pedofili urmează să detaliez mai jos.

Pedofilii sunt lupii, iar aceste aplicații fermele de oițe fără garduri, fără câine de pază, fără paznici, iar copiii noștri sunt oițe lipsite de orice apărare.

Copiii sunt vulnerabili pentru că sunt… copii. Copiii pot fi manipulați, iar pedofilii sunt pricepuți la asta. Nu te gândi că un profil de pedofil are date reale, că are poză reală, nume real, descriere reală, vârsta reală, ci un avatar. Imaginar. Bun pentru a vâna.

Chat-urile nu sunt moderate, nu există niciun control decât dacă copilul simte la un moment dat că prietenul lui virtual depășește niște limite. Știe copilul limitele?

Pentru că tactica unui pedofil este de cea de pas cu pas, de forțare a unor limite, de glume mai deocheate, de discuții mai intime, mai personale cu copilul, inclusiv despre părinții lui.

Nu mă voi avânta mai mult în această lume pestilențială a pedofiliei. Când credeam că nimic nu e mai oribil ca pedofilia, recentele crime din Caracal și Dâmbovița ne-au arătat că există ceva și mai hâd. După batjocorirea copiilor, urmează uciderea lor.

Aplicațiile pentru copii targetate de pedofili

Voi da câteva exemple de aplicații folosite în special de copii.

În mediul online, părinții din alte țări vorbesc foarte îngrjorați de faptul că aceste aplicații destinate copiilor sunt folosite de pedofili pentru a pescui viitoare victime.

Nu și la noi!

Scratch

O aplicație foarte populară pentru copii și chiar folosită în școlile de la noi sau la diverse cursuri de familiarizare cu aplicațiile Android (pe motiv că e moca, nu mă mir atâta timp cât prea mulți adulți preferă torrent, decât Netflix, HBO Go sau mersul la cinema, dar asta e altă poveste).

Aplicația poate avea conținut explicit pentru copii (porn anime). În plus, există un opțiune de chat, ceea ce transformă această aplicație într-o veritabilă rețea socială pentru copii. Și poate fi foarte atractivă pentru pedofili.

Roblox

Jocul are o platformă de jocuri online multiplayer în care utilizatorii își pot crea propriul avatar personal și propriile aventuri, similare cu Minecraft. Apoi, jucătorii pot interacționa între ei în realitate virtuală.

Primele reacții ale părinților vizavi de chat-ul popularului joc Roblox s-au auzit încă din 2017. Aceeași problemă ca și în cazul Scratch: chat-ul, prin intermediul căruia copiii au fost abordați de pedofili.

Iar abordarea virtuală nu are decât un singur scop: realizarea unei întâlniri în offline, în viața reală.

Nu voi detalia prea mult despre Roblox, despre faptul că poate avea scene de violență aidoma GTA, este suficient să cauți pe Internet opiniile altor părinți de prin alte țări și poți afla detalii dezgustătoare despre ce se poate întâmpla pe această platformă.

Snapchat

Un fel de Instagram al copiilor, una dintre diferențele față de IG constă în faptul că imaginile și mesajele sunt disponibile pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi inaccesibile destinatarilor lor.

Snapchat a stârnit multe critici când a introdus un filtru nou pentru poze, numit “Love Had No Labels” (Dragostea nu are etichete). S-a întâmplat cu ocazia când a fost celebrată sărbătoarea LGBTQ. Ei bine, filtrul acesta avea mai multe opțiuni prin care puteai opta ca dragostea nu are gen, rasa, religie, dar mai era o opțiune “Love Has No Age” (“Dragostea nu are vârstă“). Pare ceva nevinovat? Poate da, poate nu…

Dar, după ce foarte mulți părinți au văzut această opțiune drept o trimitere clară, mai exact o îmbrățișare a pedofiliei, până la urmă acest filtru a fost eliminat.

Ask.fm

O altă rețea socială, care are specific faptul că utilizatorii își trimit unul altuia întrebări.

Popular printre copiii de 11-14 ani, care au multe întrebări, dar care pot oferi și mult prea multe răspunsuri la întrebările primite, inclusiv de la prădători sexuali, fără să fie conștienți cine le pune diverse întrebări.

Orice utilizator poate adresa oricărui alt utilizator o întrebare.

Datorită naturii sale anonime, Ask.fm este destul de favorabil inclusiv cyberbullying-ului, dar și mesajelor sexuale explicite.

Conținutul nu este filtrat, responsabilitatea de a păstra copiii în siguranță revine exclusiv… părinților.

TikTok (fostul Musical.ly până în 2017)

Foarte popular în rândul fetițelor (10-16 ani).

Este vorba de videoclipuri scurte, de maximum 15 secunde, constând în imitarea unor melodii de către copii. Un fel de playback, cu accent pe sincronizarea buzelor cu melodia (lip sync), plus mișcări de dans, uneori cu tente sexualesuficient pentru a trezi interesul pedofililor.

Dacă mai este vizibilă și locația celei care postează, este de la sine înțeles pericolul.

Feed-ul este aidoma Netflix-ului care învață ce-ți place, iar dacă ai urmărit 2-3 astfel de copile, acesta se va updata în timp real numai cu astfel de conținut. Un paradis pentru dilimani sexuali.

Wattpad

Un fel de loc unde pot fi citite cărți electronice. Unde poți crea conținut pentru a fi citit. Un fel de blog al blogurilor pentru copii.

Problema este legată tocmai de… conținut. Mi se pare foarte nepotrivit copiilor. Mult conținut sexual hard core. Explicit. Violent. Nu numai text, ci și vizual. De multe ori acest conținut nici nu este marcat ca atare

Un alt loc perfect pentru prădători care pot interacționa cu copiii pe chat, pe email, prin comentarii etc.

Instagram

Am spus că nu voi scrie despre FB sau IG.

Dar, văd tot mai des conturi, în special pe Instagram ale unor copii sub 13 ani, în timp ce pentru a-ți face cont pe această rețea este nevoie să ai minim 13 ani. Caz în care copilul a mințit când a completat vârsta. Iar părintele habar nu are că cel mic are cont pe Instagram. Sau știe și e ok cu asta. Și atunci iar nu e bine.

Situația no 2. Tot pe IG. Conturi publice ale unor copile care abia au împlinit 13 ani. De unde știu asta? Pentru că sunt colege de școală cu fata mea. Ce postează? Imagini provocatoare, cu fundul la înaintare, cu limba scoasă, cât mai despuiate de haine, dar mai acoperite de machiaj pe față.

Știu că este o vârstă delicată, când hormonii încep să își facă de cap, dar… public?

Nu voi enumera toate aplicațiile folosite de copiii noștri

Cu sau fără știrea noastră. Ceea ce vreau să spun este că acestea sunt urmărite de prădători de copii.

Nu pot realiza de unul singur o hartă cu aplicațiile pentru copii targetate de pedofili. O să îți cer ajutorul.

Multe din aceste aplicații interacționează unele cu altele, că din aproape în aproape… nu elaborez pentru a nu mai da idei. Dar cei care fac asta deja știu mult mai multe probabil decât încerc eu să atrag atenția…

Unii vor susține că diverse aplicații sunt doar niște… instrumente. La fel cum este și un cuțit de bucătărie sau un pistol. Poți să tai o ceapă, să tragi la țintă sau altceva.

Problema este că acest altceva este la îndemâna unui copil care nu are capacitatea de exercițiu. D-aia abia la 18 ani poți vota, poți da pentru permis auto și te numești major. Poți răspunde de faptele tale.

Câteva constatări

Nu am o concluzie despre aplicațiile pentru copii targetate de pedofili, mai mult am niște constatări. Și o rugăminte la final pentru tine. Pentru noi, părinții.

1. Expunerea la ecrane

Există o presiune pe noi, părinții, să le punem copiilor în mână un telefon smart sau o tabletă de la vârste cât mai fragede. Dacă s-ar putea de când vin pe lume. Și nu glumesc când afirm asta. Am văzut de prea multe ori bebeluși și copii cu ochii-n sticla unui astfel de dispozitiv.

Telefonul a ajuns pe post de bonă.

Explicații” am tot auzit:

– Stă liniștit.

– Îi place.

– Îl cere.

– Dar ce poate fi rău?

– E doar un videoclip, uite cum se uită la el.

– Trebuie să se obișnuiască cu el, doar e viitorul.

– Nu vezi că știe să umble la el mai bine ca mine?

La toate aceste argumente nu pot decât să răspund cu emoticonul ăla facepalm

Nu sunt mai catolic decât Papa (nici măcar catolic nu-s), dar am preferat să ascult de avertismentul OMS: zero expunere la ecrane digitale pentru cei sub 2 ani.

Și acum, când cea mică are aproape de 3 ani și jumătate, vede telefonul doar când ne pozăm.

Am scris despre asta în articolul-interviu cu Dr. Roxana Cozubaș.

Am scris și despre un eveniment care a tratat subiectul echilibrul copil – tehnologie.

Am atras atenția asupra efectelor ecranelor asupra copiilor sub 3 ani.

2. Expunerea la Internet

Există o mulțime de materiale pe … Internet care tratează pericolele expunerii copiilor.

Nu e vorba numai de efectele ecranului propriu-zis sau de efectele pe care le are asupra ochilor, dezvoltării cognitive ale copiilor.

Este vorba despre conținutul nepotrivit copiilor.

Și nu în ultimul rând de pericolul acestor prădători sexuali care vânează copii folosindu-se de Internet.

3. Nu e tocmai o constatare,  mai mult o dilemă

Teoretic ar putea fi toate bune și frumoase, dacă am crede că tot ce înseamnă creșterea unui copil este un lucru simplu și că dacă ai timp, energie, iubire și implicare, dacă îi arăți dragoste necondiționată, încredere, dacă îi explici din timp despre pericole, dar și dacă încurajezi să pășească fără să fie ținut de mână, dacă îl călăuzești să aibă un anturaj bun și toate celelalte lucruri pe care le-ar face un părinte bun ar garanta 100% că va ieși un adolescent, tânăr, apoi adult așa cum ne-am închipuit noi.

Problema este că un copil nu este o plastilină să îl modelăm cum ne dorim noi. Nu este ca o materie primă care o bagi într-un aparat alături de alte ingrediente bine controlate pentru a ieși produsul finit știut.

Poate fi o loterie. Există multe momente de luptă pentru independență, cele mai multe în preajma vârstei adolescenței. Când orice ai spune se poate lovi de un zid sau poate face exact pe dos.

4. Dialogul, implicarea și curiozitatea noastră

Da, este foarte important este să comunicăm cu copiii noștri despre pericolele de partajare a conținutului și de deschidere a conținutului nesolicitat online.

Este important este să știm exact ce înseamnă fiecare aplicație, care sunt pericolele ei, cum pot fi minimizate prin setări de securitate/confidențialitate sau parentale, dacă există.

Problema delicată este de cum percep copiii noștri acest interes al nostru. Dacă îl percep ca pe o intruziune în viața lor privată, atunci noi greșim cum punem problema sau poate chiar există ceva ce nu vor ca noi să aflăm.

Da, este foarte bună discuția cu copilul, dar nu cred că este suficient.

Poate ar trebui să ne facem și noi un cont pe aplicația respectivă.

Sau poate ar trebui să logăm pe telefonul copilului pe aplicația respectivă. Să citim mesajele de pe chat. Dar și să avem în vedere că poate cele cu conținut sensibil pot fi șterse după citire de către copil și atunci n-ai ce citi…

5. Sexualitatea

Pe afară am tot văzut că există comunități (site-uri, forumuri, articole pe blog sau chiar ale unor mari agenții media) care tratează subiecte care la noi nu par de interes: pornografie infantilă, expunerea copiilor pe rețele sociale, pedofilia, aplicații care pot fi targetate de pedofili.

Există chiar postări pe Youtube care dau în vileag astfel de obsedați, respectiv capturi de ecrane ale unor discuții sau filmulețe trimise de pedofili copiilor, iar copiii respectivi s-au prins despre ce este vorba sau au fost sprijiniți de proprii părinți să înțeleagă cu ce se confruntă.

Unul dintre puținii bloggeri români care a avut curajul să abordeze un subiect tabu, cel al conținutului sexual în mult prea multe situații este Tudorel Bezea pe blogul lui staupenet.ro.

De ce sex? Pentru că vinde! Pentru că este prezent peste tot: în prea multe reclame la aproape orice produs și nu mă refer la cele pe care le găsești în sex-shop-uri, în vedeoclipurile la care se uită inclusiv copiii etc.

Canalele TV de muzică se adresează în special tinerilor și… copiilor!!! Dar n-am văzut să fie afișat vreun semn de avertizare “interzis sub 18 ani”, ori 16. Ori… Cred că majoritatea copiilor se uită la aceste canale. Ai avut curiozitatea să te uiți 1 ora la un astfel de canal? Pentru că au un bogat conținut sexual.

Acum mulți ani, să fi fost prin facultate, am văzut o fetiță de vreo 5-6 anișori care cânta cu foc pe stradă ceva de genul “…sunt sexy, sexy, știu că mă vrei…” Cred că era un soi de hit pe vremea aia, dar fredonat de fetița respectivă, n-am știut dacă să râd sau să plâng.

Închei, dar voi mai reveni pe acest subiect

Nu este o soluție interzicerea utilizării tehnologiei de către copii sau interzicea accesului la anumite aplicații fără explicații. Nu îi putem feri de Internet, dar trebuie să îi ferim noi de pericole, concomitent cu a le explica cum se pot feri ei.

Cum spuneam, am doi copii și tare aș vrea să știu de la tine dacă tu ca părinte, te-ai gândit până acum la pericolul acestor pedofili. Mai ales după Caracal și acel olandez.

Și mai ales m-ar interesa să-mi spui cum îți protejezi copiii de acest pericol? Poți să-mi lași un comentariu sau un mesaj privat.

Vreau să pun cap la cap mai multe informații și poate alcătuim împreună un ghid care să ajute părinții.

Cam atât am avut de spus despre aplicațiile pentru copii targetate de pedofili. Mai multe aștept de la tine, dragă părinte.

Mulțumesc.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Un comentariu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: