Felicit BNR pentru omagierea Ecaterinei Teodoroiu

Felicit BNR pentru omagierea Ecaterinei Teodoroiu

BNR va lansa o bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoroiu

Banca Națională a României va lansa o bancnotă cu valoarea nominală de 20 de lei care va o va omagia pe eroina Ecaterina Teodoroiu.

Lansarea în circulație a acestei bancnote va avea loc în cursul anului viitor.

Este remarcabil faptul că bancnota respectivă va purta în premieră chipul unei personalități feminine.

Probabil că și acuzele din ultima vreme la adresa BNR privind faptul că instituția nu acceptă ușor femei la nivel de top management a contat.

Amintesc faptul că din 9 membri ai Consiliului de Administrație, 8 sunt bărbați.

O situație nițel mai bună – dar nu foarte bună – se regăsește și la nivelul direcțiilor: doar 6 femei director dintr-un total de 26 de posturi, respectiv numărul direcțiilor.

Abia la nivelul unităților teritoriale situația este echilibrată, respectiv 8 femei director din totalul de 19 structuri teritoriale.

Probabil că acesta este și contextul în care comunicatul BNR face referire – pentru prima oară, dacă nu mă înșel – la preocupările pentru “consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume”.

Totuși, nu pot să nu remarc pozitiv faptul că BNR nu este la primul prilej când ne readuce în memorie pe Ecaterina Teodoroiu.

S-a întâmplat și în septembrie 2017, când BNR a marcat împlinirea Centenarului României Mari prin lansarea în circuitul numismatic (pentru colecționare) a unei monedei.

Moneda are pe avers un detaliu al medaliei “Virtutea Militară” de război, decorație care i-a fost acordată eroinei Ecaterina Teodoroiu, iar pe revers chipul acesteia.

Felicit BNR pentru omagierea Ecaterinei Teodoroiu!

Despre Centenarul uitat

Cu o lună înainte de anunțul BNR privind lansarea monedei comemorative, în luna august 2017 scriam despre Centenarul pe care se pare că l-am uitat.

În textul cu pricina o aminteam pe Ecaterina Teodoroiu, tânăra eroină care are o poveste fabuloasă. Merită să o aprofundați.

Pe scurt, din dorința de a-și răzbuna frații căzuți în luptele Primului Război Mondial, se înrolează la o unitate combatantă. Luată prizonieră, reușește să evadeze. Rănită de două ori. Decorată de Casa Regală. Participă la Bătălia de la Mărășești, unde a murit în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Și aflu cu stupoare că cea mai tânără eroină a luptelor de la Mărășești este scoasă din cărțile de istorie. Și ușor-ușor se va așterne praful uitării despre ea.

Una din datoriile noastre, de părinți cred că este și de a le spune copiilor despre înaintașii noștri. Despre străbunii noștri. Care și-au vărsat sângele ca generațiile viitoare să aibă o țară și o limbă.

Textul complet se regăsește aici.

Încă o dată, felicit BNR pentru omagierea Ecaterinei Teodoroiu.

Și încă ceva în loc de încheiere

A trecut o săptămână de când monstrul de la Caracal a recunoscut că le-a ucis pe cele două fete, iar autoritățile luʹ pește prăjit bat pasul pe loc. Dau comunicate prin care să se acopere. Ce profesioniști sunt unii sau alții. Apoi unii își dau demisia. Nu demisia rezolvă ceva, ci măsuri concrete ca astfel de orori să nu se repete.

Unde sunt fetele?

Se trage de timp în ideea că apare o altă nenorocire și uităm de ele?

De câteva zile scriu cu mare obidă numai despre tragedia din Caracal:

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: