Hărțuirea pe stradă

A venit momentul zero

Momentul zero

Oribilele crime din Caracal, pe lângă incompetența, prostia sau poate complicitatea unora, a mai scos la iveală ceva. Este vorba tot de un lucru monstruos. Atitudinea bărbaților vizavi de femei. În acest caz, atitudinea polițiștilor în cazul ambelor fete.

Victimele sunt vinovate

Prima fată era bănuită că a fugit cu un Făt-Frumos. Așa au găsit de cuviință polițiștii să le spună părinților care tocmai au aflat că fata lor a fost abuzată, ucisă, iar corpul ei… nu pot continua!

“Dacă s-a încurcat cu vreunul, o să plătești tu pagubele” s-a găsit alt purtător de uniformă să-i arunce în față tatălui celei de-a doua fete. Fată care sunase la 112 și implora ajutorul poliției după ce fusese răpită, bătută, legată și violată!

#MeeToo

Cred că a venit momentul zero. Așa cum prin țările mai civilizate (da, mai ci-vi-li-za-te!) tornada fenomenului #MeeToo a produs o adevărată revoluție socială.

Unii acuză că au fost poate și exagerări, polițe plătite, vânătoare de vrăjitoare etc.

Posibil. Daaar, acest manifest împotriva agresiunii sexuale a expus mizeria acoperită prea mulți ani de:

  • agresori care aveau toate motivele să o ascundă sau, mai rău, se și lăudau cu un astfel de comportament.
  • cele care de rușinea de a au fi stigmatizate au tăcut o perioadă.

Agresiunea sexuală

Cred că a venit momentul zero să vorbim și noi despre atitudinea bărbatului român față de femei.

A venit momentul să nu ne mai ascundem după degete și să punem stop oricărui gest degradant, oricărei agresiuni la adresa femeilor.

Nu, bărbatul român nu este un sfânt. O să mi se ridice în cap multă lume, dar îmi asum ceea ce voi spune. Totul pleacă din copilărie, din modul în care ne modelăm băieții, iar o mare responsabilitate o au mamele de băieți.

Voi dezvolta subiectul cu altă ocazie pentru că este prea amplu, iar acum îmi propun doar o conștientizare, o radiografie.

1. Ești femeie și conduci mașina? Cam nasol!

Mai ales dacă ești singură în mașină. În cazul unui incident cât de minor în trafic, este nasol indiferent dacă ești vinovată sau nu. Acum un an am scris mai pe larg despre asta aici.

2. Ești femeie și ai o fustă mai scurtă, pantaloni mulați sau scurți?

Să mai zic și de un toc mai înalt? Câți te-au claxonat, câți te-au fluierat, câți te-au abordat? Hărțuirea pe stradă. Și despre asta am scris tot anul trecut aici.

3. Ești femeie și șeful ți-a făcut avansuri?

Sau ți-a spus direct că dacă vrei să îți păstrezi jobul trebuie să te culci cu el?
Să scriu și despre punctul 4, 5 etc? Cred că ideea s-a înțeles…

Ce rămâne de făcut?

Știu că lucrurile nu se schimbă peste noapte și nu este suficient ca un blog să tragă niște semnale de alarmă că ceva nu este ok la nivel de mentalitate colectivă și implicit această atitudine la nivelul întregii societății românești, la nivel de individ.

Dar dacă nici o astfel de tragedie care ne arată hidoasa față nu doar a bestiei din Caracal, dar a celor care ar fi putut face ca tragediile să nu se întâmple. Atitudinea lor tâmpă, de mitocani care le aruncă în față unor părinți distruși de durere că fetele lor sunt niște curve care au plecat după sex… nu mai am cuvinte.

Nu pot să-mi imaginez ce este în sufletul acelor părinți. Care s-au rugat de autorități doar să-și facă treaba pentru care sunt plătiți. Iar ăia să îi ia la mișto, să îi pun îi la detectorul de minciuni, să se scobească în nas.

Repet, nu este doar problema acelor polițiști. Nici măcar nu sunt doar ei de vină. Este problema la nivelul întregii noastre societăți bolnave. Care cred că tinerele românce sunt bune doar pentru sex.

Câtă vreme nu se va schimba legislația, câtă vreme nu se vor da pedepse aspre pentru un simplu fluierat, pentru o “nevinovată” mână pe picior sau pe fund, pentru orice claxon și așa mai departe… lucrurile vor continua așa, se vor agrava și monștri ca acela din Caracal ne vor viola și ciopârți copilele.

Un singur om am auzit că va merge până la capăt cu zguduirea acestui sistem amorțit. Unchiul uneia dintre fete.

Eu voi continua să scriu despre asta.

Tu mă ajuți în acest demers? Ce crezi tu că ar trebui făcut?

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook
%d blogeri au apreciat: