Drumul laptelui BIO

Drumul laptelui BIO

Prietenii care mă urmăresc pe Facebook și pe Instagram știu deja că recent am fost la Cluj-Napoca să mă conving că BIO e chiar pe bune, iar laptele de la Napolact este laptele care vine direct de la văcuțele alea nestresate, care pasc libere pe pășuni de munte.

Dar, înainte de toate, să dau puțin timpul înapoi, de unde a pornit totul. Acum 13 ani am devenit tată, iar printre milioanele de întrebări pe care mi le puneam atunci a fost și cea referitoare la ce fel de lapte să-i dăm celei mici când va veni momentul înțărcării. Eu cum eram deja un adept al produselor Napolact. Am mai întrebat în stânga și în dreapta pe alți părinți și mi s-a confirmat ceea ce cumva bănuiam. Laptele Napolact este foarte bun și pentru cei foarte mici.

Anii au trecut, produsele de la Napolact s-au mai schimbat, au mai apărut altele, dar calitatea și seriozitatea tipică zonei –  no, doar sunt din inima Ardealului – a rămas. Așa că și noi am rămas clienți fideli ai brandului.

Acum vreo 3 ani istoria a părut că se repetă, când am devenit a doua oară tată, numai că de data asta aveam deja răspunsuri la cele mai multe întrebări. Iar când a fost vorba de lapte, alegerea a fost firească: noua gamă BIO de la Napolact.

Iar cum nu o dată mi-am făcut publică opțiunea mea, cumva aceasta a ajuns și la urechile cuiva de la… Napolact.

Nu mică mi-a fost totuși mirarea când am primit propunerea de a vizita fabrica de produse lactate Napolact. Evident că am acceptat cu mare plăcere invitația, mai ales că îmi doream să mă conving că alegerea mea a fost una corectă, iar produsele BIO sunt BIO pe bune.

Magazinul Napolact

Zis și făcut. Ajuns la Cluj-Napoca, prima dată am vizitat… Magazinul Napolact situat în Piața Mihai Viteazul. Un magazin aparent simplu, inscripționat la fel de simplu, doar Napolact

Magazinul în sine este un concept-store, deocamdată disponibil doar la el acasă, în inima Ardealului. 

În linii mari este vorba de un lactobar, unde poți zăbovi să iei un mic dejun sau un prânz sănătos, adică poți servi produsele Napolact ca atare sau poți comanda diverse sandvișuri cu brânzeturi proprii.

Sau, pur și simplu, îți iei pentru acasă brânză, unt, lapte, chefir sau orice alt produs din gama de produse Napolact. 

Să mai spun că am zâmbit larg când am văzut vitrina frigorifică ticsită cu produsele BIO Napolact? Parcă era frigiderul meu😂

În timp ce savuram un sandviș delicios la grill cu trei tipuri de brânză și un chefir BIO😋, n-am putut să mă abțin și am întrebat: 

– Intră lumea într-un astfel de magazin, unde singura inscripție este… Napolact?

Răspunsul m-a cam bulversat, ce-i drept:

– În medie peste 400 de persoane zilnic!

Say what!? Pe când măcar unul și în București?

Știu că piața e diferită și că ar fi o premieră, dar când este vorba de o gamă premium, de produse BIO… cred că poate avea succes oriunde.

Imagini am postat aici.

Fabrica de produse lactate Napolact

După vizita la ineditul magazin, am mers la fabrica de produse lactate din Cluj-Napoca a Napolact (nici că se putea un nume mai potrivit😉), unde se ambalează laptele BIO şi se produc inclusiv câteva sortimente de iaurturi şi brânză BIO.

Vizita a durat aproape o zi întreagă. Multe de văzut, multe de întrebat.

Dacă tot voiam să mă conving pe bune, am zis să-mi forțez norocul. Și am avut parte numai de surprize plăcute. Una după alta. Nu vreau să zic cuvinte mari, numai că locul și oamenii pe care i-am întâlnit jur că sunt diferiți. În sensul pozitiv.

Să explic de ce spun asta. Nu a fost loc unde să vreau să merg și să mi se spună nu și nici nu am avut vreo întrebare care să rămână fără răspuns!

Altă surpriză, care m-a și emoționat destul de mult, a fost când a trebuit să mă îmbrac din cap până în picioare, de la saboți, la halat steril, bonetă etc. Toate albe și sterile. Exact cum se întâmpla cu trei ani în urmă, când am asistat la venirea pe lume a celei de-a doua fetițe, cea care m-a și inspirat să deschid acest blog.

Imaginea am postat-o pe Instagram.

Chiar dacă acum n-am mai intrat într-o sală de nașteri, fabrica pe care am vizitat-o este un loc la fel de steril, cu reguli de curățenie, filtre și organizare la fel de stricte.

Nici nu s-ar putea altfel, atâta timp cât produsele sunt BIO.

Mi s-a confirmat faptul că pentru toate produsele Napolact se folosește numai lapte din inima Ardealului, adică numai din fermele locale atent selecționate.

🌿 Iar pentru a avea un produs BIO, indiferent că este vorba de lapte sau iaurt, brânză, smântână sau unt, tot drumul laptelui contează, începând cu alimentația văcuțelor.

🌿 Colectarea și transportul laptelui sunt certificate BIO, în condiții de igienă, au loc verificări la preluarea laptelui de la fermă de către cisterna frigorifică, verificări la fabrică înainte de introducerea laptelui din cisternă pe linia de ambalare, verificări și testări ulterioare la fabrică, chiar și după ambalarea laptelui la cutie.

🌿 Că tot spuneam de ambalarea laptelui, acesta este un proces unde pasteurizarea laptelui (încălzirea urmată de răcirea bruscă) nu vede lumina soarelui, păstrându-și astfel toate calitățile.

🌿 Întregul lanț logistic de la depozitare, transport, livrare la magazin este atent monitorizat în special în ceea ce privește temperatura constantă, dar și timpii de livrare, pentru că vorbim de un aliment organic, BIO cu timp destul de scurt de valabilitate.

Ferma ecologică – începutul drumului laptelui BIO

Și pentru că mie nu-mi plac jumătățile de măsură și înțelegerea a fost să fiu convins 100% că produsele sunt BIO pe bune, următoarea zi mi-am petrecut-o într-unul din locurile unde începe drumul laptelui BIO. 

Unul din astfel de locuri – departe de oraș –  a fost Ferma Ecologică a familiei Matiş din Râşca. Este una din numeroasele astfel de ferme partenere Napolact.

Aici am văzut cu ochii mei și am aflat ce înseamnă cu adevărat un produs lactat BIO. Fermele de unde se colectează laptele sunt certificate BIO, alimentația văcuțelor este una ecologică, fără să fie atinsă de chimicale.

Pășunea ecologică înseamnă verdeață de la mama natură, fără pic de intervenție umană!

O certificare BIO, adică o fermă ecologică implică multe verificări și nu se obține deloc simplu. Poate dura chiar câțiva ani de verificări până la emiterea atestatului respectiv. 

Chiar și după certificare, controalele continuă inopinat! Atât ale auditorului, cât și verificările extrem de riguroase ale fabricii.

Contează apoi cum este muls, depozitat laptele, calitatea, igiena.

Am asistat la preluarea laptelui BIO de către cisterna frigorifica care colectează numai lapte BIO. 

Lapte este transportat apoi la fabrica de lapte de care spuneam mai sus, unde este pasteurizat și ambalat spre depozitare și livrare.

Imagini cu văcuțele și pășunea aici.

BIO pe bune

În câteva cuvinte cam așa este drumul laptelui BIO de la Napolact. Un lapte chiar din inima Ardealului, o fabrică care colectează laptele numai de la ferme ecologice din Ardeal.

Aș avea încă multe de spus. Despre familia Matiaș, care se ocupă de creșterea văcuțelor pentru lapte de o viață întreagă. Despre colaborarea de ani de zile, uneori chiar și de o generație între fabrică și fermieri. Despre pasiunea pe care am simțit-o la toți angajații fabricii pe care i-am asaltat cu întrebări, inclusiv și pe șoferii de pe cisterne. Aș avea să scriu despre oraș, oameni, verdeața și autobuzele electrice. Multe. Poate că voi continua cu altă ocazie.

Fain oraș. Faini oameni.

Faine produsele BIO de la Napolact.  Iar pentru că am văzut cu ochii mei cum se întâmplă lucrurile la Napolact, pot să spun cu mâna pe inimă că BIO chiar e BIO!

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: arhiva proprie (văcuțe din ferma ecologică a familiei Matiș din Râșca, Cluj)

Comentarii Facebook

2 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: