Tandem BikeFland, primul proiect de ciclism în tandem din România

Tandem BikeFland, primul proiect de ciclism în tandem din România

#instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

În cele ce urmează voi scrie despre un proiect frumos și util, care a ajuns la a doua ediție, dar are mai puțină notorietate.

Tandem BikeFland, proiectul inițiat anul trecut de Clubul Sportiv Tandem Arena și dezvoltat de Florin Georgescu, el însuși nevăzător, își propune să crească gradul de acces la activitățile sportive a tinerilor cu deficiențe de vedere, prin practicarea ciclismului în tandem.

În cazul în care nu știai, Florin Georgescu a pedalat în tandem de la Arad la Londra, în anul 2012, lucru care l-a făcut să sesizeze oportunitățile reduse de practicare a activităților sportive de către tinerii cu deficiențe de vedere.

În 2018 a organizat prima tabără de paraciclism. Cu această ocazie foarte mulți copii nevăzători au practicat ciclismul în tandem, făcând echipă cu tineri sportivi.

Anul acesta se întâmplă iar tabăra. Între 10 – 17 iulie și 26 iulie – 2 august. Vor fi 30 de copii cu deficiențe de vedere și 30 de piloți de biciclete tandem. Întâlnirea are loc la Izvorani, la baza sportivă a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, pentru a practica împreună ciclismul în tandem.

Proiectul este derulat de Asociaţia Club Sportiv Tandem Arena.  Finanțarea este realizată prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România. Iar implementarea este asigurată de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Sportul, o metodă de incluziune socială

Pe lângă beneficiile asupra sănătății, paraciclismul facilitează mai mult decât orice domeniu cheie din activitatea umana, procesul de incluziune socială.

Tinerii nevăzători învață în zilele pe care le petrec în tabără să aibă mai multă încredere în ei. Învață să dezvolte relații de prietenie. Dar şi să formeze o echipă. Să treacă de bariera dizabilităților și să se bucure de mersul pe bicicletă.

Copiii care vor participa în tabără la Izvorani, vor fi însoțiți de 30 piloți voluntari de biciclete tandem. Cursurile de pregătire vor fi susținute de șase instructori sportivi. Se vor desfășura zilnic două antrenamente pe bicicletele tandem, un antrenament pe pista de atletism și unul la bazinul de înot.

Tabăra Tandem BikeFland 2 va fi urmată de Campionatul de Ciclism în Tandem

Campionatul de Ciclism în Tandem avea loc în luna octombrie la Timișoara.

La această competiție vor participa aproximativ 50 de echipaje de tandem din toată țară, dintre care o parte fiind copii care s-au antrenat în tabără.

Competiția va fi deschisă atât bicicletelor în tandem, cât și bicicletelor single.

328 de elevi din școlile de nevăzători se vor bucura de bicicletele în tandem

Anul trecut au fost donate 19 biciclete tandem către cinci școli pentru copiii cu deficiențe din România.

Astfel elevii au avut acces pe tot parcursul anului la mobilitate și cunoștințele necesare unei vieți active.

Anul acesta, la finalul proiectului BikeFland 2, toate bicicletele pe care copiii le vor folosi, vor ajunge la aceleași școli din România.

Bicicletele tandem și echipamentele sportive necesare desfășurării programului au fost achiziționate cu ajutorul fondurilor primite de la finanțator.

Pentru mai multe detalii despre proiect puteți acces pagina de Facebook a proiectului, Tandem Arena sau pe site-ul www.instaredebine.ro

Despre Clubul Sportiv Tandem Arena

Clubul Sportiv Tandem Arena a fost înființat în anul 2013, cu scopul de a oferi oportunitatea persoanelor cu dizabilități de a practica activități sportive paralimpice.

În cei 5 ani de activitate, Tandem Arena a organizat proiectele precum Sportul pentru toți, School Bikes și Campionatul Național de Tandemuri cu impact în rândul populației cu deficiențe de vedere, cu precădere pentru practicarea pedalatului în tandem și a înotului.

Scopul Clubului Tandem Arena pentru următorii ani este identificarea și pregătirea a cel puțin 2 echipaje de ciclism în tandem, pentru participarea la competițiile premergătoare Jocurilor Paralimpice din anul 2020 de la Tokyo și participarea la această competiție.

Dacă ți-a plăcut Tandem BikeFland, primul proiect de ciclism în tandem și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: