Câte poți afla în doar trei zile

Câte poți afla în doar trei zile

M-am tot gândit dacă să scriu despre asta sau nu. Până la urmă m-am hotărât să o fac.

Nu mă voi alătura corului vedetelor (pentru că nu sunt una) sau a celor care vor să devină vedetă (pentru că nu tind să devin una) cu această ocazie. Ocazie e un cuvânt total nepotrivit. Pentru că este inuman drept ocazie de afirmare un accident. Chiar dacă în el este implicat o… vedetă.

Abordarea mea va fi puțin diferită și vreau să pun degetul pe alte răni ale noastre ca indivizi, ca nație.

1. Ipocrizia

Chiar într-una dintre cele mai importante zile pentru creștini, prea mulți români și-au arătat urâțenia sufletului.

Pentru că obișnuiesc să mă bazez pe cifre, trebuie să amintesc faptul că populația creștină din România reprezintă 99,5% din totalul populației țării, din care 86,45%, s-a declarat ca fiind de confesiune creștin ortodoxă, conform recensământului din 2011.

Luni, a doua zi de Paște, un om moare într-un accident. Iar online-ul începe să vibreze de prea multele comentariile ale unora care jubilau că un om a murit pentru că a fost gay și pentru că era consumator de substanțe interzise. Păcate capitale în mintea lor. ”Să moară gay-ii și drogălăii. Toți. Că doar așa scrie la Biblie. Doamne ajută!”

Eu zic “Doamne ferește!

2. Hoția

De mic mi-a plăcut istoria. Și istoria noastră. Cu bune și rele. Este o prostie să ne considerăm buricul lumii în aceeași măsură cu a te declara scârbit de istoria propriului neam.

Pe de altă parte, istoria este… istorie, prezentul este… prezent. Nițel diferit. Poate traversăm una dintre acele perioade care nu ne fac prea multă cinste. O perioadă pe care nepoții noștri nu vor fi foarte mândri. Sper din tot sufletul asta. Pentru că ar fi cam tragic ca nepoții noștri să zică peste ani și ani cât de bine am dus-o noi acum și ce oameni buni suntem noi. Pentru că sunt multe lucruri urâte în prezent.

Un om își pierde viața într-un tragic accident și tot satul, cu mic și mare, vine nu să asiste ca la circ, ci să… FURE. De față cu televiziunile, cu poliția!!! Noroc cu televiziunea…

3. Incompetența

Ne plac filmele americane. Foarte bune multe filme și seriale polițiste. Ce vedem noi în toate acele filme când are loc un deces dintr-un accident mai ales când încă din primele semne se ridică multe semne de întrebare? Primii polițiști ajunși la fața locului asigură perimetrul. Celebra rolă galbenă. Până la sosirea specialiștilor. Criminaliștilor.

Ce s-a întâmplat în cazul de față? Păi cam ce-am scris mai sus, adică la punctul doi. Sătenii furau obiecte și părți din mașină.

4. Lipsa oricărei decențe

Oameni buni, înțeleg nevoia de senzațional al unor reviste online sau tipărite. Reviste de scandal. Dar ocupați-vă de lucruri… lumești. Nu macabre.

De trei zile încontinuu presa e plină de articole privind tragicul accident. Problema este că până și site-urile online de știri care erau considerate decente sunt de recunoscut. Aceeași abordare o au cu presa de scandal. S-a ajuns până la publicarea unor poze extrem de macabre, chiar dacă sunt ușor blurate.

Părinții celui care și-a pierdut viața ar fi dorit măcar o urmă de decență din partea presei.

Oameni buni, voi ăștia care disecați viața omului care nu mai este, nu sunteți deloc oameni buni. Sunteți răi! La fel cum sunt și cei care lasă tot felul de comentarii josnice.

5. Apar profesioniștii

Este deja o platitudine că tot românul e poet, că ne pricepem la absolut tot, de la fotbal la politică.

Că tot ne pricepem la orice, de trei zile și-au făcut apariția criminaliștii și legiștii. Fără studii sau experință, dar pricepuți. Care ne explică cu lux de amănunte cum e cu pilotul automat, răsturnarea mașinii, computerul de bord etc.

Pe de altă parte, dacă stau și mă uit încă o dată la cei care trebuiau să fie adevărați profesioniști, adică cei de la punctul trei, îi înțeleg oarecum și pe acești profesioniști apăruți peste noapte…

6. Moartea pare să fie un subiect bun

Chiar dacă am abordat oarecum subiectul mai sus, la punctul patru, simt că este nevoia să revin. Acolo pusesm accentul pe lipsa decenței. Acum însă realizez că orice site de știri deschid este plin de articole despre acest accident. De trei zile încontinuu!

  • S-au terminat subiectele care chiar ne interesează pe toți!?
  • S-au terminat subiectele care chiar ne afectează pe toți!?
  • Chiar așa, este cel mai important subiect din România ultimelor trei zile!?
  • Suntem sănătoși la cap!?

Paradoxal, despre moarte, când presa a scris atât de mult și mai ales atâtea zile a fost la moartea Regelui Mihai.

Accidentul ăsta chiar merită atâta atenție pe plan național? Atâtea zile. Cum toată presa și televiziunile din România sunt de părere că merită, probabil că eu sunt singurul pe… contrasens.

7. Moartea nu pare, chiar este un subiect bun

Reiau ce am scris la debutul acestul text. Nu numai pentru toată presa și toate televiziunile din România moartea pare un subiect bun.

Moartea chiar este un subiect bun, un subiect de exploatat, mai ales de către așa zilele VIP-uri, a personajelor mai mult sau mai puțin dubioase, a celor care apar frecvent în presa de scandal.

8. VIP-urile din România

Continui acest decalog, respectiv câte poți afla în doar trei zile, cu o serie de aprecieri strict subiective despre VIP-urile autohtone.

Nu că aș fi vreun cititor al presei de scandal. Dar am rămas uimit când am văzut că presa serioasă, premium, site-urile de știri, preiau spusele unor asemenea personaje. Așa am ajuns și eu să aflu despre asemenea… vedete. Habar n-aveam că ele există.

Bine, nici acum nu m-am dumirit de ce sunt vedete. Pentru că a fi vedetă în România este destul de facil se pare. Și mai ales nu are nicio legătură cu ce îmi închipuiam eu ce înseamnă a fi o vedetă.

Vina mea, iar sunt pe… contrasens. Am aflat, în final, după 41 de ani. Că nici acum nu sunt de acord cu asta, mai puțin contează…

A fi o vedetă feminină pare oarecum mai facil. Mai ales când vorbim despre expunerea relațiilor amoroase, a detaliilor picante, a pozelor care implică silicoane, tatuaje, achid hialuronic, botox etc.

Pot vorbi și ce înseamnă, pare-se, a fi vedetă masculină în România. În primul rând să ai o apariție constantă prin cluburile de noapte. Să ai neapărat o relație cu o vedetă feminină despre care să povestești cu lux de amănunte. Pot continua mult și bine, dar poate cu altă ocazie.

9. A mai apărut o categorie, cea a conspiraționiștilor

Pe lângă cei ajunși specialiști peste noapte au apărut și conspiraționiștii. Ca și în cazul celor detaliați la punctul cinci și aici pot spune că într-o oarecare măsură pot rezona cu ei. De ce? Tot din lipsa adevăraților specialiști. Tot din lipsa unor informații clare, credibile.

După mai bine de 3 ani de la Colectiv am aflat cine este vinovat!? Adiacent subiectului, despre compania producătoare de dezinfectanți diluați și alt accident la fel de controversat, cel al patronului acelei companii, lucrurile sunt clare, credibile!?

10. Trei zile revelatoare

Aceste ultime trei zile au fost pentru mine revelatoare pentru radiografia de mai sus. Despre câte poți afla în doar trei zile. Că este corectă sau nu, te las pe tine să îți dai cu părerea.

Eu orice am încercat să citesc online sau la orice post TV de știri m-aș fi uitat m-am lovit de aceeași știre despre accident. Și mai ales despre ce am înțeles eu că este de interes pentru români.

Dumnezeu să-l ierte!

Dacă vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: