Performanța se plătește, altfel…

Performanța se plătește, altfel…

Parcă suntem nebuni. Îmi vine în gând mereu comparația cu ocaua mică și ocaua mare. Atâta ipocrizie rar mi-a fost dat să văd. Ne plângem, dar și arătăm acuzator cu degetul.

De vreo două zile e o adevărată discuție  absurdă legată de salarii.

Ne uităm admirativ la o sportivă de top. Româncă. Și nu doar printre cele mai bune din România, ci din lume! Cristina Neagu.

Pentru cine nu știe încă, Cristina este singura handbalistă din istoria acestui sport care a obținut din partea Federației Internaționale de Handbal (IHF) de trei ori titlul de Cea mai bună handbalistă IHF a anului!

Anul 2018 i-a adus titlul individual de Cea mai bună marcatoare din istoria Campionatului European. Imediat după cele cinci reușite din meciul Germania – România.

Dar o arătăm acurzator cu degetul că cere majorarea salariului!

Da, are un salariu mare.

Da, merită mai mult.

Nu, nu are un salariu care să nu permită altui club să o atragă cu o ofertă mai bună.

Iar cireașa de pe tort a venit azi

Nu este nicio noutate că de vreo 10 ani românii pleacă din țară. Majoritatea pentru salarii mai bune. Alții condiții de trai, de muncă mai bune.

Aveam o problemă cu medicii. Studenții de la medicină, pe lângă cursurile de rigoare toceau pe rupte și o limbă străină. Pentru că încă din facultate știau că vor să plece afară. Situația s-a mai stabilizat din cauza majorării salariilor.

Este un pas. Mai este nevoie de o creștere. Dar mai sunt și alți pași de făcut. Poate cu altă ocazie voi detalia pentru că nu vreau să deviez de la subiectul salariilor.

Avem o problemă cu lipsa inginerilor. Cu sudorii, tractorișii, cei care operează mașinării complexe din construcții. Cu cei care lucrează în construcții. Aici se ofereau salarii proaste. Fără carte de muncă. Muncă la negru. Prost plătită. Condiții infecte. Oamenii nu puteau să-și ducă viața de pe-o zi pe mâine. Au plecat și ei. La fel și infirmiere, oameni buni din HoReCa care erau plătiți aici cu nimic.

Am ajuns să ne plângem. Nu noi. Patronii. Că nu mai găsesc oameni buni. Că tinerii vor salarii bune. Prea mari.

Iar azi citesc un mare economist este foarte supărat că au crescut salariile românilor. Că este cea mai mare creștere la nivelul UE. Corect.

Dar uită să spună unde ne situăm comparativ cu salariile la nivelul UE.

Nu-i nimic. Voi spune eu.

Salariul mediu în țările vest europene este de 2.875 EUR.

Salariul mediu în România este de 5 ori mai mic decât media salariului mediu din țările vest europene, adică 565 EUR!

Economistul continuă. Aoleu, vine inflația, se depreciază leul. Corect.

Dar uită să spună că majorarea a fost posibilă nu doar din pix, dintr-o lege, ci din mersul economiei.

Uită să spună că România a avut una dintre cele mai mari creșteri economice din UE. Și nu o spun doar guvernanții noștri. Nu este vorba de cifre măsluite. Creșterea e confirmată de marile organisme internaționale.

Iar aici mă opresc eu

Putem discuta la nesfârșit despre investiții, deficit, stabilitate, ROBOR (că tot e la modă), etc. Putem politiza discuția. Să o facem roșie, galbenă, bleu sau verde. De la cai verzi pe pereți, vorba cântecului

Realitatea simplă și dură

Avem printre cele mai mici salarii din Europa. Avem deficit mare de mână de lucru. Românii încă pleacă. Avem populație îmbătrânită. Spor negativ. Avem nevoie de salarii mai mari, de creșterea nivelului de trai.

Nu muncim nici mai prost, nici mai puțin ca alții.

Românii merită banii munciți.

Iar cine susține că suntem un popor de hoți ori de leneși… refuz din eleganță să îl cataloghez.

Dacă ți-a plăcut Performanța se plătește, altfel… și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: