Rolul tehnologiei în educația preșcolară. Rezultate studiu

Introducere

Așa cum am scris într-un articol precedent, vor urma mai multe texte despre educația preșcolară și mai ales despre grădinițe.

Azi voi prezenta un rezultatele unui studiu recent derulat de Kinderpedia, iar acestea sunt extrem de interesante. Mai exact, este vorba despre o cercetare care s-a derulat la nivel național, în luna noiembrie a anului trecut și care a vizat grădinițele particulare acreditate din mediul urban.

La acest studiu au participat educatori (31%) și manageri de grădinițe (68%) care au răspuns la întrebări referitoare la:

  • modul cum comunică cu părinții;
  • cum folosesc tehnologia și unde o consideră utilă;
  • cât timp alocă zilnic și săptămânal activităților administrative.

Rezultatele cercetării cu privire la utilizarea tehnologiei în grădinițe au fost prezentate în premieră sâmbătă, 9 februarie 2019, în cadrul evenimentului Grădinița 2.0: Educație conectată. Părinți implicați.

Evenimentul a avut o audiență formată din educatori și manageri de grădinițe particulare și a adunat peste 130 de participanți. Invitatul principal al conferinței a fost Oana Moraru, consilier educațional, fondatoarea școlii Helikon și a platformei VoceaParintilor.ro.

Conferința a cuprins și un panel interactiv de întrebări și răspunsuri, moderat de Dan Cruceru, blogger TatiCool.ro. Dar și un panel cu părinți bloggeri, moderat de Virgil Ianțu, artist și om de televiziune, la care au participat Ana Nicolescu (MamicaUrbana.ro), Ana Maria Mitrus (MeseriaDeParinte.ro) și cel care scrie aceste rânduri pe acest blog.

Câteva date despre profilul repondenților

La studiu au participat 199 de grădinițe din toată țara, 96% din repondenți fiind de gen feminin.

De asemenea, se evidențiază faptul că o aproape jumătate din repondenți se regăsesc în intervalul 35 – 44 de ani (în timp ce intervalul de vârstă peste 54 ani este mai slab reprezentat, respectiv doar 13%), iar 85% au studii superioare și post universitare.

Mai mult, circa 77% au studii de specialitate, cu profil pedagogic și educațional.

Cum nu doar studiile de specialitate sunt suficiente, ci și experiența de lucru în domeniul educațional, doar 1% au doar sub 1 an, 23% au între 1 – 5 ani, iar restul de 76% au o experiență de peste 6 ani.

Bun, destul cu cifre care plictisesc. Asta dacă nu ești matematician. Sau economist:)

Prezența părinților în procesul educațional

Dacă la conferința amintită mai sus eu, împreună Ana Nicolescu și Ana Maria Mitrus, în panelul dedicat acestui eveniment, respectiv de părinți bloggeri, am abordat subiectul din perspectiva evidentă de părinți, să vedem și ce zice studiul, adică cum văd grădinițele implicarea părinților.

Pentru mine, răspunsul este surprinzător. Chiar ușor dezamăgitor, în ciuda gradului ridicat de comunicare grădinițe – părinți (cum se va vedea mai jos), doar 65% dintre părinți se implică mult și foarte mult în procesul educațional al propriilor copii vizavi de ceea ce se întâmplă în cadrul grădiniței.

Dacă mergem mai departe, aflăm și care sunt modalitățile în care sunt implicați părinții în activitățile educaționale ale copiilor din grădinițe, predomină participarea la serbări (96%). Tot pe un loc fruntaș se numără și participarea la lecții deschise (83%). Urmează opinia părinților privind procesul educațional (70%), ziua porților deschise, excursii și participarea la târguri cu diverse tematici (63%).

Comunicarea grădiniței cu părinții

8 din 10 grădinițe particulare folosesc instrumente offline pentru comunicarea cu familia

Ședințele cu părinții (92%), întâlnirile zilnice față în față (90%), discuțiile telefonice (84%) și mesajele de la panoul avizier (75%) se evidențiază ca principale forme de comunicare.

7 din 10 grădinițe particulare nu consideră Facebook o modalitate sigură de comunicare…

…și totuși 6/10 dintre manageri comunică cu părinții prin acest canal!

Calculatorul și smartphone-ul sunt utilizate în activitatea grădinițelor într-un procent semnificativ, 85%, respectiv 70%

Totuși, mențiunile spontane se concentrează pe comunicarea digitală (email, WhatsApp, Facebook), ceea ce demonstrează că există o aliniere a grădinițelor la comportamentul actual al părinților celor mici care este definit prin… grabă. Spus altfel părinții sunt conectați la tehnologie pentru că au o nevoie rapidă și facilă a informației.

De asemenea, repondenții din cadrul studiului consideră că utilizarea tehnologiei (softuri, aplicații administrative sau educaționale):

  • ajută administrarea întregii activități a grădiniței (78%);
  • procesul educațional al copiilor (74%);
  • completarea formularisticii obligatorii (71%);
  • realizarea de rapoarte și evaluări ale copiilor (69%);
  • comunicarea cu părinții (69%).

Față de părerea bună și convingerea că tehnologia poate ajuta, în prezent se remarcă un grad redus de utilizare a acesteia, procentele de mai sus fiind mai mici cu 40%.

Cauza?

Lipsa unor aplicații de această natură. Dar, mai ales, lipsa de informații privind existența acestora. Pentru că există o asemenea soluție digitală interactivă care aduce împreună grădinițele, educatorii și părinții pe aceeași plarformă.

Concret, doar 67% din grădinițe utilizează aplicații dedicate pentru gestionarea datelor și doar 24% utilizează platforme pentru comunicarea cu părinții.

Și asta în condițiile în care țara noastră se poate mândri cu unul dintre cele mai performante platforme de tip cloud, găzduită în siguranță, chiar pe serverele Amazon și care funcționează pe Android, iOS și accesibilă din orice browser.

Kinderpedia, despre ea este vorba, înregistrează în prezent peste 4.000 de utilizatori activi și este prezentă în grădinițe și școli din România și din Europa. Este un instrument inteligent care ajută îm mod real educatorii și managerii de grădinițe și școli primare să salveze între 6 și 9 ore pe săptămână, dar și menținerea unei comunicări optime cu părinții.

Dacă ți-a plăcut Rolul tehnologiei în educația preșcolară. Rezultate studiu și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Kinderpedia

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: