Karate Kid de Dâmbovița

Karate Kid de Dâmbovița

Acum ne pricepem și la arte marțiale

Este deja un truism faptul că românii se pricep la politică și fotbal.

De când cu performanța de vis a Simonei Halep, românii se pricep și la tenis.

Cum școala de gimnastică nu prea mai oferă campioane mondiale ca altădată, am uitat de gimnastică. Curios este că fotbalul românesc, chiar dacă nu aduce nici o satisfacție, tot știm tot despre fotbal.

De azi văd că românii mai sunt experți și în arte marțiale. Numai centuri negre…

Nu datorită campionilor naționali, europeni și mondiali pe care chiar îi avem la diverse discipline ale artelor marțiale. De care nu știe nimeni. Aici nu există banii care există în fotbal. Iar cum nu sunt bani, nici expunere media.

Ci datorită unui singur luptător. Bineînțeles, la rândul lui cu suficiente titluri în carieră. Dar, culmea, lumea îl știe de… motociclist!

Și mai ales a unui realizator TV extrem de controversat. Care, printre emisiuni TV și radio, cochetează și cu sportul, în general o alergare, sau chiar și o sală de arte marțiale.

Dar de la a cocheta cu sportul, până la a fi sportiv de performanță este un drum extrem de lung.

Drum pe care comentatorii „meciului” între cei doi l-au parcurs în doar 5 secunde. Exact cât a durat „meciul”. Și așa au devenit dintr-o dată experți și în arte marțiale.

Ce vreau să spun este că după război mulți viteji se arată. Viteji care n-au urcat în viața lor în ring, pe tatami sau, mai nou, într-o cușcă.

Karate Kid de Dâmbovița

Părerea mea este că ambii protagoniști ai „meciurilor” (pentru că a mai fost un astfel de circ acum nişte ani) au greșit.

Istoria e simplă

Acum niște ani, realizatorul TV a fost deranjat de niște motocicliști care își ambalau motoarele intenționat, când treceau prin dreptul locului unde presta în direct. Mai ales că locul cu pricina era în apropierea șoselei. Realizatorul TV le-a zis ceva de dulce. Motocicliștii s-au sesizat și i-au cerut socoteală. Printre motocicliști era și un practicant de arte marțiale. Iar tipul, spre deosebire de realizatorul TV, nu doar care nu cocheta cu artele marțiale, ci era luptător. Campion. Povestea continuă cu provocarea „motociclistului” la un meci de… sparring.

Poate că nu toți românii sunt atotștiutori așa că voi explica faptul că un meci de sparring este un fel de meci de antrenament. Adică un meci de o intensitate medie. Fără lovituri care să provoace KO.

În realitate, invitația era de… bătaie. Dar nu în stradă, ci într-un mediu controlat. Într-o sală de arte marțiale. Cu reguli. Arbitru. Asistență medicală.

Surprinzător, realizatorul TV a acceptat provocarea „motociclistului”. Ghilimelele sunt pentru că am stabilit deja că respectivul este numit de toată presa în mod eronat așa, când mai corect ar fi luptător. Sau sportiv de arte marțiale. Ori campion de arte marțiale.

2014

Așadar prin toamna anului 2014 meciul a avut loc. Nici vorbă de sparring. Sportivul, cu toate că era mai mult decât familiarizat cu regulile, că doar participa pe bandă rulantă la competiții, nu l-a menajat deloc pe realizatorul TV. Mai mult, loviturile lui erau menite să aducă KO. Iar o serie de lovituri erau la limita sau peste a ceea au convenit în prealabil cei doi. Adică ce ar fi avut voie și ce nu. Pentru că nu a fost bătaie de stradă cum spuneam. Dar nici sparring. Atunci realizatorul TV a rezistat o repriză și apoi a abandonat lupta în cea de-a doua repriză acuzând dureri.

Două reprize pot părea puține pentru unul care nu a avut parte în viața lui de un meci de full contact. Faptul că realizatorul TV cocheta cu sportul a contat că a rezistat şi atât.

Nu a fost un meci televizat. Dar poate fi găsit pe YouTube. Dacă nu ești părtinitor (în special din cauza convingerilor politice ale realizatorului TV) și privești atent „meciul” vei vedea că ce am scris mai sus nu e departe de adevăr. Dacă îl urăști pe realizator, atunci da… rămâi la ideea ta fixă și satisfăcut că a fost bătut măr atunci.

Oricum, astfel de „meci” nu ar fi trebuit să existe.

Revanșa din 2019

Așa cum nu ar fi trebuit să existe nici cel de ieri, la mai bine de 4 ani distanță față de primul.

Între cele două „meciuri”, sportivul și-a văzut de treabă. Adică a făcut în continuare ce se pricepe mai bine: pumni și picioare. S-a antrenat din greu la sală. A participat la alte competiții sportive. Naționale și internaționale. Pe unele le-a câștigat.

La fel a făcut și realizatorul TV, și-a văzut de viață, a făcut în continuare ce se pricepe mai bine: emisiuni radio și TV. Și a mai dat pe la sală. Fără a avea un mod de viață sportiv. Fără a fi sportiv de performanță.

Din păcate, niciunul din ei nu a fost mulțumit cu rezultatul primului „meci”. Sportivul că nu l-a făcut KO. Iar realizatorul TV că a pierdut, cum era și evident pentru orice om normal, mai ales pentru el care mai dă pe la o sală de sport și ar fi trebuit să-și dea seama cum e să se lupte pe bune un amator cu un campion.

În fine, a venit după mult timp „revanșa”. De data aceasta lucrurile s-au rezolvat rapid. În 5 secunde realizatorul TV a fost făcut KO în urma unei lovituri primite cu genunchiul.

Precizări

De ce mi-am pierdut eu mai mult de 5 secunde cu această ispravă a celor doi?

Pentru că este greșit ce au făcut cei doi adulți. Pentru că s-au comportat ca doi copii.

Cred că nu mai e cazul să precizez că nu sunt fanul realizatorului TV sau al sportivului de performanță pentru a înclina balanța în favoarea unuia sau a altuia. Iar cine este la fel de echilibrat înțelege părerea mea. De ce ambii au greșit. Grav.

Sportivul

Nu avea ce să demonstreze unuia care nu are niciun titlu, niciun meci în nicio competiție sportivă de arte marțiale.

Sportivul demonstrase cu prisosință de-a lungul carierei ce avea de demonstrat. Are medalii, diplome, cupe.

Nu demonstrezi ceva unuia care nu este sportiv de performanță. Pentru că singura performanță a amatorului adversar sunt… vorbele. Demonstrezi fizic când ești atacat fizic.

Dacă pe sportiv l-ar fi provocat un campion UFC, să spunem Khabib, atunci da, bravo lui dacă accepta.

Sportivul nu ar fi trebuit să accepte cele două „meciuri”. Dacă acel genunchi provoca mai mult decât KO amatorului de senzații tari?

Sper că dacă va mai exista un al treilea „meci”, atunci să fie pe terenul realizatorului TV, adică în vorbe. Dacă nu în prime-time, măcar la miezul nopții când își realizează emisiunea TV. Un talk-show.

Nu de alta, dar dacă tot am amintit de UFC, să nu uităm că şi McGregor a acceptat să joace după alte reguli, cele de box, atunci când a luptat cu un alt campion, dar de box, Mayweather.

Realizatorul TV

Nici el nu avea ce să demonstreze. E bun la vorbe și trebuia să se limiteze la asta.

S-a comportat și el ca un copil și dacă va mai supără pe cineva atunci să-l supere pe Copil. Pe Marius Copil. Își va lua și acolo bătaie, dar tenisul nu aduce KO.

Că tot am adus vorba de copil. Dacă în urma „meciului” era mai mult decât un KO? Măcar acum se gândește? Nu de alta dar are un copil.

Și eu, ca și cei doi, am mai fost pe la o sală de arte marțiale. Spre deosebire de realizatorul TV, am și participat la competiții. Unele câștigate, alte nu. Dar niciodată nu am căutat să demonstrez ce nu este de demonstrat.

Dacă ți-a plăcut Karate Kid de Dâmbovița și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto copertă: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: