Mai este potabilă apa de la robinet?

Mai este potabilă apa de la robinet?

Mai este potabilă apa de la robinet?

Ieri s-a viralizat pe Facebook, Whatsapp și nu numai următorul mesaj:

Apa Nova a informat că, în urma unui incident (nu a menționat de ce tip, chimic sau biologic) au fost nevoiți să folosească cea mai mare cantitate de clor permisa de lege și m-a sfătuit SĂ NU DĂM COPIILOR APA DE LA ROBINET și să nu gătim cu ea în următoarele 48 de ore! Avertizarea este valabilă pentru tot Bucureștiul, așa că puteți să îi informați și pe cei apropiați și pe cei mai putin apropiați

Deocamdată nu se știe cine a scris mesajul, dar chiar dacă este vorba de apă, românii au o vorbă de duhFoc fără fum nu iese.

Parcă mi-a adus aminte de isteria din 89. Dar tot au mai fost de atunci…

Hai să dăm perdeaua de fum la o parte să vedem clar lucrurile.

Primul comunicat

Ieri, pe 30 ianuarie Apa Nova a venit cu următorul comunicat:

“Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală.

În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019.

Efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și va dispărea în după amiaza zilei de astăzi.”

Rezumat comunicat no. 1

Punctual, din comunicatul de mai sus înțeleg următoarele:

 • Topirea accelerată a zăpezii a condus și la vărsarea unor impurități în râurile Argeș și Dâmbovița.
 • Drept urmare, Apa Nova a compensat prin tratare. Cel mai probabil a adăugat mai mult clor decât de obicei.

Primele neclarități…

Comunicatul nu răspunde la unele întrebări pe care oricare dintre noi ni le-am pus:

 • Chiar este prima dată când are loc asemenea topire accelerată a zăpezii?
 • Cum nu cred că ar fi prima dată, până acum nu au mai luat măsuri similare în trecut?
 • Dacă au luat, nici nu vreau să mă gândesc la contrariu, de ce este prima dată când apare astfel de isterie?

Comunicatul preluat de televiziuni, agenții de știri nu este de natură a calma populația alarmată deja.

Românii tind să creadă orice zvon venit pe canale obscure, fără a determina sursa,. Comunicatele oficiale sunt mai degrabă ignorate. Un subiect bun de dezbătut, dar cu altă ocazie.

Cum spuneam, comunicatul de la Apa Nova nu a calmat spiritele.

Al doilea comunicat

Urmează un nou comunicat, de data asta al Ministerului Sănătății. Tot miercuri, 30 ianuarie. Pentru exactitate îl redau mai jos integral:

“Avertizare privind calitatea apei potabile în Capitală

Distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă.

Ca urmare a acestui fapt, în cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Direcția de Sănătate Publica a Municipiului București (DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6 din Capitala. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apa potabila în cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare.

Conform specialiștilor INSP în domeniul apei potabile, rezultatele parțiale nu reprezinta un motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apa din rețeaua publica de distribuție.

Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul ca în cazul consumului de apa hiperclorinată, măsura aplicata în acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursa informează ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu exista alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea, pana la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomanda locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publica sa nu fie folosita pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceștia recomanda utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ,,apa este bună de băut.

De asemenea, menționăm că DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate în data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare.”

Opa! Comunicatul MS are elemente de noutate față de cel al Apei Nova. Dar și acesta este ambiguu rău.

Rezumat comunicat no. 2

Să o luăm metodic, să vedem ce trebuie să reținem:

 • Marea noutate a acestui comunicat este faptul că se face referire la o poluare cu amoniu!
 • Altă problemă este de… sincronizare. Dacă în comunicatul AN se spunea că “efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și va dispărea în după amiaza zilei de astăzi” (astăzi, adică 30 ianuarie, nota mea), din comunicatul MS aflăm că abia în data de “29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Argeș”. Atenție la nuanțe! Păi dacă poluare s-a produs în 29, când a fost sesizată aceasta? La ce oră? Când s-au luat măsuri? La ce oră? Nu de alta, dar se afirmă că încă din 29 scade efectul mirosului de clor… iar ceva pare cusut cu ață albă.
 • De unde a apărut poluarea? Este vorba despre aruncarea zăpezii în Argeș? Zăpadă poluată cu substanțe antiderapante? Este legal să arunci zăpada în râu? Nu, nu este! Cine a aruncat-o? Cei care au strâns-o, evident. Este cineva care merge pe firul apei și va investiga asta?
 • Nu sunt chimist sau biolog. Dar din ce am făcut la școală parcă nu-mi amintesc că amoniul este neutralizat de clor. Cel mult rezultă clorură de amoniu. Poate cineva cu mai multă experiență ne va lămuri. O minimă informare din partea MS cred că era binevenită.
 • Spuneam că este ambiguu, total neprofesionist comunicatul MS. De ce? Pentru că se face referire doar parțial la valorile apei cu clor. Ni se spune despre o informare a OMS cu privire la “valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului”. OK, dar care este valoarea în mod uzual a apei tratate de Apa Nova? Care este rezultatul probelor parțiale? Care este pragul maxim admis?
 • Față de comunicatul liniștitor al AN, cel al MS menționează că: “valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare
 • Dar urmează altă frază șocantă care vine să contrazică ce se afirma mai sus: “rezultatele parțiale nu reprezinta un motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apa din rețeaua publica de distribuție”. Deci este potabilă apa sau nu?
 • Pare că nu prea ar fi pentru că “pana la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomanda locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publica sa nu fie folosita pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală”. Adică este potabilă parțial sau așa și așa sau n-ar prea fi. Dar nici nu este sigur că nu ar fi. Pentru că dacă n-ar fi, mă gândesc că nu veneau cu o recomandare, ci cu o interdicție clară!
 • Și o ultimă dovadă a profesionalismului acestui comunicat. Până când se recomandă să nu bem apă de la chiuvetă? Cât durează obținerea rezultatelor finale? Înțeleg că 48 de ore. Dar calculate de când? 48 de ore de la data de 28, 29, 30 sau cât?Voi recitiți comunicatul înainte să-l da-ți pe țeavă?
 • Și dacă nu era suficientă perdeaua de fum aruncată de MS, vine ultima precizare, conform căreia 9 din 10 probe “au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție”. Păi nu recomandau mai sus să nu se consume apa!?

Saga continuă

Bun. Isteria, așa cum era de așteptat, nu s-a calmat. Că d-aia e isterie, nu trece ușor. Iar comunicatul MS nu a avut darul de a liniști populația, ci de a ridica mai multe probleme. Mă întreb dacă acolo sunt specialiști. În ceea ce privește interpretarea unor analize ale apei potabile. Dar și în comunicare. Pentru că pare făcut pe genunchi comunicatul respectiv. Zău.

Al treilea comunicat

Apare comunicatul oficial no. 3. Primul a fost al Apei Nova. Al doilea a fost al MS. Acesta este tot al AN. Acesta este de azi, 31 ianuarie. Și iarăși lucrăm cu materialul clientului:

“În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră și anume responsabilitate față de client, Apa Nova București a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul și frecvența analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 și 6.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma și atestă calitatea și potabilitatea apei produsă și distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul București. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluțiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiții de siguranță a furnizării serviciului de apă potabilă.

Conform legislației în vigoare, concentrația clorului rezidual liber în apa potabilă din rețeaua de distribuție trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru. Ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezența clorului în apa potabilă este deci o necesitate și o garanție că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranță a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentrații mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranță (de exemplu, SUA).

În mod uzual, operatorii de apă mențin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l și până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură și frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruși și bacterii).

Rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată că concentrația de clor rezidual în formă liberă nu a depășit valoarea de 0.40 mg/l și nu a fost mai mici de 0,10 mg/l.

Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, a crescut concentrația de amoniu din râul Argeș, acesta fiind una dintre cele doua surse apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producție a apei potabile pentru capitală.

Administrația Națională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeș. Din preocuparea continuă a producătorului și operatorului de apă potabilă pentru municipiului București pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acționat conform Bunei Practici Industriale pentru situații specifice, prin creșterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăși limita maximă admisă. Efectul creșterii dozei de clor a condus la apariția disconfortului organoleptic (gust și miros) în câteva puncte din sectoarele 5 și 6.

Chiar dacă aceste măsuri au fost luate pentru a asigura furnizarea în condiții de calitate și siguranță a apei potabile, operatorul își cere scuze consumatorilor săi care au resimțit acest disconfort.

Apa Nova București asigură toți consumatorii săi de preocuparea sa continuă pentru respectarea valorilor sale de bază – responsabilitate, siguranță și orientare către client.”

Rezumat comunicat no. 3

Dacă nu ai avut răbdarea să parcurgi comunicatul de mai sus, hai să fac un rezumat punctual:

 • Se recunoaște poluarea cu amoniu a râului Argeș, dar ca “urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă”. Ceva nu e clar aici! Sau poate îmi scapă mie.
 • Este prima dată când aflăm concentrația de clor legal admisă în apa potabilă, adică între 0,1-0,5 mg/litru. Mai aflăm că în alte state concentrația legal admisă poate fi chiar mai mare. Dacă din comunicatul MS aflam că OMS face referire la o concentrație de 0,5 mg/litru, din comunicatul AN aflăm că același OMS recomandă o concentrație de clor “în limitele între 0,2 mg/l și până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură și frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruși și bacterii)”.
 • Cea mai importantă informație din comunicatul AN este faptul că “rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată că concentrația de clor rezidual în formă liberă nu a depășit valoarea de 0,4 mg/l și nu a fost mai mici de 0,1 mg/l.

Ceea ce nu spune însă comunicatul dacă au existat depășiri ale pragului de 0,4 mg/l sau chiar ale celui maxim legal admis de 0,5 mg/l.

Întrebări…

A fost sau n-a fost? Potabilă apa. Este sau nu este?

Așteptăm comunicatul no. 4, 5, 6 etc!?

Pe când rezultatele finale?

Dacă așa se gestionează o astfel de problemă, mă gândesc cu groază ce s-ar întâmpla dacă cineva ar polua intenționat apa. Când s-ar afla? Cine ar comunica?

Mai există încredere? Mai există Poliție? Ori Protecția Consumatorului?

Cert este că cineva minte grav

Închei prin a pune în oglindă două afirmații oficiale care se bat cap în cap:

MS spune că “valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare”. Iar limita maxim admisă este de 0,5 mg/ litru.

AN spune că “niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală”.

Abrevieri:

AN = Apa Nova

MS = Ministerul Sănătății

OMS = Organizația Mondială a Sănătății

Surse:

http://www.ms.ro/2019/01/30/avertizare-privind-calitatea-apei-potabile-in-capitala/

https://www.apanovabucuresti.ro/noutati/comunicat-privind-calitatea-apei-de-la-robinet/

Dacă ți-a plăcut Mai este potabilă apa de la robinet? și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto copertă: Wikipedia

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: