Austria și alocațiile copiilor imigranților

Austria și alocațiile copiilor imigranților

Este abuz ce face Austria în cazul alocațiilor copiilor imigranților?

Unde până acum bloggerii făceau front comun când era vorba de o măsură politică profund nedreaptă, de data asta… liniște.

Sunt îngrijorat și uimit că nici din nișa specializată în parenting nu văd reacții.

Nu-i nimic, nu este prima dată… Dar eu voi scrie despre acest subiect. Chiar dacă textul va fi poate mai aspru, mai arid, mai amplu față de ce și cum scriu eu de obicei. Vor vorbi despre cifre și principii.

O scurtă recapitulare

În a doua jumătate a anului trecut a ieșit la iveală un proiect de lege cel puțin controversat. Nu o lege românească, de această dată una austriacă. Dar care lovește în români. Pentru că respectivul proiect are ca efect reducerea drastică a alocațiilor copiilor imigranților din țări est-europene.

Lucrurile au intrat în linie dreaptă, iar Parlamentul de la Viena a adoptat proiectul de lege în octombrie 2018.

Chiar dacă Comisia Europeană a avertizat Austria că ar putea recurge la sancțiuni. De ce? Pentru că legea respectivă prevede ca imigranții din alte țări UE care muncesc în Austria vor primi pentru copiii aflaţi în țara de origine alocații adaptate nivelului de trai și veniturilor din națiunea respectivă.

Unii zic că ar fi o discriminare între copiii imigranților din țări vest europene față de cei din estul Europei, chiar dacă este vorba tot de țări membre UE.

Diferența dintre salariile medii ale țărilor vest și est europene, membre UE

Țări vest europene Salariul mediu EUR Țări est europene Salariul mediu EUR
Liechtenstein 4.800 Slovenia 1.074
Elveția 4.180 Grecia 947
Luxemburg 3.159 România 565
Germania 2.270 Bulgaria 406
Țările de Jos 2.263
Franța 2.225
Belgia 2.091
Austria 2.009
Medie 2.875 Medie 748

Salariul mediu în România este de 5 ori mai mic decât media salariului mediu din țările vest europene!

Să mai precizez că salariile din țările nordice sunt peste media celor vest-europene!?

Conform datelor oficiale un număr de peste 14.000 de copii români ar fi afectați de această măsură!

Legea austriacă care va afecta copiii români a intrat în vigoare pe data de 01.01.2019. Un altfel de Alles Gute de început de an

Danke Austria?

Prima notă oarecum pozitivă

Să zicem așadar danke pentru că nu scade de 5 ori, cam de cât este diferența dintre salariul mediu net din România (565 euro) și cel din Austria (2.009 euro)?

Coeficientul indexării reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări. Nu intru mai departe în amănunte. Este vorba de alt indicator la nivel european. Dar nu asta contează.

Contează cifrele. Scad alocațiile. Practic, alocațiile vor fi înjumătățite pentru copiii români grație nivelului coeficientului care va indexa alocațiile. În cazul celor peste 14.000 de copii români este de 0,484.

Contează principiile europene. Care sunt cam terfelite. Cel puțin așa zic oficialii români, așa cum se va vedea mai jos. Sau dacă nu ne plac ăștia de acum înseamnă că tot ce fac și spun este greșit?
OK, hai să gândim cu capul nostru.

Economic, Austria a luat o decizie corectă, favorabilă ei. Moral, principial nu cred că este corectă. Rămâne de văzut dacă este legală. Dacă nu contravine legislației UE. Vom vedea.

Nu voi merge mai departe cu scurta mea analiza. Despre contextul politic din Austria. Despre pozițiile politice vizavi de România și recentele amenințări privind plecarea firmelor austriece din România. Las asta celor care se pricep mai bine, a analiștilor politici. Nu este domeniul meu.

Mai există o notă pozitivă

Chiar dacă este vorba de copiii imigranților care muncesc în Austria, măsura nu îi va afecta pe copiii acestora care locuiesc în Austria, ci numai pe cei rămași în țara de origine. Mai exact, dacă ești român care muncești în Austria, iar copii tăi locuiesc tot în Austria nu vei intra sub incidența legii. Morala ar fi simplă, nu? Ia copiii cu tine! Realitatea nu este așa simplă…

În plus, pentru copiii imigranților care muncesc în Austria, dar care copii locuiesc în țări membre UE unde nivelul salariului mediu este superior celui din Austria, alocațiile vor crește!

Acesta ar fi un argument favorabil susținerii legii austriece în cazul în care va fi contestată oficial.

Bine, că mult mai mulți copii sunt ale imigranților din țările est-europene decât celelalte, asta e altă poveste. Că doar s-a făcut și la ei o evaluare de impact asupra bugetului. Eu așa cred… Iar afectați într-un fel sau altul de această lege vor fi 132.000 copii din mai multe state membre UE.

Reacțiile României

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, prin ministrul Natalia-Elena Intotero consideră că legea respectivă nu reflectă principiul egalității și nediscriminării, iar situația va fi escaladată la nivelul instituțiilor UE pentru că această indexare a alocațiilor nu reflectă valorile comune pe care este fondată UE și nici principiul “Uniți în diversitate” pe care s-a consolidat proiectul european.

Ministerul Afacerilor Externe și Guvernul României au luat notă cu îngrijorare de legea privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului.

De asemenea, comunicatul oficial al MAE consideră că o astfel de decizie aduce atingere caracterului fundamental al dreptului la liberă circulație și a principiului egalității cetățenilor UE, iar autoritățile române vor efectua demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru rezolvarea acestei situații, chiar și Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Mai multe despre Comisia Europeană aici, iar despre Curtea de Justiție a UE aici.

Reacțiile Austriei sau… ciocul mic

Ministrul austriac al Familiei, Juliane Bogner-Strauss, evident că a respins criticile venite din România, afirmând într-un mod foarte diplomat că partea română ar trebui să aibă o poziție neutră, în contextul în care am preluat Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Oficialul austriac a declarat că pentru o țară care exercită Președinția Consiliului UE “ar fi normal să adopte poziția unui coordonator onest și să acționeze cât mai neutru posibil”.

În continuare, ministrul austriac a luat declarat în favoarea legii respective că “indexarea aduce mai multă corectitudine. În acest caz nu este vorba de salariu sau de asigurări sociale. Toți părinții primesc același procentaj raportat la nivelul de trai și toți părinții din UE (…) sunt tratați egal”

O scurtă paranteză despre Consiliul Uniunii Europene

Că tot am amintit de diplomație, să clarific pentru cei care nu și-au bătut capul ce este Consiliul UE.

Înființat în 1958 sub denumirea de Consiliul Comunității Economice Europene, cu sediul la Bruxelles, Consiliul UE, denumit și Consiliul de Miniștri (nu trebuie confundat cu Consiliul European sau Consiliul Europei), împreună cu Parlamentul European, este principalul organism cu putere decizională al UE.

Mai exact, Consiliul UE:

 • negociază și adoptă legislația UE, împreună cu Parlamentul European, pe baza propunerilor înaintate de Comisia Europeană
 • coordonează politicile statelor membre în domenii specifice (politicile economice și bugetare, educație, cultură, tineret și sport, politica de ocupare a forței de muncă)
 • dezvoltă politica externă și de securitate comună a UE (plecând de la orientările Consiliului European)
 • încheie acorduri cu alte țări sau organizații internaționale
 • adoptă bugetul UE (în colaborare cu Parlamentul European).

Membrii Consiliul UE sunt miniștrii din fiecare țară a UE care răspund de domeniul de politică supus discuțiilor.

Președinția Consiliului este rotativă între toate statele membre, mandatul fiecărei președinții durează 6 luni, iar după 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România a preluat începând cu 1.01.2019 Președinția Consiliului UE.

Nici aici nu voi intra în analize politice despre cine ar trebui să reprezinte România la Consiliul UE sau Consiliul de Miniștri, cum i se mai spune. Unii zic că Primul Ministru, alții că Președintele. Dacă proveneau din același partid politic nu mai existau astfel de discuții. Asemenea discuții au mai fost și în cazul reprezentării României la Consiliul European, dar au fost tranșate de Curtea Constituțională la acea vreme. Subiectul este amplu, cine are cap, timp și nu este orbit de culoarea vreunui partid politic poate aprofunda subiectul.

Închid paranteza și revin în prezent

Rezultatul poziției austriece a calmat partea română. Cel puțin așa titrează ediția online a cotidianului austriac Die Presse. Nu cunosc limba, dar ajută Google Translate.

Răul a fost făcut, adică România s-a mișcat mai repede și s-a adresat Comisiei Europene

Trebuie precizat faptul că europarlamentarul Maria Grapini a trimis o scrisoare oficială președintelui CE, Jean-Claude Juncker, privind indexarea de către Austria a alocațiilor pentru copii, în funcție de costul vieții din statul membru în care aceștia își au reședința.

În plus, europarlamentarul Renate Weber a avertizat că acest precedent este unul periculos deoarece există riscul ca și alte state europene să preia legea austriacă privind acordarea de alocații pentru copii în funcție de nivelul de trai al țării de origine. Cu impact asupra unora ca noi, care am fi oficial considerați cetățeni de mâna a doua, “deși muncesc și cotizează în egală măsură la bugetul de stat austriac”.

Luni, 07.01.2018, Comisia Europeană, instituție executivă a UE (pune în aplicare deciziile Parlamentului European și ale Consiliului UE) a luat notă de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii în Austria și că va analiza dacă este compatibilă cu legislația UE.

Aceasta deoarece, pe de-o parte, indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisă sub legislația europeană, iar pe de altă parte, poate fi vorba despre discriminare, respectiv dacă muncitorii contribuie la sistemul național social, atunci este de așteptat ca ei să primească aceleași beneficii, indiferent de naționalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor.

Ce va urma?

Habar n-am, nu sunt ghicitor. Dar, în ciuda celor prezentate de cotidianul austriac citat mai sus, partea română nu a nuanțat tonul, în sensul îndulcirii.

Dimpotrivă. După prima reacție publică instituțională europeană critică la adresa legii cu pricina, se pot observa rapid următoarele reacții care numai dulci nu sunt:

 • Europarlamentarul român, Ana-Claudia Țapardel, a declarat că așteaptă ca instituția executivă european nu doar să ia notă de faptul că s-a adoptat o lege prin care sunt diminuate alocațiile copiilor românilor care lucrează în Austria, ci și să sancționeze această lege.
 • Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, a declarat că acțiunea Austriei este injustă, incorectă și discriminatorie și că mai ales acum, când România a preluat Președinția Consiliului UE, trebuie să ne asigurăm că această acțiune nu creează premisele unei Europe disproporționate
 • Coaliția Națională pentru Modernizarea României a anunțat că va depune o scrisoare de protest la ambasada Austriei împotriva deciziei de ajustare a alocațiilor pentru copiii nerezidenți pentru că indexarea beneficiilor pentru familie este interzisă de legislația europeană
 • Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a transmis comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Incluziune și Mobilitate, Marianne Thyssen îngrijorările privind indexarea alocațiilor copiilor muncitorilor rezidenți în Austria
 • Deputatului Angel Tîlvăr, președinte al Comisiei pentru afaceri europene a salutat decizia Comisiei Europene de a analiza legislația, din perspectiva compatibilității cu legislația UE
 • Deputatul Mihai Dobrovie solicită autorităților române, mai ales Ministrului Muncii, să ridice această problemă în cadrul Consiliului EPSCO (Formațiunea Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori a Consiliului UE)
 • Deputatul Pavel Popescu a transmis o scrisoare deschisă către Sebastian Kurz, Cancelarul Austriei prin care arată că măsura privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din Austria este inechitabilă și îngrijorătoare, încălcând legislația comunitară, ceea ce se va lămuri mai devreme sau mai târziu

Concluzia?

Așa cum am declarat în numeroase rânduri, pe acest blog nu fac politică, dar când este vorba despre ceva ce intră direct și abrupt în aria mea de interes, în special în ceea ce privesc drepturile copiilor… atunci scriu. Iau atitudine. Și în acest caz încerc să fiu cât mai neutru, mai nepărtinitor politic. Încerc, dacă și reușesc las să decidă fiecare.

Vom vedea dacă Comisia Europeană chiar va analiza legea austriacă, dacă va exista o sancțiune. Dacă Austria va renunța la această lege. Personal nu cred că o va face.

Vom vedea dacă MAE va merge mai departe și se va adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene.

În definitiv este păcat că din rațiuni bugetare ajung să sufere copiii, viitorul nostru.

Ciudata măsură poate fi urmată de altele pe același principiu. Dacă ești român și lucrezi într-o țară membră UE, o țară cu un nivel de trai net peste România, atunci de ce nu te-ar plăti pe tine românule cu un salariu indexat vizavi de traiul din România?

Mulțumesc că ai avut răbdarea să ajungi până aici, nu este chiar o premieră pentru mine astfel de text, de-a lungul timpului am mai scris și poate vrei să citești:

Dacă ți-a plăcut Austria și alocațiile copiilor imigranților și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto copertă: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: