A trecut Crăciunul, deci jos burta!

A trecut Crăciunul, deci jos burta!

Când vine sfârșitul anului pe mine mă cam ia durerea de cap

Sunt gurmand. Toată viața am fost. Iar sfârșitul anului este o nenorocire pentru cei ca mine. Pentru că sunt prea multe ocazii de mâncat. Nu zic mai puțin sănătos, ci de-a dreptul nesănătos. Plus exagerat. Ziceam de ocazii? Păi Crăciun. Cu Ajun și a Doua Zi. Sfântul Ștefan. Revelion. Sfântul Vasile. Sfântul Ion. Piftii. Salate de boeuf. Cârnați. Sarmale. Torturi. Cozonaci. Jumări și pomana porcului. Vin fiert. Vin nefiert. Țuică fiartă. Palincă. Asta te arde oricum. Și asta ca să spun doar câteva dintre, hai să folosesc un limbaj preluat de la TV, ce mai pun românii pe masă. Pun mult. Prea mult. Și nu doar pun, dar și consumă. Nu-i păcat să arunci ce ai făcut?

Am încercat să fie cumpătat. Nu mi-a ieșit. Problemele începuseră de prin vară. Niște vești proaste, mult stres. Mâncare alandala. Odihnă… nu prea odihnitoare, prea multe ore albe în noapte. Griji. Dar să nu mă îmbăt cu apă rece și să caut aiurea explicații și mai ales justificări. Cert este că nici eu n-am scăpat de atacul acelor nesuferite de calorii. Alea care se bagă noaptea în șifonier și ne micșorează hainele. Unde mai pun că în ultimele 2 luni m-am înstrăinat total de orice mișcare fizică, dar m-am împrietenit la cataramă (gaură după gaură) cu dulciurile… Ce mai, m-am îngrășat. Am făcut burtă. Am constatat după Crăciun când m-am urcat și pe cântar. M-am mai urcat o dată. Și încă o dată. Ce naiba? S-a stricat cântarul? Doar la mine se pare. La fete funcționează.

Așa că am ajuns la concluzia că a trecut Crăciunul, deci jos burta!

Am acumulat mult. Vreo 10 kilograme în 6 luni, din care vreo 4 în noiembrie și decembrie. Nu este prima dată. Din păcate. Dar, cum prefer să văd partea plină a paharului, din fericire știu cum să le dau jos. Chiar dacă știm că de pus este ușor, iar de dat jos extrem de greu, m-am hotărât să dau jos proaspăta achiziție. Deci, jos burta.

Refuz să cred că doar eu sunt în situația asta. De acumulare de greutate datorită porcăriilor (adică a produselor din porc, cum le alint) și a dulciurilor. Plus a sedentarismului, că merg mână în mână.

Ce am de gând să fac?

Nu sunt un expert în nutriție pentru a da sfaturi altora, dar îmi cunosc propriul corp așa cum nu-l cunoaște niciun mega-super-extra-expert-ninja-shaolin în nutriție.

Așa că voi face ce am făcut și până acum și a funcționat, plus ceva în plus.

  1. Ceva în plus va fi monitorizarea. Una vizuală. Am de gând după ce termin articolul să îmi fac o poză la bustul gol. Pe principiul acum. După va fi peste o lună, apoi peste două și tot așa până devine vizibilă schimbarea. Iar dacă în șase luni am pus 10 kile, mi se pare firesc ca în tot atâtea să le și dau jos.
  2. Ce am mai făcut până acum va ține de alimentație și de mâncare.

2.1. De alimentație pe cât de simplu pare, pe atât știu că va fi de greu:

  • Voi renunța în special la dulciuri și în general la grăsimi, prăjeli, nu că m-aș da în vânt după așa ceva în afară de ce spuneam mai sus, adică de dulciuri. Și când spun dulciuri mă refer la d-alea grele, cu o mie de calorii pe mușcătură cum spunea cineva într-o conversație pe Instagram.
  • Voi mai renunța la ceva la care oricum nu-i văd sensul decât când am o zi proastă. La alcool. Vor fi 6 luni de… purificare:)
  • Nu voi renunța, dar voi reduce considerabil consumul de pâine, cartofi, paste, orez și cam tot ce ține de acest capitol.
  • În schimb, voi mări aportul de alte legume într-o stare cât mai apropiată cu cea naturală, nepreparate.
  • Raw-vegan? Nope, nici măcar vegetarian pentru că nu scot scot carnea, oul și lactatele, dar vor fi slabe.

2.2.  Mișcare? În primul rând merul pe jos. Minim o oră pe zi. Iar când se poate și sală. Nu de fitness, ci sala unde m-am reapucat în vară și m-am lăsat în noiembrie ca să ma reapuc iar acum (și sper să nu mai mă las).  Sala de arte marțiale. Pentru că mi-am și propus un obiectiv ambițios. Dar despre asta cu altă ocazie.

De unde plec și unde vreau să ajung

Plec de la 90 de kilograme. Enorm pentru înălțimea mea de 1.77 cm.

Îmi propun ca în 6 luni să scad sub pragul de 80 kg.

Mai mult va fi foarte greu pentru că în cele mai bune momente ale mele sub 77 kg nu am avut, iar la acea greutate eram oarecum… suplu, fără pic de burtă. Iar cum masa musculară cântărește mai mult decât grăsimea, nici nu aș avea cum să scad prea mult. Decât dacă nu aș face sport, ceea ce iar nu este indicat. Mai mult, am și o osatură peste medie și asta cântărește destul. O știu din copilărie când n-aveam pic de grăsime și totuși concuram cu alți copii mult mai masivi, dar grași. Oasele astea m-au ținut tot timpul la categoria grea:)) Și întotdeauna am văzut asta ca un avantaj competitiv.

Gata. Pun punct. Mă duc să fac poza și ne auzim luna viitoare. Când voi face o recapitulare și voi vedea unde am ajuns.

Știu că subiectul este întotdeauna actual și metodele mereu sunt altele, cine mai este alături de mine?

Dacă ți-a plăcut A trecut Crăciunul, deci jos burta! și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto copertă: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: