Întrebări nespuse și mai ales răspunsuri supărătoare

Întrebări nespuse și mai ales răspunsuri supărătoare

Ochelarii de soare purtați pe… întuneric?

Știm și am văzut mai toți că prin cluburi unii poartă ochelari de soare.

Poate fi o fiță pentru unii. Pe care nu o înțeleg eu, dar asta nu este o problemă pentru mine. Dacă ei vor să poarte ochelari de soare într-o încăpere închisă unde mai este și întuneric, asta este problema lor. Fiță, cum spuneam. Alții ar folosi alt cuvânt. Problema lor.

Daaaar, mai este un răspuns. Unul supărător, mai puțin spus. Iarăși doar pentru unii. Oare unii dintre cei care îi poartă nu o fac și din necesitate?

Fotofobia, adică sensibilitatea dureroasă la lumină, are printre cauze și consumul de droguri (amfetamine, cocaina). Parcă se explică acum niște lucruri…

România a devenit un… Las Vegas?

De ce la fiecare colț de stradă avem săli de pariuri?

Avem atât de mulți bani de spălat, așa cum zice gura lumii că fac casele de pariuri?

Sau spălăm bani din întreaga lume, așa cum zic o parte din cei de sus?

Probabil și una și cealaltă.

Dar mai este un adevăr. Unul supărător, mai puțin spus. Într-adevăr, românii joacă. Pariază. Jocuri sportive. Păcănele. Loto. Orice. Pentru că sunt săraci și visează să câștige rapid bani. Nu pentru că nu ar munci, ci pentru că sunt foarte mici câștigurile din muncă cinstită.

România are un popor… bolnav?

Nu cred că mai este țară-n lume cu atâtea farmacii ca la noi. Este adevărat că nu mă cheamă Babis Bizas, grecul care a călătorit în toate țările lumii. De două ori! Dar, de unde am fost, nu am văzut inflație de farmacii.

Atunci? Adevărul poate fi unul supărător, mai puțin spus. Și cu atât mai recunoscut de statisticile oficiale. Cancer, diabet, bolile cardiovasculare sunt doar câteva din mult mai multe care fac victime. Grav că aud din ce în ce mai des de copii bolnavi.

Da, cel mai probabil suntem bolnavi, pentru că mâncăm prost. Nu facem sport. Fumăm și bem prea mult. Ne odihnim prea puțin. Am uitat unele leacurile băbești care chiar vindecau. Mult prea stresați. Prea stăm cu ochii-n TV și credem reclamele care ne promit pilule-minune, creme-vindecătoare-de-orice și în general orice produs care se vinde într-o farmacie. Că ne-am obișnuit să luăm antibiotic la primul strănut, că știm noi că așa ne trece, iar este altă poveste. Am mai scris despre asta.

România este noua… Elveție?

La orice intersecție, pe lângă casele de pariuri și farmacii, mai găsim (încă) ceva. Bănci. Mult prea multe sucursale.

Culmea este că românii nici nu sunt bogați, așa cum argumentam inflația de case de pariuri, nici nu (mai) iubesc băncile. De ce nu o (mai) fac? Pentru că s-au lăcomit. Băncile să vândă. Românii să cumpere. Pe credit. De la lucruri de care chiar este nevoie de credit la altele… hai să fiu elegant și să zic absurde, cum ar fi credit pentru achiziția unui telefon mobil.

Discuția nu este simplă despre bănci, încredere, lăcomie. Până la criza de acum vreo 10 ani mai era un actor care contribuia la lăcomie. Agențiile imobiliare. Până să explodeze bula. A mai fost și problema creditelor în CHF. Dar mă îndepărtez de subiect.

De ce atâtea bănci dacă spunem că nu ne plac? La fel ca și în cazurile de mai sus, adevărul poate fi ușor supărător. Sau mai mult. Pentru că niciodată nu o să ai cash sau pe cardul de salariu banii pentru o mașină sau o casă. Pentru că ne plac mașinile și ne place să fim proprietari. Dar și pentru că (încă) sunt destui români care fac un credit pentru a-și cumpăra telefon. Că știm doar de salar(iu), cu antreprenoriatul mai puțin.

Iar adevărul-adevărat este că avem o carență majoră în educație în general și în special în educația financiară. Doar suntem pe ultimul loc la acest capitol dintre toate țările din cadrul UE.

Dacă ți-a plăcut Întrebări nespuse și mai ales răspunsuri supărătoare și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmăreşti şi pagina de Facebook și dInstagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: