Jurnalul unui campion, recapitulare 2018

Jurnalul unui campion, recapitulare 2018

Așa cum este sportul în România (cu bune și mai ales cu destule lipsuri), anul 2018 ne-a adus multe clipe de bucurie, de mândrie când sportivii noștri au urcat cea mai înaltă treaptă a podiumurilor, au obținut medalii și cupe de aur, diplome și alte trofee la importante competiții internaționale.

În cele ce urmează îmi propun să alcătuiesc o recapitulare a anului 2018, un fel de jurnal al campionilor români.

Încă ceva. Voi scrie mai mult despre sporturile individuale, nu despre cele de echipe. Este vorba de preferințe. Iar preferințe mele se îndreaptă spre cele individuale.

Simona Halep

Fără îndoială, primul loc aparține Simonei. Este pentru al doilea an consecutiv când termină pe primul loc în lume.

Dar, 2018 a fost anul în care sportiva a câștigat prima sa finală de Grand Slam, cea de la Roland Garros.

Nu în ultimul rând, amintesc faptul că a câștigat și turneele de la Shenzen și Montreal.

Cele 46 de victorii obținute de Simona pe parcursul acestui an i-au adus și desemnarea de către WTA drept Jucătoarea Anului 2018.

Dacă tot suntem la tenis, anul 2018 a fost bun pentru noi, în top 100 WTA le regăsim pe Mihaela Buzărnescu (anul acesta a câștigat finala turneului Premier de la San Jose), Irina-Camelia Begu, Ana Bogdan, Sorana Cîrstea și Monica Niculescu.

Și tenisul masculin românesc a reînceput să fie vizibil pe plan mondial. La închiderea anului, în top 100 ATP îi regăsim pe Marius Copil (singurul care a reușit să-i țină piept sportivului român în turneul de la Basel a fost nimeni altul decât Roger Federer, locul 3 ATP) și pe Radu Albot.

Adrian Șulcă și Sabina Baltag

Opt medalii au obținut tinerii tricolori la Jocurile Olimpice pentru Tineret de la Buenos Aires din octombrie 2018. 

Dintre acești tineri, îi amintesc pe cei doi sportivi de doar 17 ani, Adrian Șulcă și Sabina BaltagAmbii au obținut aurul olimpic, Adrian la judo și Sabina la haltere.

Două medalii de argint a obținut înotătorul Daniel Martin, iar bronzul a fost obținut Andreea Dragoman la tenis de masă și halterofila Mihaela Valentina Cambei.

Alexandru Cocan

Chiar în prima săptămână a lunii decembrie, când sărbătoream Centenarul, sportivii noștri obțineau medalii importante la Campionatul Mondial de Kempo 2018 care a avut loc la Budapesta, Ungaria.

Reconosc, poate sunt subiectiv, că doar blogul meu nu-i agenție de știri (nu că acolo dă obiectivitatea pe afară), așa că voi aminti doar trei sportivi dragi mie care au obținut rezultate remarcabile: Alexandru Cocan a devenit campion mondial și două vicecampioane mondiale, Ana Maria Mușat (la doar 15 ani) și Cristina Soare.

Despre Alex am mai scris aici.

Mihai Dorobanțu

Rămân la artele marțiale și încă foarte aproape de kempo, mai exact la artele marțiale mixte.

Mihai Dorobanțu a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene de MMA.

Trebuie spus că a fost prima dată când România a câştigat aurul un campionat internațional de MMA organizat de de către Federația Internațională de Arte Marțiale Mixte (IMMAF) în colaborare cu Federaţia Română de Kempo și sub egida MTS.

La aceeași competiție, sportivii români au mai obținut și medalii de argint prin Ana-Maria Mavru și Radu Zarioiu. Plus bronz prin Cristian Iorga, Raluca Dinescu și Iulia Luiza Ghiță.

Cristina Neagu

Pentru cine nu știe încă, Cristina este singura handbalistă din istoria acestui sport care a obținut din partea Federației Internaționale de Handbal (IHF) de trei ori titlul de Cea mai bună handbalistă IHF a anului.

Anul 2018 i-a adus titlul individual de Cea mai bună marcatoare din istoria Campionatului European. Imediat după cele cinci reușite din meciul Germania – România.

Ana Maria Popescu (fostă Brânză)

La Campionatele Mondiale de scrimă de la Wuxi (China), Ana Maria a obținut medalia de argint a probei individuale de spadă feminin.

La scurt timp după ce a câștigat și Cupa României la spadă, spadasina a primit și titlul de cel mai bun sportiv al anului în cadrul “Galei Laureaților anului 2018”, organizată de Federația Română de Scrimă.

Denisa Golgotă

La numai 16 ani, noua stea a gimnasticii românești, a obținut două medalii, argint la sol și bronz la sărituri, la Campionatele Europene de la Glasgow.

Denisa este singura care a mai salvat onoarea naționalei de gimnastică feminină a României care nu a reușit calificarea în finala pe echipe. Asta după altă ratare, cea de la Mondiale din 2015. Poate și acesta este un motiv pentru care nu doresc să scriu despre sporturile de echipe. Cu atât mai puțin despre gimnastică. Sau fotbal…

Robert Glință

Tot la Campionatele Europene de la Glasgow, Robert (21 ani) a cucerit medalia de argint la proba de 50 de metri spate.

Nu este un secret faptul că tânărul este considerat deja un mare talent al înotului mondial. Aceasta deoarece are un foarte bogat palmares. Atât în competiții oficiale ale Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM). Cât și internaționale: locul 1 la Campionatul Balcanic de Juniori din 2014 și 2015, bronz la Campionatele Europene din Danemarca din 2017.

Elena Andrieș, Loredana Toma și Răzvan Martin

Între 26 martie – 1 aprilie în Sala Polivalentă din cadrul Complexului Olimpic de la Izvorani s-au desfășurat Campionatele Europene de haltere la seniori. România a fost pentru a treia oara gazdă a acestei competiții, după precedentele campionate din 1972 de la Constanța, și din 2009 de la București.

Elena Andrieș a câștigat de trei ori aurul (smuls, aruncat și total) la categoria 48 kg.

Tot trei medalii de aur a obținut și Loredana Toma (smuls, aruncat, total) la 63 kg.

Răzvan Martin a câștigat medalia de aur la smuls (158 kg), categoria 77 de kg, plus alte două medalii de argint (aruncat, total).

Cei trei nu sunt singurii medaliați, pentru România au fost câștigate 20 medalii la această competiție.

Eugen Valentin Pătru și Dorin Petruț

Este vorba de veterani ai Armatei Române, primul rănit în Afganistan (2014), al doilea în Irak (2007) care au participat la Jocurile Invictus desfășurate anul acesta Sydney 2018.

Jocurile Invictus sunt dedicate militarilor care au fost răniți în teatrele de război.

Evenimentul sportiv denumit olimpiada militarilor cu dizabilități a debutat în anul 2014, iar la ediția din 2018 au participat militari răniți din 18 țări membre sau partenere ale NATO.

Eugen Pătru (29 ani) a obținut medalia de aur, iar Dorin Petruț (54 ani) a obținut bronzul, ambii la tir cu arcul.

Paraschiva Borș

Pentru că și mai sus era vorba despre un sportiv care sfidează vârsta, în cele ce urmează vom vedea că nu este un caz singular.

Paraschiva Borș (53 ani) a obținut două medalii de aur la Balcaniada de Atletism Masters din Slovenia, mai exact la probele de 5.000 și la semimaraton de 21 km, ambele la categoria de vârstă +50 de ani.

Închei aici, dar voi continua și în 2019

Nu sunt singurele medalii de aur, argint și bronz au fost obținute și sportivii români în cadrul competițiilor internaționale, dar sunt cele care mi-au atras atenția în cursul acestui an.

Despre fiecare dintre cei pe care i-am amintit mai sus s-au scris ample articole. Probabil se vor mai scrie pentru că fiecare dintre ei mai are un cuvânt de spus în sport.

Fiecare sportiv român a reprezentat România cu mândrie.

Mândrie care au simțit-o când au urcat podiumul cu tricolorul în mână. Mândrie pe care mulți dintre ai noștri o uită sau, mai rău, o iau în derâdere. Pentru că cei care ne-au promis o viață mai bună după `90 au eșuat să facă asta. Din prostie sau hoție. Ori ambele.

Că tot ne mai despart câteva zile de 2019. Anul viitor vom avea puterea de a schimba ceva, de a ne implica. De a nu sta acasă în cea mai importantă zi care ne hotărăște viitorul pentru următorii ani. Este vorba de a alege. Despre a vota. Pentru că vom avea alegeri europarlamentare și prezidențiale.

Despre sport tot voi mai scrie. Despre politică tot mai puțin spre deloc. Tot vorba de preferințe. Ale mele, așa cum începeam articolul.

La mulți ani sportivilor români!

Succes și în 2019!

Dacă ți-a plăcut Jurnalul unui campion, recapitulare 2018 și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmăreşti şi pagina de Facebook și dInstagram.

Articolele despre sport sunt grupate în secțiunea Jurnalul unei campion.

Foto copertă: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: