20 noiembrie: Ziua Drepturilor Copilului

20 noiembrie: Ziua Drepturilor Copilului

20 noiembrie: Ziua Drepturilor Copilului

În anul 1989, an pe care-l știm mai degrabă ca cel al căderii regimurilor comuniste din Europa de Est, s-a mai întâmplat un lucru important. Un lucru de care nu prea vorbim însă și despre care voi scrie în cele ce urmează.

La data de 20 noiembrie 1989 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Convenția asupra Drepturilor Copilului.

După evenimentele din decembrie 1989 și trecerea la democrație, România a adoptat Legea nr. 18/1990 pentru ratificarea Convenției cu privire la drepturile copilului, republicată în Monitorul Oficial nr. 314 din 13 iunie 2001, ca urmare a constatării unor diferențe de traducere din limba engleză în limba română în conținutul convenției.

Nu voi face un istoric al nașterii ideii unui asemenea document. Pentru cine este interesat, informațiile sunt pe net, la liber. Aceasta pentru că poate s-ar pierde esența a ceea ce am de gând să transmit.

Iar ceea ce vreau să comunic în special părinților, dar și viitorilor părinți, vizavi de importanța zilei de azi este strict despre copii.

Pentru că am fost și voi rămâne un părinte preocupat de aspecte privind drepturile copilului, dezvoltarea copilului, protecția copilului. Aspecte care sunt tratate în convenția sus amintită.

Dacă ar fi să sumarizez principiile de bază enunțate de convenție, acestea ar fi:

  • non-discriminarea
  • devotamentul față de interesul superior al copilului
  • dreptul la viață, supraviețuire și dezvoltare
  • respectul pentru punctele de vedere ale copilului

Garanții respectării drepturilor copilului sunt adulții și guvernele care au responsabilități și obligații în acest sens.

În plus, România a reglementat drepturile copilului prin Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

În încheiere, trebuie să amintesc că această convenție este ratificată de majoritatea țarilor din lume, cu excepția Statelor Unite ale Americii (din cauza sistemului de stat federal) și a Somaliei (justificat de lipsa unei structuri guvernamentale).

Textul convenției se regăsește aici.

Dacă ți-a plăcut 20 noiembrie: Ziua Drepturilor Copilului și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Un comentariu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: