De ce nu avem educație sexuală în școli

De ce nu avem educație sexuală în școli

De ce nu avem educație sexuală în școli

Introducere

Peste noi a trecut un referendum despre (re)definirea familiei. Tradițională au ba. Referendumul a fost invalidat din cauza #boicotului.

Majoritatea nu a votat, doar 21%, adică 3,8 milioane de cetățeni. Ar fi fost necesară o prezență la urne a cel puțin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, deci minim 5,4 milioane.

Aduc în discuție referendumul pentru că a deschis discuții și despre sexualitate, un capitol la care românii se pare că nu stau prea bine. Mă refer la educația sexuală.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Absenteismul nu cred că a fost cauzat de vreo deschidere a mentalităților noastre.

Nu cred că românii au stat acasă pentru că vreun influencer a făcut un clip potrivit căruia iubirea nu se votează. Pentru că nu despre iubire se vota la referendum.

Cred că românii au stat acasă datorită unei campanii, în special online (dar a ajutat + TV + offline), în favoarea #boicotului. Au contat și rațiuni politice. Dacă tot am adus în discuție politica, o singură remarcă mai am, apoi închid acest subiect pe care aproape îl detest, dar care ne influențează fiecare aspect al vieții. Niciun partid politic nu a dorit mobilizarea propriului electorat pentru a se prezenta la vot.

Despre rezultatul referendumului nu prea se discută, dar las aici rezultatul: din cei 3,7 milioane de cetățeni care s-au prezentat la vot, 3,5 milioane au răspuns DA, cam 92% din numărul participanților.

Cum spuneam în articolul scris înainte de referendum lipsa votului va deschide calea speculațiilor. Inclusiv ale mele:)

Educația sexuală la adolescenții versus adulții români

Bun, închid subiectul referendumului, dar voi continua cu alt subiect la fel de întors pe toate părțile, de data aceasta de către părinți.

Că intervin alții în discuție… poate fi de înțeles, până la un anumit punct. Alții fiind profesorii, politicienii, influencerii, biserica etc.

Educația sexuală la adolescenții români 

Realitatea cifrelor ar trebui să conteze:

 • România este pe primul loc în Europa la sarcini în adolescență.
 • La 15 ani, 1 din 10 fete și 3 din 10 băieți au deja o viață sexuală activă.
 • Doar 40% folosesc un prezervativ și doar 7% pilula contraceptivă.
 • 1 din 10 adolescente rămâne însărcinată înainte de a împlini vârsta de 18 ani.
 • În ultimii 6 ani peste 50.000 de fete minore au devenit mame.
 • 2 minore sunt violate zilnic în România.

Cifrele de mai sus ne arată realitatea pe care nu vrem să o vedem. Suntem deficitari, superficiali, indiferenți, incompetenți, neadecvați sau găsește tu alt cuvânt mai potrivit când vine vorba de a ne educa proprii copii cu privire la sex. La viața sexuală.

Le vorbim prea târziu sau deloc. Abordăm subiectul cu perdeluță. Nu știm când este momentul și mai ale ce ori cât să le spunem. Asta în cazul în care se presupune că știm ce să le spunem.

Educația sexuală la adulții români

Cifrele alea cu roșu de mai sus sunt despre adolescenți, dar nici adulții nu stau mai bine la același capitol:

 • 100.000 avorturi anual au loc în România.
 • România are cea mai ridicată rată de avort din Europa. 
 • În România (și doar în Rusia) numărul copiilor avortați a depășit numărul populației în viață.
 • Paradoxal, suntem pe antepenultimul loc în lume la capitolul natalitate (după Japonia și Germania).
 • 55% dintre români cred că violul poate fi justificat (evident suntem tot pe primul loc în Europa).

Cifrele de mai sus ne arată cât de educați suntem în privința sexualității. Pilulele contraceptive stau bine mersi în rafturile farmaciilor, iar prezervativele ocupă mai degeaba rafturi din orice mini / super / hypermarket.

Dacă noi, ca adulți, se pare că suntem repetenți la capitolul educație sexuală, ce informații reale, folositoare și la timp putem transmite propriilor noștri copii?

Tu care citești aceste rânduri, cel mai probabil, ești printre cei care se declară destupați la minte, cei care nu consideră sexul un subiect tabu. Probabil că te numeri printre cei care își educă copii cu privire la sex. Dar, ca să folosesc un clișeu la modă, bula asta a noastră este foarte mică.

Chiar dacă sunt evenimente de parenting cu acest subiect, articole pe bloguri și siteuri, cărți în librării, emisiuni TV… nu sunt suficienți părinți care să se autoeduce pentru a putea educa, la rândul lor, copiii.

Dacă noi NU ne asumăm acest rol de primi educatori în această privință, cui îi delegăm rolul? Prietenilor copiilor noștri? Internetului? Filmelor cu conținut sexual? Pentru că acele filme nu au rolul de a educa!

Când începe educația sexuală?

Orice copil începe intuitiv o autoeducație încă de la naștere, de când își descoperă organele genitale.

Discuțiile încep, cel mai adesea, o dată cu intrarea copiilor în comunitate, chiar de la grădiniță. Noțiuni de igienă. Când încep și întrebările. Mai ales dacă urmează să aibă un frățior sau o surioară. Sau pur și simplu întreabă cum au apărut ei pe lume.

Next level. Iar dacă copilul nu a învățat sau nu a auzit acasă cuvinte / expresii / păreri legate de sex, cu siguranță se va întoarce acasă de la școală cu un bagaj plin de informații. Care pot fi corectate sau ignorate. În funcție de cât de deschis este părintele.

Dacă până la vârsta pre-adolescenței nu au loc discuții pe tema educației sexuale, adică în jurul vârstei de 10 ani, s-ar putea ca mai târziu să fie prea târziu. Nu neapărat că cel mic care nu mai este mic ar începe viața sexuală, doar că informațiile le va lua și sedimenta de la altcineva. Iar altcineva cine poate fi mai de încredere decât tu?

Pe de altă parte, fiecare părinte ar trebui să simtă când este momentul potrivit, cum să abordeze discuțiile.

Fiind un subiect sensibil, recomand lectura unor materiale de specialitate, disponibile online sau în librării. Pe mine m-au ajutat. Așa cum m-au ajutat, cum spuneam mai sus, participarea la diverse evenimente cu acest subiect, parcurgerea unor materiale online și d-alea tradiționale, pe hârtie. Discuții cu medici, cu alți părinți.

Educația sexuală în școală?

Într-o societate în care avem aceste statistici dezastruoase, pare că ceva este profund greșit.

O educație sexuală inadecvată a noastră se răsfrânge asupra copiilor noștri.

Suntem incapabili să ne educăm viitoarea generație? Nu știu dacă este vorba doar de educația sexuală. În multe alte privințe suntem corijenți sau chiar repetenți la multe capitole. Doar un exemplu: educația financiară.

Lipsa de educație de acasă, probabil că ne va obliga pe toți la delegarea acestei educații către… stat. Adică către școală.

Temeri

Dacă ar fi să alcătuiesc (și chiar asta am făcut) un top al motivelor pentru care unii părinți se manifestă împotriva educației sexuale în școli, acesta ar arăta ca cel de mai jos:

 • Pudoare
 • Motive religioase
 • Pentru a nu le da idei precoce copiilor
 • Alte convingeri proprii

Pe de altă parte, pe lângă motivele de mai sus, unii părinți ar fi de acord cu educația sexuală, dar se tem că materia respectivă va fi influențată, chiar modificată în alte sensuri. De către diverse entități care au o agendă proprie. Cam de asta începusem articolul despre referendum. Sunt idei care se leagă. Iar când vorbesc despre entități mă refer la cele antagonice. De la biserică la cele LGTB.

Pe de-o parte, de la interzicerea plăcerii sexuale, a folosirii prezervativului, până la promisiunea flăcărilor eterne, în cazul adulterului sau a avortului. De cealaltă parte, nu neapărat sau nu numai opusul:)

Există temeri ca pe lângă lecții despre anatomie, protejare împotriva sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală, vor fi și altele considerate și acum tabu, printre care homosexualitatea și identitatea de gen. 

Dacă părinții nu sunt pregătiți pentru educația sexuală a propriilor copii sunt oare pregătiți pentru delegarea acestui rol? Pentru educația sexuală în școli?

Nu le văd divergente, dar nu pot să nu remarc că ore de religie avem în școli. Dar  nu și ore de educație sexuală.

Cu tot echilibrul de care dau dovadă (așa cred) de-a lungul articolelor mele, recunosc că în aceste condiții mi-e greu să am argumente împotriva celora care declară că școala de azi pregătește generația de mâine de pupători de moaște.

Dacă ți-a plăcut De ce nu avem educație sexuală în școli părinți și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

3 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: