Dragi părinți, lăsați copilul să facă sport!

Dragi părinți, lăsați copilul să facă sport!

Dragi părinți, lăsați copilul să facă sport!

O primă constatare

În sistemul de învățământ primar din București observ cu tristețe un fenomen inexplicabil: tot mai mulți părinți nu-și lasă copiii să facă sport.

Obțin scutiri medicale pe care le prezintă profesorilor de sport pentru a motiva faptul că cel mic nu este apt de… sport. În condițiile în care cel mic, în realitate, este perfect sănătos.

  1. Problema medicului care eliberează astfel de scutiri?
  2. Problema medicului din școală care nu este obligat să verifice starea unui astfel de elev scutit?
  3. Sau problema părintelui că recurge la obținerea unui astfel de document fals?

Cred că toate la un loc. Dar mai ales motivația părintelui care alege această cale.

Am încercat să aflu de ce acești părinți nu-și lasă copilul sau copiii să facă sport. Unii mi-au răspuns, alții m-au trimis la plimbare. Ceea ce am și făcut pentru că sunt un fan al mersului pe jos, a plimbării, a mișcării și evident a sportului.

Pasionat de mic și de istorie, tot de atunci mi-a intrat în cap un dicton latin: “mens sana in corpore sano”, ceea ce se traduce printr-o “minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Poate pentru unii astea câteva cuvinte nu spun mare lucru, drept pentru care voi explica faptul că nu este o simplă constatare sau urare că ar fi bine să ai capul pe umeri și să fi sănătos.

Este vorba de un îndemn, un principiu care ar trebui să ne ghideze încă din copilărie, pe parcursul întregii vieți.

Corpul nostru este casa noastră. În egală măsură trebuie să ne antrenăm mintea, dar și mușchii corpului.

Revenind la părinții care nu-și lasă copiii să facă sport

Spuneam că am reușit să obțin câteva… motivații.

Motiv no 1

Una dintre ele este teama de răceală. Copilul dacă face sport transpiră. Poate nu se schimbă. Iar dacă nu se schimbă sigur răcește. Pe principiul mai bine să previi decât să tratezi. Eu aș alege alt principiu. Mai bine să înveți copilul să se schimbe decât să-l dezveți de sport. Dar fiecare știe (probabil) ce-i mai bine pentru propriul copil. Așa cum și eu am această părere:)

Motiv no 2

A doua motivație pe care am auzit-o este, onor Ministerului Educației, posibilitatea ca ora de sport pentru elevii scutiți medical să poată fi înlocuită cu ceva oarecum asemănător (în opinia respectivului minister). Și anume șahul. Pe principiul că tot sport ar fi, cel al minții. O propunere venită din partea Federației Române de Șah și îmbrățișată de ministerul de resort. Șahul este prezent de câțiva ani în școlile în România, însă numai ca materie opțională sau ca alternativă la orele de religie. Problema este că același profesor de sport trebuie ar trebui să predea în același timp și sportul-sport și sportul minții. Noaptea minții… Aștept cu interes ziua când jucătorii de table, poker sau barbut își vor face și ei federații și vor merge la minister cu propuneri asemănătoare:))

Motiv no 3

O altă motivație este legată de inutilitatea sportului. Dacă părintele nu a făcut în viața lui mișcare, dacă și pentru a-și lua o pâine se urcă în mașină, dacă… Ei bine dacă lor nu le place, de ce ar trebui încurajați cei mici să practice ceva total nefolositor, inutil. Mai bine să se odihnească micuții.

Motiv no 4

Ultima motivație este a părinților care nu au ceva cu sportul, ci doar cu cel practicat la orele din școală. Consideră că dacă copilul se duce la școală pe jos, cu trotineta, bicicleta și bineînțeles se întoarce acasă… asta semnifică sport. Iar dacă copilul mai face și sport în afara școlii, mai ales de performanță, atunci iar li se pare inutil să mai facă și la școală.

Probabil că mai sunt și alte motive, cele ținute ascunse de cei care m-au trimis la plimbare. Dacă voi mai afla și altele voi update articolul.

Poate este nevoie să mă repet. Mă refer la copiii perfect sănătoși, care ar putea să facă orele de sport de la școală fără nicio problemă, numai că problema este a… părinților.

Dragi părinți, lăsați copilul să facă sport!

Sportul este benefic sănătății. Inclusiv pentru sănătatea mintală.

Da, anticii aveau dreptate o spun studiile moderne.

Cel mai ușor este de observat cu ochiul liber la oamenii în vârstă.

Un vârstnic care a practicat sport toată viața, dar și-a menținut și mintea antrenată nu-și va arăta vârsta.

Așa cum și la 40 de ani poți arăta și simți de 30 sau de 50 de ani.

Evident că mai contează și alți factori, alimentația, odihna… dar despre astea cu altă ocazie.

Cu altă ocazie voi scrie și despre beneficiile sportului, punctual. Este nevoie să fie scrise. Poate cineva care nu-și lasă copilul să facă sport își va schimba părerea.

Până atunci, despre sport scriu în secțiunea Jurnalul unui Campion.

Dacă ți-a plăcut Dragi părinți, lăsați copilul să facă sport! și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: