Manipularea online. Să iau un exemplu recent, David Turturean

Manipularea online. Să iau un exemplu recent, David Turturean

Manipularea online. Să iau un exemplu recent, David Turturean

Cine este David Turturean?

Dacă ai citit ceva știri online în ultimele zile sau ai stat nițel de Facebook este imposibil să nu știi. Dacă ai fost nițel deconectat te lămuresc imediat. David este un elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava. Dar nu orice fel de elev, ci unul care are rezultate excepționale la olimpiade. La astea ale noastre, naționale. Dar și la cele internaționale.

Ne place sau nu, dar nu are de ce să nu ne placă, este mult mai deștept decât mulți dintre noi:) Chiar dacă practic este un adolescent de 16 ani.

Deci el este David. Acum vorbim despre manipulare.

O anumită parte a așa-zis presei a scris o poveste lacrimogenă, dar ticluită de o asemenea natură de a inflama publicul.

Pe Facebook imediat s-au găsit și o serie de distribuitori, de share-uitori de meserie, dar fără nici cea mai mică verificare dacă este așa au ba.

Rețeta manipulării

Se ia un caz real, un olimpic, un sportiv de performanță, de unde se croșetează o poveste.

Realitatea este că elevul s-a calificat la două olimpiade internaționale. Iar acest lucru, pe lângă onoarea invitației și recunoașterea meritelor lui David, mai aduce ceva. Nevoia de bani. Deplasarea costă, cazarea costă, masa costă. Pentru că cele două olimpiade internaționale nu se țin la bulgari sau la unguri, ci în China și Sri Lanka.

Să mă întorc la manipulare căci despre ea este vorba. Statul. Ăsta e de vină. Cum de nu-i acordă statul bani? Cum a trebuit să facă chetă să obțină cei 4.000 euro necesari participării la Olimpiada de Astronomie din Sri Lanka. Unde a și obținut medalia de aur pe data de 14 octombrie 2018.

Realitatea este că Statul ăsta, atât de blamat, chiar a suportat participarea la cea de-a 23-a Olimpiadă Internațională de Astronomie care a avut loc între 6 – 14 octombrie în Colombo, Sri Lanka.

Facebook și manipularea ratată

La povestea asta a contribuit și o domnișoară* care se recomandă ca fiind verișoara lui David Turturean printr-o postare pe Facebook de sâmbătă, 15.10.2018, ora 17:03.

Printscreen:

*Nu dau numele domnișoarei, celebru trebuie să fie doar David:) Pentru curioși e suficient o căutare pe Google sau chiar pe Facebook a poveștii.

Postare în care povestește cum au donat oamenii peste 4.000 euro ca David să meargă la olimpiade. Postare cu 1.400 de like-uri, sute de comentarii și distribuiri.

Postare care s-a rostogolit, iar după ce a primit atâtea reacții, a fost editată sâmbătă la ora 17:11, urmând editări succesive la 17:13, 17:15, 17:17, 17:20, 17:26, apoi duminică la ora 10:11.

Toate postările lăsau să se înțeleagă că statul nu a contribuit cu nimic, ci doar o mobilizare a unei comunități a făcut posibilă strângerea celor 4.000 euro pentru ca David să participe la cele 2 olimpiade.

Urmează altă editare tot duminică, de la ora 10:20, unde lucrurile se nuanțează și anume se precizează prima dată că pentru Olimpiada de astro-fizică din China “nu a existat sponsorizare din partea statului”.

Continuă șirul editărilor postării de pe Facebook (jos pălăria că FB permite vizualizarea istoricului) la 11:11, 11:48.

Opa, la asta de la 11:48 apare prima dată mențiunea că “această olimpiadă din Sri Lanka, susținută de Minister”!

Editarea de la 14:07 precizează că olimpiada din China va fi peste 2 săptămâni.

Abia la editarea de la ora 14:22 subliniază că olimpiada din Sri Lanka a fost susținută de Minister.

Adevăruri reale și adevăruri trunchiate, de dragul manipulării

Concluzia este că da, este vorba de două olimpiade pentru care este nevoie de bani.

Manipularea este că titlurile au fost parcă clonate (copy-paste): elevul refuzat de Minister la a participa la Olimpiada din Sri Lanka s-a întors cu aur.

Adevărul este că pentru prima olimpiadă, cea din Sri Lanka, statul a găsit resursele necesare. Au fost două echipe, Alfa și Beta. David a făcut parte din cea de-a doua echipă. Ambele au fost sponsorizate de către Minister.

Adevărul este că pentru cea de-a doua olimpiadă, cea care se va desfășura în China vor fi tot două echipe. Una dintre echipe chiar și aici are sponsorizare de la Minister. Adevărul este că David face parte din cea de-a doua echipă, cea care nu este sponsorizată.

Că echipa no. 2 de la viitoarea olimpiadă din China nu este sponsorizată (încă) de Minister… da, aici merită să întrebăm cauza. N-ar fi rău un comunicat oficial.

Felicitări, David Turturean!

În toată afacerea asta că uite banii, nu-s banii, statul sponsorizează, ba nu sponsorizează este implicat, fără să vrea chiar eroul. Olimpicul David Turturean. Care se vede nevoit să clarifice public, printr-o postare pe Facebook ce și cum.

Iar faptul cum încheie postarea demonstrează pe lângă diplomație și maturitate în gândire în ciuda vârstei lui David de doar 16 ani. Plus o coloană vertebrală care multora le lipsește cu desăvârșire.

Aici voi încheia și eu scurtul meu articol, de fapt un exemplu practic de manipulare online de doi lei, pe spatele unui tip de excepție.

Care este băgat, fără acordul lui, în meschine jocuri politice!

Un tip pe care trebuie doar să-l felicităm și să-i mulțumim că reprezintă demn România așa cum fiecare dintre noi ar trebui să o facă. 

Iar cei care nu o fac, tocmai aceia se gândesc că ar fi bine să mai arunce și cu ceva noroi în România. Că tot este anul Centenarului

Aici postarea lui David.

Dacă ți-a plăcut Manipularea online. Să iau un exemplu recent, David Turturean și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: