Beneficiile fagurelui de miere

Beneficiile fagurelui de miere

Beneficiile fagurelui de miere

Când eram mic părinții mei cumpărau miere cu fagure la borcan. Anii au trecut, cumpăr în continuare și consum miere, însă să găsesc fagure de miere a devenit o adevărată provocare.

Dacă despre miere s-a tot scris, despre beneficiile ei, despre cum să te asiguri că ceea ce cumperi este într-adevăr miere și mai ales miere românească, despre fagure mai puțin.

Și încă ceva. Până acum nu am văzut printr-un supermarket miere la borcan cu fagure. Nu spun că nu ar exista, dar mi-a scăpat. Iar prin piață, de unde de obicei mai cumpăram așa ceva, am din ce în ce spre deloc timp să mai ajung. Așa că de ceva timp am găsit sau mai bine zis m-a găsit un furnizor de asemenea bunătăți. Miere de tei, de salcâm, polifloră, inclusiv miere cu fagure.

Și ca să nu bat apa-n piuă cu poveștile mele, trec direct la subiect.

Ce este fagurele și secretele acestuia

Fagurele este cel mai pur produs apicol, fiind un produs biologic, complex și constituie un amestec al tuturor produselor apicole, respectiv miere, polen, propolis, lăptișor de matcă și ceară!

Inclusiv mierea din fagure are proprietăți superioare, fiind pură 100% pentru că aceasta nu intră în contact nici cu aerul, nici cu alte obiecte utilizate la extragerea mierii. În plus, gustul mierii este mult mai plăcut și intens.

Apoi, fagurele conține și multe substanțe benefice care nu se regăsesc în celelalte produse apicole care se folosesc separat. Și aici este vorba de ceara de albine, mai ales cea pură din care este construit fagurele, care prin masticație se transferă în organism, în special mai multă vitamina A.

De ce găsim rar de cumpărat faguri?

Simplu. Sunt casele albinelor. Fagurii mai deschiși la culoare sunt mai noi, iar cei mai închiși la culoare (până spre brun) au cunoscut mai multe cicluri de viață și au cam 3-4 ani și sunt mai înguști (din cauza acțiunii de igienizare efectuat de albine după fiecare ciclu, respectiv de propolizare).

Din mai multe motive (pe care apicultorii nu prea le spun, dar totuși am aflat), se recomandă evitarea fagurilor bruni sau chiar negri și alegerea celor aurii cu miere.

Cum se consumă

Fagurele de miere se mestecă cu atenție până rămâne doar ceara care nu este comestibilă.

De preferat ca ceara rezultată după masticație să nu fie înghițită, cu toate că nu are ce să facă rău, dar nici bine. E doar un produs rezidual.

Top beneficii al fagurelui de miere

Fagurele de miere nu este doar un aliment, ci și un remediu care ne poate aduce o mulțime de beneficii:

1. Curățarea dinților

Ajută la curățarea dinților de tartru, dezinfectează cavitatea bucală și ajută pe cei care au gingiile inflamate, inclusiv pe cei care suferă de parodontită și de sângerare gingivală.

Cele mai multe recomandări în acest sens vizează mestecarea zilnică a fagurelui timp de 7 până la maxim 2 săptămâni.

Testat. Curăță bine, dar nu te aștepta să uiți definitiv de detrataj.

2. Tratează răcelile

Este nevoie de circa 50 g de fagure (4-5 celule sau căpăcele, deci o linguriță) mestecat zilnic timp de vreo 30 minute pe durata unei săptămâni.

Testat an de an. Rar răcesc. Știu, este subiectiv și sunt o mulțime de factori.

3. Reduce inflamațiile de la nivelul gâtului

În acest caz, fagurele de miere se va consuma ca în cantitatea și durata recomandată mai sus, pentru tratarea răcelilor. În plus, cam jumătate de oră înainte și după nu se vor consuma alimente.

Testat. Pe mine chiar mă ajută, placebo sau nu, ajută.

4. Tratează alte afecțiuni ale căilor respiratorii (sinuzite, bronșite, rinite)

O singură cură de o săptămână poate avea efecte pe durata a până la patru ani.

Nu prea m-am confruntat. Cum răcesc rar, la câțiva ani, nu prea am astfel de probleme. Cu excepția iernii trecute când am răcit de 3 ori:)) 

5. Ameliorează stările de convalescență

Prin mestecarea unui fagure se reduce perioada de convalescență, grație mixului de elemente utile prezente în toate celelalte produse apicole la un loc.

Testat. Este tonic, revitalizant. Plăcut la gust și dulce.

6. Ajută la reglarea metabolismului și la întărirea imunității

Fagurele de miere combate cu succes lipsa unor vitamine și minerale din organism.

Recomandarea este de a se mesteca fagure de miere 15 maxim 30 de minute zilnic, dar pe o perioadă mai îndelungată, respectiv o lună. De preferat înainte de sezonul rece, dar și la finalul acestuia.

Testat. Consum miere. Cam de când mă știu. Fagure de câte ori găsesc, adică mai rar. Analizele ies perfecte. Răceli extrem de rare. O fi de la miere, de la fagure, de la alimentație, mișcare, moștenire genetică, starea de bine… toate la un loc….

7. Efecte benefice în astenii, anemii și unele alergii

Probabil că sunt nițel defect, nu prea m-am confruntat cu vreo astenie. De anemie, nici nu mai vorbesc. Alergii? Ce-a alea? Așa că din proprie experiență nu pot spune cât de eficient este consumul consumul de fagure în aceste cazuri. Ori pot pune problema ca mai sus. Dacă tot consum anual, atunci poate că e normal să nu am de-a face cu astfel de probleme. N-am un răspuns clar.

8. Tratează unele boli de stomac

De data aceasta, pe lângă mestecarea fagurelui de către persoanele care suferă de gastrită sau tulburări digestive, se recomandă să se înghită și ceara care poate acționa drept pansament digestiv și poate reduce neplăcuta senzație de arsură.

9. Cicatrizează rănile

O rețetă uitată și nerecomandată de medicina modernă, dar trebuie să o amintesc. După mestecarea fagurelui se colectează ceara rezultată, se încălzește ușor până se poate modela și se aplică peste noapte pe rana infectată, apoi se bandajează. Rezultatul ar fi că infecția dispare și rana se vindecă mai repede. N-am încercat.

10. Efecte benefice asupra ficatului și rinichilor

Ficat, ficat… ca-n reclamă. Că tot spuneam mai sus de metabolism. Oboseala, alcoolul sau mâncarea tradițională sau șaormica, grăsimile, prăjelile, zahărul, o serie de medicamente, E-urile, sedentarismul și ar mai fi câteva dar mă opresc la cele mai importante, cele care pun o presiune pe ficat. Iar de aici pot porni multe complicații dacă nu îi acordăm răgaz și nu îl ajutăm să-și revină.

Pe lângă schimbarea stilului de viață care implică alegeri pozitive inclusiv pentru ficat, regenerarea ficatului poate fi ajutată de consumul de fagure de miere care poate fi catalogat drept un adevărat elixir pentru ficat.

Mixul de substanțe benefice conținut de fagure are inclusiv proprietăți antioxidante grație propolisului, polenului, mierii, lăptișorului de matcă.

11. Combate lipsa poftei de mâncare

Până să combată pofta de mâncare, consumul de fagure de miere inclusiv asigură o masă bogată în vitamine și minerale necesare organismului. Iar dulceața mierii este imposibil să nu-ți redea și stimula pofta de mâncare.

12. Recomandată copiilor

O alternativă într-adevăr bio și sănătoasă la dulciurile din comerț, la bomboane, acadele, batoane de ciocolată pe care le văd zilnic consumate de copii.

Aici este o problemă delicată și mult, mult de muncă. Nu cu cei mici, ci cu cei mari care le cumpără aceste bombe calorice, pline de E-uri, sau le oferă bani de buzunar fără să le explice copiilor la ce se expun consumând zilnic dulciuri și tot felul de sucuri la fel de pline de zahăr și E-uri în detrimentul fructelor sau a altor alternative naturale.

Disclaimer

Fagurele și în general mierea nu sunt medicamente, dar chiar dacă pot ajuta în tratarea sau ameliorarea unor afecțiuni, recomand consultarea și sfatul unui medic specialist

Mare atenție deoarece sunt contraindicate persoanelor care sunt alergice la produsele apicole.

De asemenea, se recomandă consultarea în prealabil a unui medic cu privire la posibilitatea și a cantității permise în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat, exces de colesterol, acid uric în sânge și obezitate.

Articolul de mai sus îmi aparține 100% chiar dacă nu sunt crescător de albine, și nici nu vând miere (doar cumpăr). Fiind un mare amator de miere și alte produse apicole, informațiile de mai sus le-am strâns de-a lungul timpului din diverse surse, de la discuții cu apicultori, vânzători de miere, din cărți de specialitate, dar și din articole pe care le-am citit online sau print.

Pe de altă parte, dar fără a aluneca spre panta conspiraționismului, nici nu vom vedea vreodată studii cu adevărat științifice care să ateste că aceste produse naturale ale albinelor sunt mai bune decât medicamentele. Dar mai știu și că cea mare parte a mierii românești merge la export.

Dacă ți-a plăcut Beneficiile fagurelui de miere și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto copertă aparține furnizorului meu de miere:)

Comentarii Facebook

6 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: