Masculin. Tu cu ce te bărbierești?

Masculin. Tu cu ce te bărbierești?

Bărbieritul. O rutină, dar și o necesitate pentru bărbați. De ceva timp mai rară. Pentru că din ce în ce mai mulți bărbați se bărbieresc o dată la câteva zile. Nu este nevoie de studii sofisticate, de statistici. Pur și simplu realitatea de zi cu zi o dovedește. Nu mai zic de încă moda celor cu barbă. Nu mă refer la barba de 2-3 zile sau chiar la cea scurtă, ci la cea de hipster/lumberjack lăsată să crească câteva luni.

Cei cu barbă nu intră în targetul meu așa că nu lor mă adresez. Doar celor care se bărbieresc în fiecare dimineață, chiar și bărbaților care se bărbieresc la 2-3 zile, unde mă încadrez și eu.

Lamă sau aparat electric?

Când spun lamă mă refer la brici, lama de ras sau aparatul de ras de unică folosință ori cu rezerve.

Briciul

briciulDespre brici chiar n-am auzit pe cineva să mai folosească. Și chiar dacă ar mai fi, parcă nu m-aș încumeta să mânuiesc un astfel de instrument… mai degrabă chirurgical. Sau armă albă, după caz.

Doar pe la saloanele de tuns. Și acolo de multe ori este o variantă inedită.

Forma este de brici, dar nu este brici, ci tot un aparat de ras care folosește lama de ras.

Tot ce a rămas este o amintire, ceva scene de prin filme și câteva expresii, printre care ”ești brici”, probabil echivalentul lui englezescului la fel de tăios ”sharp”, dar și cea de argou ”lame, brice și…”

Aparatul de bărbierit cu lame

Aparatul de bărbierit cu lameLama de ras este și ea pe cale de dispariție. Chiar dacă era instrumentul clasic de bărbierit până acum nici 30 de ani. La bunicul, apoi o perioadă la tatăl meu am văzut aparat de bărbierit cu lamă de ras.

Ca și în cazul bricului, aveai nevoie de mare îndemânare la a folosi așa ceva fără să te mutilezi sau măcar să lași o tăietură. Nu cred că era recomandat un bărbierit cu un astfel de instrument înainte de a te trezi pe deplin, înainte de a bea o cafea.

Nu am apucat să folosesc un astfel de aparat. Abia dacă începuse să-mi mijească mustața pe vremea când se mai găseau, cu greu, lame.

Culmea, acum au început iar să se găsească. Dar, nu am văzut un astfel de aparat de bărbierit. Așa că m-am uitat mai bine la ele. De fapt, erau lame pentru un aparat de răzuit călcâie și bătături!

Aparatul de ras de unică folosință

Varianta cea mai des aleasă. Mai economică.

Unele chiar sunt de unică folosință, așa cum le spune numele. De obicei cele mai ieftine. Dar dacă te bărbierești zilnic… este o afacere cam păguboasă pentru buzunarul tău.

Altele nu sunt chiar de unică folosință. De obicei, cele mai scumpuțe. Asta dacă ai norocul să prinzi un aparat mai bunicel. Depinde și de tipul bărbii și dacă te bărbierești zilnic sau la 2-3 zile.

Personal mi se par unisex, fiind aparate de ras. Chiar dacă din rațiuni de marketing unii producători adaugă nițel roz și gata ăla este aparat de ras feminin.

Rămân la părerea mea fixă că-s unisex. Mai ales după ce ea împrumută de la tine aparatul (tu evident habar n-ai) și îl folosește… depilare. Folosește-l după:)

Rezultate? Am testat aparate și aparate cu două sau trei lame. Cele mai multe mi s-au părut proaste sau foarte proaste. Nu oferă un bărbierit de calitate. Nu lasă obrazul fin. Au fost cazuri când m-am și iritat. Uneori, chiar m-am și tăiat. Nu credeam că se poate cu un astfel de aparat, dar am pățit-o.

Bineînțeles că au fost și excepții. Adică am avut parte de un bărbierit mai mult decât decent, chiar bun cu un astfel de aparat. Dar cum o minune nu ține, ei bine nu a fost de durată. Probabil că minunea făcea parte dintr-un lot de… promovare.

Aparatul de ras cu rezerve

Aparatul de ras cu rezerveDestul de popular. Atât aparatul, cât și rezervele este mult scump ca cele de unică folosință. Și bărbieritul este mai bun. Dar, iar depinde de producător, de firmă cum îi spunem. Piața este aproape un monopol. Hai să-i spunem oligopol că așa-i zice și teoria economică când piața este caracterizată printr-un număr foarte limitat de vânzători mari.

Principala problemă este ca și în cazul aparatelor de ras de unică folosință. Depinde de lot.

Iar dacă este să credem ce se spune din ce în ce mai des, există produse similare ca ambalaj, dar de calitate diferită. Cele de calitate sunt destinate vest-europenilor, iar cele inferioare românilor, bulgarilor și în general celor de prin sud-estul Europei. Chiar dacă au trecut 30 de ani de la căderea comunismului, ne-am integrat în UE, s-ar părea că unele corporații ne cam consideră cetățeni de mâna a doua.

Las discuțiile pe seama produselor cu standard dublu pe seama politicienilor de la Bruxelles și mă întorc în țară la discuția privind aparatele de ras. Dar la întoarcere din Vest am grijă să mă aprovizionez măcar cu 2-3 seturi de rezerve. Și 2-3 luni sunt asigurat de un bărbierit de calitate.

Aparatul de bărbierit electric

De când am început să mă bărbieresc foarte rar am folosit aparatul electric.

Tatăl meu, după ce a renunțat definitiv la aparatul de ras cu lamă, a experimentat o vreme pe cele cu rezerve. Dar nu era mulțumit. Era genul de bărbat care se bărbierea zilnic în fiecare dimineață. Chiar și în weekend.

Tata s-ar fi reîntors bucuros la cel cu lamă, dar nu mai găsea rezerve de lame. Culmea, același producător. Dar politica probabil că se schimbase în favoarea promovării aparatelor de unică folosință și a celor cu rezerve.

Nemulțumirea lui nu a fost de lungă durată pentru că a trecut la aparatul electric. Iar aparatul de ras electric la el își făcea cu brio treaba. Spun la el pentru că la mine nu prea a funcționat când am împrumutat aparatul lui.

O mică paranteză. El folosea aparate chinezești. Probabil destinate tot chinezilor. Care au o barbă diferită de cea a europenilor. Iar tata avea un fel de barbă de chinez. Mai moale și nu foarte deasă. Barba mea este mai aspră și mai deasă. Aparatul se bloca la o barbă crescută maxim 2 zile. Mă ciupea, mai smulgea fire. Cea mai proastă experiență posibilă. După după vreo două experimente care mi-au produs niște iritații nasoale am renunțat. Nu mai zic că nici cu firul de alimentare nu mă puteam obișnui. Tot timpul aveam impresia că-l încolăcesc în jurul gâtului. Iar bâzâitul ăla nu era tocmai pe placul urechilor mele dimineața. Așa era atunci. Atunci când locuiam cu ai mei și când am zis că bărbieritul electric nu-i de mine.

Anii au trecut de atunci. Mulți. Nu mai stau nici cu ai mei. Puștiul de atunci este la rândul lui părinte de vreo 12 ani. Doar barba a rămas la fel de aspră și deasă. Cu ceva fire albe prin ea.

Revelația niponă

La câteva zile de la ziua mea (41), adică pe la sfârșitul lunii iulie, am avut surpriza să primesc un aparat de bărbierit electric.
N-am scris atunci despre asta pentru că nu obișnuiesc să fac o recomandare la ceva despre care nu testez și mai ales despre care nu sunt mulțumit. Iar două luni de zile consider că este timp suficient pentru a trage niște concluzii.

Panasonic, model ES-LV6QEste vorba despre un aparat de bărbierit electric marca Panasonic, model ES-LV6Q.

Cu toate experiențele mele anterioare nu din cele mai fericite referitoare la bărbieritul cu un aparat electric, am zis să-i acord o șansă și bine am făcut.

Pentru că aparatul este japonez, iar produsele japoneze pe care le-am folosit de-a lungul timpului nu m-au dezamăgit. Iar pe lângă aspectul extrem de atrăgător, aparatul se mai laudă cu un lucru care m-a făcut să ridic o sprânceană. Acel lucru este exact cel care mă interesa.

Tehnologia de fabricare a lamelor aparatului preia din tehnicile de creare a renumitelor săbii excepțional de ascuțite și de rezistente.

Cum spuneam, două luni l-am testat. Uneori zilnic. Alteori pe barbă de 3-4 zile. Pe uscat sau pe umed, după ce mă spălam pe față. Chiar și cu spumă, mai mult din obișnuință.

Specs

Nu o să înșir o listă lungă de specificații și caracteristici, dar dacă iei în calcul să-ți schimbi vechiul aparat electric cu unul nou-nouț sau chiar să treci ca și mine de la bărbieritul clasic la unul electric, cred că ar fi bine să ai câteva idei despre un produs pe care-l consider excelent.

1. Cap Multi-Flex 5D

5D? Da, 5D: glisare, răsucire, în sus și în jos, la stânga și la dreapta, în față și în spate. Totul pentru a asigura urmărirea exactă a conturului feței. Din câte știu eu, tehnologia cu 5 lame încorporate este unică în lume. Și nu cred că mă înșel.

2. Tot 5, de data asta lame

Aparatele clasice au 2, uneori 3 lame. Poate or fi și cu 4, dar mi-au scăpat mie la numărătoare.

Ei bine, modelul ES-LV6Q are 5 lame! Totul pentru asigurarea unui bărbierit fin, inclusiv în zonele mai dificile, unde de obicei ne strâmbăm în fel și chip pentru a tăia lama bine. De pildă, barba de sub bărbie.

3. Orientarea lamelor

Lamele interioare sunt orientate la 30 de grade, astfel că barba este rasă de la rădăcină într-un mod eficient, așa că barba de la ora 17 s-ar putea să mai întârzie nițel:)

Dacă mai luăm în calcul și motorul de mare viteză cu 14.000 cpm, atunci devine din ce în ce mai clar faptul că Panasonic și-a propus și a reușit să vină pe piață cu un aparat care să taie fin până și cele mai tari fire de barbă. Exact cum spuneam mai sus de barba mea. Cam aspră.

4. Senzor de bărbierire

Dacă cele de mai sus poate nu te-au convins, voi continua cu incredibila tehnologie încorporată de acest sistem de bărbierit de la Panasonic.

Deci, senzor de bărbierire. Creat pentru a detecta densitatea bărbii și de a controla puterea de bărbierire.

Motorul accelerează când lamele întâmpină smocuri sau barbă deasă, respectiv încetinește când părul este mai moale. De ce? Nu pentru a proteja motorul aparatului, ci pentru a proteja pielea utilizatorului.

5. Indicator multi-LED

Ultima dată (acum vreo sută de ani) când am folosit un aparat electric avea fir. Între timp am mai folosit un aparat de tuns electric. Bun când mă tundeam singur aproape de zero. De data asta scăpasem de fir. Wireless. Problema era că nu știam niciodată când se termină acumulatorul. Cu vreo 30 secunde înainte să se oprească se aprindea un beculeț roșu, motorul pierdea din turație și hop. Mă trezeam să caut o priză și cu treaba pe jumătate.

Indicatorul multi-LED de la Panasonic oferă informații exacte despre nivelul de funcționare fără fir.  O oră de încărcare asigură 45 de minute de funcționare. Din proprie experiență, la un bărbierit zilnic este nevoie de o încărcare la 3 zile, iar dacă mă bărbieresc la 2 zile, e suficientă o încărcare pe săptămână. Deja îmi aduce aminte de unul dintre primele mele telefoane Nokia:)

6. Lavabil

Nu este unul dintre acele aparate pe care trebuie să le ferești de apă și care trebuie curățate cu o periuță. Operațiune care oricât de delicat ai fi tot îți sare părul prin toată baia.

Aparatul este waterproof așa că după utilizare se poate clăti fără nicio problemă sub jetul de apă de la robinet pentru o mai bună igienă și întreținere atât a aparatului cât și a chiuvetei:)

Concluzia

Ideea este că vreo două luni l-am tot testat. Timp în care nu am mai folosit lamă.

Dar nici nu-mi vine să mai mă întorc la lamă atâta timp cât aparatul și-a făcut treaba cu brio, mult mai eficient față de ce foloseam.

În plus, după două luni chiar am început să mă obișnuiesc. Chiar dacă la început mi s-a părut nițel ciudat. Și mă amuz și acum când mă gândesc ce jonglerii făceam cu aprovizionarea cu rezerve de pe alte meleaguri.

Dacă ți-a plăcut Masculin. Tu cu ce te bărbierești? și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay pentru aparatele clasice, iar cea cu aparatul Panasonic îmi aparține.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: