România și fertilizarea in vitro

România și fertilizarea in vitro

România și fertilizarea in vitro

Acum doi ani scriam despre fertilizarea in vitro, ca fiind o șansă pentru cuplurile infertile.

Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la nașterea primului copil după concepția prin fertilizare in vitro (FIV).

Este un subiect controversat, chiar și acum. Se ridică probleme bioetice, dar mai ales obiecții de morală creștină. De la respingere, condamnare, până la un ton mai împăciuitor, doar de… scepticism sau nerecomandare a procedeului.

Totuși, dorința de a avea copii și problemele de infertilitate au fost mai puternice decât controversele etice sau morale. Cifrele sunt edificatoare. Dacă până în 2012 au fost născuți 5 milioane de copii prin FIV, la nivelul anului 2018 a fost depășit pragul de 8 milioane de copii în întreaga lume.

Cât privește fertilizarea in vitro din România din 2018, vin cu noutăți.

O șansă pentru cuplurile infertile

Primăria Capitalei oferă vouchere de cca 3.000 euro (13.800 lei) pentru susținerea financiară a cuplurilor infertile care aleg această procedură.

Iar peste 500 de cupluri infertile s-au înscris în program, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București.

Programul “O șansă pentru cuplurile infertile” este disponibil pentru 1.000 de cupluri și va fi implementat până în decembrie 2019.

Programul prevede o serie de criterii de eligibilitate , iar cuplurile pentru a putea primi indicația FIV trebuie să se prezinte unităților sanitare publice sau private acreditate de către Agenția Națională de Transplant.

Se pare că Primăria Capitalei a dat tonul.

Comuna Brazi, una dintre cele mai bogate din Prahova, oferă începând cu 1 iulie 2018 un sprijin financiar în sumă de 10.800 lei pentru cuplurile infertile care optează pentru FIV.

Printre criteriile de eligibilitate ale cuplurilor cu probleme de infertilitate, amintesc faptul că femeia trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 24 și 45 de ani, iar cuplurile trebuie formate din persoane căsătorite.

Probabil vor urma și alte unități administrativ teritoriale care să acorde un astfel de sprijin financiar pentru că FIV este un procedeu costisitor pentru cele mai multe cupluri care ar fi eligibile dar nu își pot permite financiar.

Dacă ți-a plăcut România și fertilizarea in vitro și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto copertă: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: