Ziua Internațională Wushu Kung Fu

Ziua Internațională Wushu Kung Fu

Ziua Internațională Wushu Kung Fu

Despre Wushu Kung Fu

Wushu este denumirea generică a artelor marțiale chinezești, iar în zilele noastre se identifică mai ales cu mai cunoscuta denumire de Kung Fu.

După al Doilea Război Mondial s-a încercat și în parte și reușit o standardizare a artelor marțiale chinezești.

De la cuvântul wushu s-a ajuns la sintagma arte marțiale, deoarece wu (武) se traduce prin militar sau marțial iar shu (術) prin tehnică sau artă.

Federația Internațională de Wushu

În zilele noastre, Wushu a devenit un sport răspândit pe tot globul și se află sub patronajul Federației Internaționale de Wushu (FIW) care este responsabilă de organizarea din doi în doi ani a Campionatului Mondial de Wushu.

Primul campionat a avut loc evident la Beijing în anul 1991, iar de atunci cele 14 campionatele s-au desfășurat atât în țări asiatice (Malaezia, Hong Kong, Vietnam, Indonezia etc), cât și un SUA, Canada și Italia. Dacă ne uităm în clasament, se detașează China (190 de medalii), urmată de Vietnam (130), Hong Kong (117), Rusia (89), Iran cu 85 de medalii…

România și Wushu

România deține 20 de medalii. O poziție slabă la nivel mondial, dar excelentă comparativ cu țările europene, fiind depășită doar de Italia (26) și Franța (23).

În România, Wushu funcționează ca un departament al Federației Române de Arte Marțiale și sunt organizate anual Campionate Naționale.

Wushu sport olimpic?

Pe lângă campionatul amintit mai sus, mai există o serie întreagă de alte competiții mondiale organizate tot sub patronajul FIW și tot o dată la doi ani (CM Wushu Kung Tradițional ținut numai în China, mai nou CM TaijiquanCupa Mondială de Sanda și cel mai recent eveniment Cupa Mondială de Taolu), dar și europene, naționale, cupe și alte competiții locale.

De ce atât de numeroase? Pentru că sunt extrem de diferite. De exemplu Taolu este o demonstrație de luptă cu unul sau mai mulți adversari imaginari. Cu arme sau fără. Pe când Sanda este chiar lupta liberă (evident cu o serie de reguli clare ca în orice alt sport de full contact) între doi adversari.

Totodată, o dată la patru ani, FIW organizează și Campionatul Mondial de Kung Fu.

De ce o dată la patru ani, asemenea Jocurile Olimpice? Poate pentru că s-a și încercat de-a lungul anilor recunoșterea Wushu Kung Fu ca sport olimpic. Federația Internațională de Wushu este deja recunoscută de Comitetul Olimpic Internațional.

Wushu și demonstrațiile de azi

Astăzi este Ziua Internațională a Wushu Kung Fu, iar în România au loc o serie de evenimente demonstrative, însă doar de Taolu,  din păcate nu și de Sanda.

De ce nu și Sanda care este mult mai aproape de spiritul marțial combativ al Wushu? Încă n-am aflat. Pot specula doar că Taolu poate fi oarecum mai spectaculos pentru cei neinițiați în artele marțiale, mai… pașnic, chiar dacă unii îl văd ca un prim pas spre… Sanda:)

Poate și pentru că, așa cum spunea un practicant de Wushu Sanda, fiecare antrenament de full contact este o celebrare mult mai potrivită alături de ceilalți sportivi în sala de antrenament sau în cea competițională decât o demonstrație cu luptători imaginari într-un parc prin de privitori reali:)

Mai multe amănunte se regăsesc pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ar putea să te intereseze și alte articole despre Wushu Kung Fu:

Dacă ți-a plăcut Ziua Internațională Wushu Kung Fu și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto copertă: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: