Cum să calci cu mașina un pește

Cum să calci cu mașina un pește

Cum să calci cu mașina un pește

Nu este o glumă. Și nici nu este vorba de vreun pește d-ăla de pe Mătăsari, ca în melodia lui Smiley.

E vorba de un pește-pește, nu de uscat, de apă. Pește adevărat. Și nici nu este vorba să intri cu mașina-n baltă.

Dar dacă tot am zis despre ce nu este vorba să spun despre ce anume este vorba.

Joia trecută. Dimineață. Între ploaia care tocmai se oprise și cea care urma spre amiază, pașii mă duceau pe cheiul Dâmboviței. Unde în ultima vreme observ parcă din ce în ce mai mulți pescari amatori. Sau profesioniști. Nu mă pricep și nici nu i-am căutat prin juvelnic de captură. Pensionari. Destul de amărâți la prima vedere. De ce spun la prima vedere? După îmbrăcămintea ponosită, pantofii stâlciți, șepcile decolorate de soare, barba nerasă de zile întregi… Dar, surprinzător pentru mine sunt sculele lor de pescuit. Adică nu am văzut unul cu o trestie, ci un undițe telescopice, cutiuțe destul de moderne cu plute, cârlige și alte chestii pe care nu le știu. În fine, trecem peste amănuntele astea.

Să revin la ce am început

Cum să calci cu mașina un pește.

Deci, mă plimbam pe cheiul Dâmboviței. Trec pe lângă doi astfel de pescari, unul îi spunea altuia că speră să prindă o sirenă. Celălalt, îl aproba cu o condiție. Să fie una tânără de vreo 18 ani. Deci pescarii și cu peștii (de data asta ăia din melodie), până la urmă, s-ar putea să aibă mai multe în comun decât se crede.

Trec de ei și de alții ca ei. La un moment dat, la un metru în fața mea, un pescar face o mișcare destul de bruscă din mână. Trăgea de undiță. Una lungă de minim 3 metri. În capătul firului se zbătea un pește. Cam greu să-i zic pește, dar era un pește. Până la urmă și sardinele sunt tot pești, nu? Nu, nu era sardină în Dâmbovița. Dar peștele era ceva mai răsărit decât una. Să fi avut 10, hai 12 cm. Se zbătea, se încolăcea rău prins în cârligul pescarului. Atât de rău că a scăpat la un moment dat din cârlig direct pe trotuar.

De acolo, se mai zbate de 2 ori și sare dincolo de trotuar, direct pe carosabil. Iar acolo am văzut prima dată în direct cum e să calci cu mașina un pește. Pentru că o mașină asta a făcut. A călcat peștele. Care a pocnit și s-a împrăștiat în multe bucățele mici. Pescarul a avut parte de dovada că a fost la pește. A fost împroșcat pe față, bluză și pantaloni.

Eu am fost cât pe aici să-mi iau niște icre pe față. Probabil dacă eram mai aproape sau peștele era mai răsărit decât amărâtul ăla m-aș fi umplut și eu de solzi și alte amintiri pe care nu le-aș fi dorit.

Dacă ți-a plăcut Cum să calci cu mașina un pește și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto copertă: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: