Ești femeie și conduci mașina? Cam nasol!

Ești femeie și conduci mașina? Cam nasol!

Ești femeie și conduci mașina? Cam nasol!

Am mai scris despre problemele în trafic, despre accidente, dar simt că este nevoie să revin. Ești femeie și conduci mașina? Cam nasol! De ce spun asta? Săptămâna trecută soția a avut parte nu de unul, ci două incidente în trafic.

Două tamponări. Iar faptul că era singură în mașină a fost cam nasol.

În ambele situații a fost nevinovată! Dar nu a contat.

Să le luăm pe rând.

Primul incident

La semafor. Roșu. O ușoară pantă. Cel din față nu a tras frâna de mână, nici nu a stat cu piciorul pe pedala de frână. Era mai preocupat să butoneze telefonul

Nu a contat faptul că mașina soției se afla la mai bine de jumătate de metru față de bara din spate a lui.

De fapt a contat, că a avut mai mult loc să alunece la vale și să se proptească mai bine.

Nu a contat faptul că soția a început să claxoneze când a văzut că mașina din față o ia la vale și impactul era inevitabil.

Conta faptul că avea geamurile închise și cu toate astea se simțea o vibrație. Bum-bum se auzea basul din difuzoare. Ce claxon să mai audă?

Bum. A făcut și bușitura. Abia atunci s-a dezmeticit cel din față și a ieșit nervos din mașină. Când a văzut că are de-a face cu o femeie a început să urle și să înjure ca la ușa cortului de ce a fost bușit!

Tocmai el!

Vinovatul striga vinovatul!

S-a repezit să tragă de portiera ușii!!!

Noroc că soția nu pleacă la drum până nu își pune centura și blochează ușile. Știe de ce

Noroc că incidentul a fost observat de încă doi-trei șoferi, printre care și un taximetrist care a ieșit din mașină și din câteva vorbe l-a făcut pe agresivul șofer să-și bage mințile-n cap amintindu-i că tocmai el este cel vinovat de producerea tamponării.

Cum taximetristul avea o statură mai impresionantă și o vorbă mai apăsată, tipul agresiv a intrat rapid în mașină și a demarat în trombă, mai ales că se pusese culoarea verde…

Urmarea pentru soție

Când un tip nervos, extrem de agresiv, te înjură, îți trage de portieră să te scoată din mașină și-ți mai dă și un pumn în parbriz, nu prea ai cum să reacționezi, de cele mai multe ori pur și simplu te poți bloca.

Sau nu, în cazul în care ești o bună luptătoare de MMA și vrei să-ți asumi o repriză de street fight cu un astfel de ciumpalac.

Pentru un om obișnuit, cu atât mai mult pentru o femeie, în acele momente este greu să reacționezi la cheie.

Care ar fi fost cea mai potrivită sau rapidă reacție?

  • Sunat la 112?

În astfel de momente este foarte posibil să nu îți amintești acest număr. O fi simplu – doar din trei cifre – dar nu îl apelezi frecvent… Apoi, dacă suni, trebuie să vorbești cu o operatoare care te întreabă diverse amănunte până să îți facă legătura la poliție, iar această discuție nu te poate ajuta exact în momentul în care ai nevoie de un ajutor concret și imediat.

  • O poză ciumpalacului?

Posibil ca acest lucru să-l scoată mai mult din minți… Dacă ar fi avut un box / levier / bâtă de baseball ciumpalacul și ar fi spart parbrizul sau geamul? Nu vreau să mă gândesc…

  • O poză cu numărul mașinii?

Nici nu avea cum. Nu se vedea. Pentru că mașina lui era proptită în mașina soției. Iar de plecat, a plecat în trombă cu scârțâit de roți.

Toată “aventura” nu a durat decât vreo 10 maxim 15 secunde, chiar dacă au părut o veșnicie.

  • Să-l urmărească cu mașina?

Și dacă ciumpalacul ar fi oprit și atunci nu se mai găsea vreun taximetrist binevoitor prin apropiere să-l trimită înapoi la volan? Înapoi la volan

Oare la fel ar fi reacționat dacă nu ar fi dat cu ochii de o femeie singură în mașină? Plus că după un astfel de incident picioarele încep să-ți cam tremure…

Dacă aș fi fost eu sau taximetristul respectiv, oare și-ar mai fi permis ciumpalacul să înjure, să tragă de portieră, să lovească cu pumnul în parbriz? Ceva îmi spune că nu…

Mai e ceva ce-mi spune că un astfel de specimen nu este la prima abatere de acest fel și nici nu se va opri.

În plus, sunt aproape sigur că violența lui nu se rezumă numai în cazul în care este la volan.

Urmarea pentru mașină

Nu cine știe ce. Doar un grilaj spart și ceva urme pe bară. Probabil că un polish bun le va scoate sau măcar estompa. Fără o gaură consistentă în buget.

Al doilea incident

La două zile după primul. Tot la semafor. Roșu. Mașina soției era a treia de la semafor. Staționa. Nu oprise brusc. Nici măcar nu oprise în acel moment. Aștepta de câteva secunde.

Dar șoferul altei mașini din spate nu avea chef de așteptat probabil la semafor astfel că tamponează binișor bara din spate.

El iese primul. De data asta nu era un tip nervos, ci se pare că pus pe șotii.

Rânjea satisfăcut că nu s-a spart bara lui de protecție.

Ete, că nici a ta nu s-a spart” constată respectivul.

Cum impactul fusese ceva serios, nu doar o proptire ca primul incident, iar șoferul vinovat nu se arata agresiv ca primul, soția a coborât din mașină să evalueze bara din spate. Într-adevăr nu era spartă. Doar vopseaua destul de avariată.

E, hai că zgârieturile astea erau aici, nu le-am făcut io!” licitează haiosul, devenind dintr-o dată serios.

Însă culoarea mașinii lui care rămăsese pe urmele zgârieturilor respective îl contraziceau flagrant…

Nelipsitul taximetristul intervine

Alături, ca și cu două zile în urmă, alt taximetrist aștepta la semafor. Numai că spre deosebire de primul care a demonstrat mai mult decât bun-simț, a scos capul pe geam și s-a băgat și el în seamă, așa cum se bagă o muscă în spate. În spatele calului. De data asta taximetristul era avocatul vinovatului.

Hai păpușă că n-are nimic mașina! Lasă omul în pace că se mai întâmplă!” decretează taximetristul ieșit pe jumătate pe geam.

Pup-o bă să-i treacă! Hai bă, pup-o, nu vezi că-i supărată?” continuă taximetristul către șoferul neatent.

I-auzi ce zice, că ești supărată? Cică să te pup!” supralicitează șoferul neatent reluându-și tonul haios.

Numai că veselia i s-a spulberat rapid după ce soția i-a fotografiat rapid numărul, apoi s-a urcat în mașină spunându-i:

Merg la poliție. Poți veni după mine și încheiem amiabil incidentul la poliție, nu în altă parte sau depun plângere la poliție și te descurci”.

A ales politicos prima variantă.

Urmează altă distracție: drum și timp prin service auto pentru vopsit bară.

De ce am generalizat

Am plecat de la două incidente aproape personale și am generalizat. Pentru că nu sunt singurele incidente pe care le-am auzit sau chiar văzut.

Da, dacă ești femeie și conduci mașina este cam nasol. Mai ales dacă ești singură în mașină. În cazul unui incident cât de minor în trafic, este nasol indiferent dacă ești vinovată sau nu.

Pentru că sunt bărbați agresivi în trafic. Cu alți bărbați, dar și cu femeile.

Testarea psihologică auto ori este o glumă proastă ori este incompletă pentru că nu prea are tangență cu violența în trafic.

Și nu numai în trafic. Hărțuiri, remarci sexiste… De câte ori nu am auzit expresia conduci ca o femeie?

  • Femeia conduce mai prost decât bărbatul?
  • Sunt examene diferite pentru permisul auto? Unul pentru bărbați și altul pentru femei?

Statisticile poliției spun că accidentele auto sunt produse preponderent de către bărbați.

  • Mai mult, tot bărbații conduc detașat în cazul accidentelor auto grave.
  • Femeile sunt implicate în special în tamponări ușoare.

Ce-i de făcut?

Părinții care au copii pe care-i transportă cu mașina pun de obicei un sticker “atenție copil” sau “bebe la bord” ori ceva asemănător.

De asemenea, șoferii începători sunt obligați de lege să umble timp de 1 an cu lămâia-n geam, care atenționează restul conducătorilor că la volan se află un începător.

Pe mașinile nervoșilor, bizonilor sau ciumpalacilor nu poți pune un sticker care să te atenționeze să-i ferești…

Mai multă implicare a celor prezenți în trafic poate ar ajuta. Dar implicare ca în cazul primului taximetrist.

Mai multă implicare a poliției în astfel de agresiuni, dublate de ceva măsuri contravenționale.

Întrebări

Tu, ca bărbat în trafic, probabil că ai fost martor la un astfel de incident când a fost implicată o femeie. Ai auzit remarci deloc măgulitoare? Sau agresiuni fizice împotriva lor, a femeilor de la volan?

Dar tu, ca femeie la volan? Ai avut astfel de experiențe? Cum ai rezolvat situația? Există soluții? În afară de cele mai pertinente, dar atât de intangibile pentru unii – educația și bunul simț.

Dacă ți-a plăcut Ești femeie și conduci mașina? Cam nasol! și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook unde m-ar ajuta un like sau un share.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto copertă: Pixabay

Comentarii Facebook

6 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: