Și tu poți da o șansă copilăriei

Și tu poți da o șansă copilăriei

Și tu poți da o șansă copilăriei

Zilele trecute am primit invitația de a mă alătura campaniei Șansa la copilărie. Invitație pe care am acceptat-o din toată inima. Și nici nu aveam cum să nu mă implic când am văzut despre ce este vorba.

Este vorba de copiii internați la secția de pediatrie a Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. Copii internați pe o perioadă cuprinsă între o lună și patru luni (tratamentul ambulatoriu poate dura până la doi ani).

Este vorba de o secție cu 80 de paturi, ocupate mai tot timpul. Pentru că este mult de lucru până când țara noastră nu va mai sta așa de prost în “clasamentele” privind numărul de bolnavi de tuberculoză.

Dar, până atunci noi putem da o mână de ajutor în ceea ce privește de asigurarea calității vieții copiilor bolnavi de tuberculoză.

Concret, este vorba de amenajarea unei camere de joacă și a sălii de așteptare din incinta spitalului.

Cu toții știm cum arată spitalele din România și ce se alege cu așteptarea ca cei care ar trebui să schimbe acest lucru să o și facă. Și mai ales peste noapte. Este o utopie. Dar, dacă coborâm cu picioarele pe pământ și chiar ne pasă, ne putem implica. Eu. Tu. Prietenii noștri. Iar peste noapte chiar putem schimba ceva.

Este un chin ca adult să fie internat câteva zile sau o săptămână. Dar cum este pentru un copil să fie internat o lună? Sau patru luni, în cazul unui tratament complex?

Deci, dacă vrei să te implici, poți dona. E simplu.

Pentru camera de joacă

Cărți, jucării. Sunt copii, băieți și fete, cu vârste între 0 și 18 ani, deci orice jucărie este binevenită, fie că e vorba de o păpușă, pluș, puzzle sau cuburi. Cărțile? De colorat, de citit. Culori, plastilină. Acuarele, bloc desen. Orice le-ar aduce zâmbetul pe buze copiilor. Împreună îi putem ajuta să treacă peste timpul extrem de lung cât sunt internați.

Pentru sala de așteptare

Aici ar fi nevoie de un DVD player, DVD-uri cu desene animate și un TV. Cărți și jocuri/aplicații de perete.

Știu că nu este la îndemâna oricui să doneze un TV sau un DVD player. Dar, leu cu leu se pot strânge banii necesari achiziționării lor.

Cum poți dona

Înainte de toate am o rugăminte: orice donezi să fie nou sau în stare foarte bună. Nu dona ce vrei să arunci. S-a întâmplat și tocmai din acest motiv am simțit nevoia acestei rugăminți.

Obiectele se pot trimite prin curier ori duse personal la sediul Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă din Șoseaua Panduri nr. 29, bl P2A, sc. 1, interfon 11, etaj 2, apartament 11, sector 5, București.

În cazul în care alegi să predai personal obiectele, te rog sună la Asociație pentru a te asigura că vei găsi un om acolo.

Pentru că munca lor presupune mult teren. Persoana de contact este Bianca Nițoi, telefon 0758.279.009.

Campania se derulează până pe 10 august 2018

Eu am vorbit cu fata mea cea mare și deja am început să alcătuim o listă. Vom merge împreună să cumpărăm în acest week-end din lucrurile amintite mai sus.

Am început să vorbesc cu prieteni, cunoscuți să facă la fel.

Și tu poți da o șansă copilăriei.

Vrei să dai o mână de ajutor copiilor?

Despre tuberculoză

Conform analizei de situație TBC 2017, disponibilă pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, tuberculoza este o problemă de sănătate publică, fiind una din primele 10 cauze de deces pe plan mondial.

Tuberculoza sau TBC este o maladie infecțioasă periculoasă care afectează în special plămânii (tuberculoza pulmonară), dar poate afecta și alte organe (rinichi, piele, ochi, oase și articulații etc).

Nedepistată la timp și netratată corespunzător, tuberculoza poate avea efecte grave, inclusiv decesul pacientului.

Conform evidențelor Organizației Mondiale a Sănătății și a datelor oficiale comunicate de Ministerul Sănătățiila nivelul anului 2016, România a raportat un număr de 12.790 cazuri noi de tuberculoză, dintre care 591 de cazuri noi la copiii 0 – 14 ani. S-au înregistrat 969 decese.

Polonia, a cărei populație este dublă față de cea a României a avut un număr de 6.143 cazuri de tuberculoză. Raportat la numărul de locuitori, de 4 ori mai mic față de noi. Mint datele Poloniei sau măsurile luate de ei sunt mai eficiente?

Spania. Tot cu o populație mai mult decât dublul nostru raportează o cifră mai apropiată cu cea a Poloniei decât a României: 4.734. Deci, problema se pare că e la noi.

Italia. Populație triplă față de cea a României. Cazuri raportate de tuberculoză: 3.778. QED.

Realitatea este că România este “campioana” Europei în ceea ce privește tuberculoza.

Despre campanie

Campania Șansa la copilărie este inițiată de Laura Crăciun, blogger la Unicornul Albastru (un blog de parenting și asistență socială) și Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă.

Dacă ți-a plăcut Și tu poți da o șansă copilăriei și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți ajuta ca această campanie, Șansa la copilărie, să ajungă la cât mai mulți oameni printr-un share pe Facebook și folosirea hashtag-ului  #sansalacopilarie.

Sharing is caring:)

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto copertă: Pixabay

Comentarii Facebook

3 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: