România chiar este frumoasă

România chiar este frumoasă

România chiar este frumoasă

România chiar este frumoasăȘtiu acest lucru de când eram copil și părinții mei cutreierau țara cu o Dacia 1310. Recunosc, pe drum mai adormeam pe bancheta din spate, atunci nu existau scaune pentru copii… Dar și așa, la destinație tot eram treaz.

Așa m-am îndrăgostit iremediabil de locurile astea, de graiul românesc cu diverse accente și regionalisme, de bucătăria atât de diferită, de oameni.

Să le luăm pe rând. Câmpurile, dealurile și munții

România chiar este frumoasăCâmpurile galbene de grâu copt sau verzi de porumb ori splendidul galben-negru al florii-soarelui. Sunt și acum, chiar dacă mai puține. Grație Facebook-ului și Instagram-ului ne minunăm de auriul rapiței, dar și de alt aur al câmpurilor. Cel mov. Parfumatele câmpuri de lavandă.

Dealurile care prevestesc că ești spre drumul cel bun: spre munte. Unde evadăm când este toridă vara. Sau mergem la schiat. O drumeție. Sper fără șlapi. Sau pur și simplu pentru aerul curat, energia care te învăluie. Verdele și semeția brazilor. Unde nu au urcat încă gaterele.

Râurile și marea

Râurile. Erau mai frumoase atunci. Atunci vedeam păstrăvul în Gurghiu sau Cibin. Acum văd peturi.

Marea. Sunt născut în toiul lunii lui cuptor. Iulie. Mai mult mi-am aniversat-o la mare decât acasă, în București. Aici este vorba de șlapii de care spuneam mai sus, de briză, de frumosul bronz (nu de la 11 amiaza, ci acela de la răsărit și tocmai înainte de apus).

Ziceam de răsărit? Cine a ratat răsăritul de pe malul mării mai are o șansă. Fugi și vezi despre ce este vorba. Nu-l vei uita.

România chiar este frumoasăIar sunt melancolic pe principiul atunci și acum. Dar și copil și adult îmi plăcea zgomotul mării. Valurile. De când cu plajele private cu boxe duduind la maxim pe mine m-au pierdut. Prefer alte locuri. Eu cu marea. Fără bum-bum-bum.

Și fără să fiu un pericol să fiu călcat. Pe plajă de vreun amețit care vrea să-și răcorească SUV-ul în mare. Nici în mare nu mai sunt în siguranță de alți amețiți care parcă vor să te calce pe cap cu skijet-urile.

Să mai amintesc de saline, peșteri, Deltă, anticele castre romane sau ruinele dacice, mănăstirile medievale, Bucovina, Săpânța, trovanții – aceste stranii pietre vii și vulcanii noroioși, floarea de colț și capra neagră… toate le-am văzut.

 

Tradițiile

România chiar este frumoasăAm avut norocul să văd astfel de tradiții pure. Nu reînviate de vreun festival. Tradiții vii, din viața de zi cu zi.

Prima astfel de experiență marcantă a fost la un botez. În Sadu, lângă Sibiu. Toți locuitorii comunei erau prezenți. Dar nu asta era ceva deosebit, ci faptul că absolut toți participanții erau îmbrăcați în straie populare. Haine tradiționale lucrate manual cu migală și măiestrie. Acel port alb impresionant. La 20 de ani de la acel eveniment, am regăsit poza și am postat-o pe contul meu de Instagram, chiar de Ziua Iei.

Să mai amintesc de ceramica de Horezu, de ansamblul monumental din Târgu Jiu format din Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului sculptate cu atâta măiestrie de Brâncuși, de cromatica și broderiile portului popular din Bucovina… toate le-am văzut.

Dulcele grai românesc

Doar în Dobrogea parcă eram în București. Nu tu  pic un accent, chiar dacă ceva neologisme orientale mai poți auzi. Sau chiar slave în cazul lipovenilor.

În Moldova, parcă cineva recitea Amintirile din copilărie a lui Creangă.

În Târgu Mureș a fost cea mai ciudată experiență. În vremurile când era la modă producția de confecții în sistem lohn. Până să vină textilele chinezești. Pe stradă, în egală măsură se vorbea ungurește și… italiana. Din prima nu știu mare lucru în afară de nem tudom, noroc cu cealaltă. Cu toate că și unii și alții înțelegeau și chiar puteau vorbi la o adică în román sau rumeno.

În Ardeal e musai trebuie să te ferești de goangă, mintenaș trebuie să te bagi în vană dacă ești moșcoș, iar apoi poți să mânci o țâră de cucuruz fript sau paparș cu pită. Pentru traducere, întreabă un ardelean.

Oltenia. Dacă suntem de-o vârstă, ne vine imediat în minte Nea Mărin. Prazul. Zaibărul și papornița. Haioasa utilizare excesivă a perfectul simplu: văzui, făcui, dădui. Da, este corect folosit când este vorba de o acțiune recentă, abia terminată. Pentru restul românilor trecutul e… îndepărtat și de aici perfectul compus, ceea ce nu este corect. Nu poți deosebi ce făcui ieri de ce ai făcut anul trecut. Numai că tot trecutul oltenesc este recent. Filosofic, zisei!

Bucătăria

România chiar este frumoasăSunt gurmand și mă tratez! Cu știucă umplută de la Mila 23, celebrii mici, dar mari de la Dedulești, plăcintele și pârjoalele moldovenești, varza a la Cluj, ciorba țărănească de pasăre sau supa ardelenească de pui cu tăieței de casă.

Ne păstrăm capul pe umeri și nu amintesc de țuică sau horincă sau mai aromatele și mai dulcile afinată, zmeurată și vișinată. Ori de vinul românesc pe care-l prefer oricărui vin franțuzesc sau italienesc. Nici berea românească nu-i de lepădat, indiferent că este produsă industrial sau artizanal.

Dar pot aminti de socată. De magiunul de prune, dulceața de nuci verzi.

Oamenii

Românii. Nu cred că suntem buricul lumii, așa cum nu cred nici că suntem codașii Europei, chiar dacă mai toate topurile pe acolo ne clasează.

Pentru că foarte mulți bărbați și femei au plecat. Cei curajoși. Tineri. Cu chef de muncă. Iar doreii ori au rămas aici ori s-au întors aici după ce au fost rejectați de piața reală și normală a muncii.

Nu, nu a rămas doar pleava, fricoșii ori bătrânii. Au rămas mulți oameni buni, tineri, ambițioși, perfecționiști. Români de care sunt mândru. Mândru că încercă să demonstreze că pot face o schimbare în bine.

Iar dacă ne vom înșela, atunci ne vom face bagajele, chiar dacă România chiar este frumoasă.

Dacă ți-a plăcut România chiar este frumoasă și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook unde m-ar ajuta un like sau un share.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: