Autoapărarea, unul dintre primii pași spre autocunoaștere

Autoapărarea, unul dintre primii pași spre autocunoaștere

Autoapărarea, unul dintre primii pași spre autocunoaștere

Grijile unui tată de fete

Nu am ascuns niciodată că sunt tată de fete. Și sunt mândru că și la al doilea copil mi-am dorit să fie fată, iar dorința mi s-a îndeplinit. Recunosc totodată că sunt momente când îmi fac griji. OK, îmi fac griji tot timpul. Iar una dintre griji este de a le ști în siguranță.

Pericole pot fi la tot pasul. Una dintre fetele mele aproape că m-a ajuns la înălțime. Și nu sunt un tip scund. Problema este că nu a împlinit nici 12 ani, dar pare de… 16 ani!

Dar adevărata problemă este că nu voi putea fi tot timpul lângă ea. Și nici nu ar fi normal să fiu o umbră a ei. Ușor-ușor face primii pași spre independență. Încă una atent supravegheată, dar totuși. Pas cu pas vine încrederea. Încrederea noastră în ea. Încrederea ei în ea.

Vremuri și situații

Știm cu toții cum ce vremuri trăim. Cred că mai toți ne-am confruntat cu situații periculoase pentru noi, adulții. Cum am reacționat fiecare din noi probabil că a fost rezultatul experiențelor anterioare, a educației, a pregătirii.

Sunt situații când pur și simplu poți evita o situație neplăcută. Când te poți îndepărta mai lejer sau mai iute de picior. Sau când un simplu telefon poate intimida agresorul. O poză, un apel la 112.

Dar sunt și situații, pe care le dorim cât mai rare spre deloc, când nu ai unde fugi, nu ai la cine striga după ajutor, iar telefonul nu numai că nu ajută, dar poate scoate și mai rău din minți agresorul. Și atunci ai două variante: închizi ochii copleșit(ă) de frică la gândul ce poți păți sau deschizi ochii, evaluezi rapid o variantă de scăpare, un obiect care te-ar putea ajuta, îți păstrezi sângele rece și lupți. Lupți pentru integritatea ta fizică, poate chiar pentru viața ta.

Spuneam mai sus despre grijile mele pentru siguranța fetelor mele. Și faptul că nu voi putea să fiu acolo. Să le protejez ori de câte ori vor avea nevoie. Și în cine altcineva să am încredere decât în… ele?!

Primul pas

Cea mare a înțeles câte ceva despre viață. A înțeles că băieții sunt natural mai puternici. Că ei sunt învățați de mici să-și dezvolte anumite abilități. Și a mai înțeles un lucru extrem de important. Că vrea să fie în stare să se apare. Indiferent că este vorba de o fată mai mare sau un băiat ori chiar adult.

Să ne înțelegem, educația mea nu merge spre violență. Nicidecum. Nu este cheia în a rezolva orice conflict. Dar pot exista situații în care ești atacat fizic, iar singura cale de a te apăra este doar autoapărarea.

Acum vreo doi ani astrele se aliniau și cea mare era fascinată de Țestoasele Ninja și Kung Fu Panda. Mai mult, cotrobăind prin cărțile din bilbliotecă a găsit un mai vechi Dicționar de Arte Marțiale (da, există și așa ceva), iar în el niște poze cu mine, tânăr judoka în kimono pe tatami în momentul în care câștigam o competiție de prin ippon. Deci, este bun la ceva dicționarul amintit!

Ce a urmat?

Pe scurt, nu am mai scăpat până nu am mers cu mic cu mare la o sală de arte marțiale. Una acreditată. Cu un instructor care știe să lucreze cu copiii, dar și cu adulții.

Iar una din întrebările lui mi-au dat de gândit: ce ai prefera, să te cheme de la poliție că a băgat patru inși în spital sau să te sune de la spital că au băgat-o patru inși acolo?

Întrebarea este brutală, dar așa și realitatea poate fi.

Iar sala respectivă de arte marțiale are peste jumătate din cursante fete. De la 5 ani la peste 40 de ani. Iar cine spune că o fată delicată de 40 kg niciodată nu poate face față unui bărbat, să nu mai zic 4… ei bine este ignorant, ca să fiu delicat.

Personal, am simțit ce poate face o astfel de fată. Am avut câteva exemple de sparing la acea sală cu fete de 14-16 ani și sincer să fiu am plecat cu vânătăi:) Și a fost doar un sparing relativ ușor, protejat de mănuși, tibiere!

Pentru că autoapărarea nu este despre numărul de kilograme ci despre curaj, viteză, capacitatea de a lua decizii rapide în situații dificile, dar și despre anumite tehnici.

Autoapărarea

Diferitele tehnici mixte de arte marțiale practicate la sala respectivă se bazează pe autoapărare.

Aici poți învăța în primul rând autocontrolul. Stima de sine. Pentru că autoapărarea are la bază respectul de sine. Respirația. Mobilitatea. Dozarea energiei. Autocunoașterea corpului, a propriilor limite fizice și mai ales mentale. Trecerea pragurilor pe care noi înșine ni le punem.

Totodată poți învăța cum poate fi folosită orice parte a corpului ca o armă. Pentru că întotdeauna o apărare eficientă vine la pachet cu un atac bine țintit, rapid și controlat.

Atunci și acum

Cea mare merge pe al doilea an de când a pășit timidă într-o sală de arte marțiale mixte. După un an deja vroia competiții. Să testeze ce a învățat.

Au urmat două competiții de Wushu Kung Fu. Victorioasă în ambele. Chiar dacă se aștepta la ceva mai greu, victoriile au motivat-o.

Următorul pas sunt concursurile din toamnă. Atât de Wushu Kung Fu, cât și de Kempo. Iar cantonamentul de săptămâna trecută a mai adăugat un plus de motivație.

Am tot vorbit de cea mare. Dar se pare că și cea mică îi calcă pe urme. Observă atentă când mai face antrenamente cea mare acasă și încearcă să o imite. Totul spre deliciul atât a celei mari, cât și a noastră. Pentru că abia a împlinit 2 ani. Peste alți câțiva probabil că vor merge la sală împreună.

În loc de încheiere

Nu a fost suficient să fie prevăzute pedepse în legea penală cu privire la loviri, agresiuni și hărțuiri.

A fost nevoie și de o inițiativă legislativă care să sancționeze contravențional cu până la 10 mii de lei pentru acte de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică. Am scris despre acest subiect aici.

Începem să ne familiarizăm cu termenul bullying, vedem din ce în ce mai des filmări cu telefonul mobil ale agresiunilor în școli sau în proximitatea acestora.

Ma repet. Artele marțiale nu te învață să te arunci să te bați ori să soluționezi orice conflict prin luptă fizică. Artele marțiale te învață disciplina, tehnici de autoapărare prin îndepărtarea rapidă din zona conflictului, fără a întoarce spatele, cu supravegherea vizuală permanentă a agresorului etc.

Artele marțiale te învață abia ca ultimă soluție autoapărarea ca riposta fizică. Dar cât de eficiente sunt aceste tehnici!

Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în traistă

Avem destui nebuni liber pe stradă. Autoapărarea nu este doar pentru băieți. Este un mijloc de a supraviețui când viața îți este pusă în pericol.

Ca tată de fete, îmi doresc să pot fi lângă ele ori de câte ori vor avea nevoie.

Dar, am grijă ca și atunci când vor fi într-o situație neplăcută să poată ieși cu bine.

Despre campionul care pregătește campioni am scris aici. Să reamintesc că la Campionatul Mondial de Kempo din aprilie 2018 o sportivă a clubului a devenit CAMPIOANĂ MONDIALĂ la doar 14 ani?

Iar clubul sportiv vinovat de asemenea performanță este Kombat Spirit.

Sursa foto: Pixabay.com 

Dacă ți-a plăcut Autoapărarea, unul dintre primii pași spre autocunoaștere și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook unde m-ar ajuta un like sau un share.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

2 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: