Ce trebuie să știm despre consultul oftalmologic? Interviu cu Dr. Roxana Cozubaș

Ce trebuie să știm despre consultul oftalmologic? Interviu cu Dr. Roxana Cozubaș

Ce trebuie să știm despre consultul oftalmologic? Interviu cu Dr. Roxana Cozubaș

Ce trebuie să știm despre consultul oftalmologic? Interviu cu Dr. Roxana Cozubaș

Dr. Roxana Cozubaș

Ca părinți, ne punem un milion de întrebări. De cele mai multe ori acestea debutează încă din perioada sarcinii. După naștere apar altele. Iar noi trebuie să le găsim cele mai bune răspunsuri. Acestea pot veni din auzite, de la rude și prieteni, de pe net sau TV.

În cele ce urmează, mi-am propus să pot veni cu o serie de răspunsuri din cele un milion de întrebări, dar despre oftalmologie, despre importanța consultului oftalmologic, dacă există alimente care ne pot ajuta vederea, despre… dar mai bine veți afla pe parcurs.

Și pentru ca informațiile să fie așa cum ne dorim, de calitate, clare și la obiect, am rugat-o pe dna Dr. Roxana Cozubaș să mă ajute în acest demers, motiv pentru care îi mulțumesc. Dacă consideri, ca și mine, că mai ai din acest domeniu atât de interesant și alte întrebări la care am putea afla răspunsuri, promit că voi reveni.

Precizez că întrebările îmi aparțin, iar răspunsurile dnei Dr. Roxana Cozubaș sunt evidențiate cu litere cursive (italic).

 1. Când trebuie ca un părinte să își ducă copilul la un consult oftalmologic? Există un prim control și apoi controale obligatorii sau recomandate în funcție de vârstă? Mă refer la prevenție, nu când apare o problemă.

,,Anumite afecțiuni nu se mai pot remedia după vârsta de 6-7 ani!

Până la vârsta de 7 ani, vederea se modifica mult și rapid”

Ce trebuie să știm despre consultul oftalmologic? Interviu cu Dr. Roxana CozubașPrimul control oftalmologic este bine să fie făcut la vârste mici, până în 2-3 ani, astfel încât să putem depista eventualele probleme din timp, pentru a avea timp să le tratam. Anumite afecțiuni nu se mai pot remedia după vârsta de 6-7 ani! Din experiență proprie, pot spune că este mult mai confortabil (atât pentru medic, cât și pentru bebeluș) de făcut consultul oftalmologic unui sugar, față de un copil de 2-3 ani, care este mult mai energic.

Ulterior, în funcție de ce constatăm, putem chema pacientul la câteva luni sau la un an. Trebuie să ținem cont de faptul că, până la vârsta de 7 ani, vederea se modifica mult și rapid, așa că, dacă la controlul de 1 an a fost totul în regulă, putem avea surprize neplăcute dacă următoarea vizită are loc la vârsta intrării la scoală.

 1. În afară de controalele de mai sus, care sunt semnale de alarmă care ar trebui să ne determine să mergem cu copilul la un consult oftalmologic?

Sunt foarte multe semne, unele evidente, altele mai puțin:

 • la copilul mic – pupila albă, poziția înclinată a capului (torticolis), imposibilitatea mișcării ochilor într-o anumită direcție, ochiul lăcrimos, ochii mari (buftalmie), ochii rătăcitori (nistagmus), strabismul (fuga unui ochi)
 • la copilul mai mare, verbal – durerea de cap, evitarea activității de aproape (oboseala vizuală), clipit frecvent, mâncărimi oculare, uneori cei mici spun singuri că nu văd bine la distanță cu un ochi sau cu ambii.
 1. Există alimente sau suplimente alimentare consumate pe timpul sarcinii care ajută sau, dimpotrivă, care pot dăuna vederii viitorului copil?

,,Foarte dăunător pentru ochii mamei sau ai viitorului copil este fumatul

Alimentele benefice vederii (la orice vârstă, nu numai pentru mămici în devenire) includ toate legumele și fructele crude, cât mai proaspăt culese, pentru a avea parte de toți nutrienții din ele. Nucile și semințele crude, alături de uleiuri presate la rece sau ouăle sunt foarte benefice pentru retină (țesutul de pe fundul de ochi), dar și pentru filmul lacrimal.

Foarte dăunător pentru ochii mamei sau ai viitorului copil este fumatul – știu, nu este un aliment, dar uităm de el cât este de nociv și pentru cei din jurul nostru! 

 1. Dar, după ce copilul s-a născut, există alimente sau suplimente alimentare care pot ajuta vederea sau, dimpotrivă, să o altereze? Cred că toată lumea știe că morcovii ajută vederea. Mit sau realitate?

Mitul morcovilor care dau vedere bună vine din timpul celui de-al doilea Război Mondial când s-a răspândit zvonul precum că soldații văd bine noaptea pentru că mănâncă morcovi. De fapt, posedau aparatură performantă care îi ajuta în acest sens:) Dar, după cum am spus mai sus, orice aliment cât mai neprocesat (care poate fi mâncat ca atare) aduce multiple beneficii vederii, deci, inclusiv morcovii. 

 1. Cât contează moștenirea genetică? Există boli oftalmologice care pot fi moștenite de la părinți? Dacă da, este mare procentul de transmitere? Se pot trata, vindeca dacă sunt depistate din timp la copii?

Un prim consult oftalmologic făcut atunci când copilul intră la școală este prea târziu uneori

Procentul de moștenire genetică în bolile oftalmologice variază între 0% și 100% – așadar exista boli care apar sporadic, în familii perfecte din punct de vedere oftalmologic. Este încă un semnal de alarmă pe care îl tragem asupra părinților că, dacă ei au privire de vultur, nu este obligatoriu ca cel mic să fie la fel.

Una dintre bolile frecvent întâlnite (4-5% dintre copii) este ambliopia (ochiul leneș). Descoperită la timp și cu tratamentul corespunzător, aceasta se poate trata complet până în 6-7 ani. De aici și ideea că un prim consult oftalmologic făcut atunci când copilul intră la școală este prea târziu uneori.

Miopia (un viciu de refracție în care copilul nu vede bine la distanță) nu se mai vindecă, doar crește pe măsură ce copilul înaintează în vârstă. Neprezentarea la timp sau nepurtarea ochelarilor corespunzători duce la o creștere de dioptrie foarte rapidă, ireversibilă.

 1.     O serie mai lungă de întrebări, dar pe același subiect. Plus că, ating un punct sensibil, dar important pentru părinți. Există anumite criterii de care părinții ar trebui să țină seama la alegerea unui medic sau a unei clinici? Recomandările altor părinți, opiniile de pe net. etc pot fi destul de subiective… Am văzut că se efectuează consult oftalmologic și în mall, în majoritatea centrelor unde se comercializează ochelari. Sunt dotate corespunzător acestea, pot efectua un control riguros, amănunțit sau este doar superficial? Cum ne dăm seama? Există niște elemente-cheie (de exemplu dacă se folosește atropina)?

Ce trebuie să știm despre consultul oftalmologic? Interviu cu Dr. Roxana Cozubaș

În general, primul consult oftalmologic este bine să fie efectuat la vârste foarte mici, în clinici specializate în oftalmologie pediatrică, dotate corespunzător și cu medici care au competență pediatrică. Pentru că desfășor activitate și în centre de optică medicală (unde se fac strict determinări de dioptrii și vânzare de ochelari), nu de puține ori mi s-a întâmplat să vină părinții inclusiv cu bebeluși sub un an în acele locații ca să “ma uit un pic dacă îi fuge un ochi”. Diagnosticul de strabism se infirmă sau se confirmă în urma unor teste care durează o oră și care implică aparatură mult mai vastă decât găsești într-o optică medicală.

Personal, recomand ca pacienții de până în 6-7 ani să fie examinați numai în astfel de centre bine puse la punct. Instilarea picăturilor de tipul ciclopentolat/tropicamidă (atropina nu o mai folosim decât în anumite cazuri excepționale) este obligatorie în cazul primelor controale, pentru a ne asigura că toate structurile oculare sunt în regula.  

 

 1. Eu îmi aduc aminte că pe vremea când eram elev (acum vreo 25-30 de ani), copiii care purtau ochelari erau o raritate. Dar astăzi din ce în ce mai mulți poartă ochelari. Nu se efectuau atunci controale oftalmologice? Sau este o problemă a zilelor noastre?

,,Miopia este înfloritoare în țările foarte dezvoltate”

Și una și alta – pe vremurile noastre, controlul oftalmologic se făcea doar ocazional, atunci când copilul semnala ceva. Stau ca dovadă toate cazurile de afecțiuni congenitale descoperite la 20-30 de ani, de care pacienții nu au știut că le au, iar acum doar ridicăm din umeri când le constatăm, pentru că nu le mai putem vindeca.

Pe de altă parte, tehnologia prezentă în viața de zi cu zi, încă de la naștere (!?!) este foarte dăunătoare pentru ochi, astfel că, miopia este înfloritoare în țările foarte dezvoltate (Japonia are o incidență a miopiei de 80% din populație!).

 1.     Legat oarecum de discuția de mai sus, alt subiect delicat, cu studii destul de contradictorii. Cel puțin cele disponibile pe internet. Mă refer la ecrane. Televizorul, tableta și mai ales telefonul mobil. Afectează sau nu vederea? Cum îi putem feri pe cei mici sau măcar diminua acest risc? 

,,Toate ecranele sunt foarte dăunătoare. Zero expunere până la vârstă de 2 ani”

Închidem ecranele și ieșim în parc, la joacă! Toate ecranele sunt foarte dăunătoare, atât din punct de vedere al luminii emise, cât și din punct de vedere al proximității față de ochi. Mâinile copiilor sunt foarte scurte, astfel că toate ecranele sunt ținute aproape de ochi. Pentru cei mici, Academia Americană de Pediatrie recomandă zero expunere până la vârsta de 2 ani, iar apoi, câte 10-15 minute pe zi, crescute la interval de 2-3 ani.  Copiii mici învață cel mai bine din pipăit, apucat, mirosit obiecte reale, tridimensionale, nu aflate pe un ecran bidimensional.

 1.     În zilele noastre, ce afecțiuni oftalmologice sunt ”la modă”? 

De departe, incidența cea mai mare în rândul copiilor o au viciile de refracție – miopia la școlari, hipermetropia la copiii mici. În cazul adulților trecuți de 40 de ani vorbim de presbiopie (necesitatea de a purta ochelari pentru vederea de aproape), iar la vârstnici apar afecțiunile oftalmologice care însoțesc bolile generale (diabet, hipertensiune), dar și cele caracteristice vârstei (cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă).

 1. Spuneam mai sus de ochelari. Am efectuat controlul oftalmologic, i s-a prescris copilului ochelari. Unde este recomandat să mergem? Cum putem aveam încredere că rețeta prescrisă de medicul oftalmolog se va regăsi în ochelarii pe care îi comandăm? Cum știm dacă materialele și calitatea sunt conforme cu ce avem nevoie? 

Este bine să efectuăm montajul ochelarilor în locația unde s-a efectuat și consultul oftalmologic, dacă are și un centru de optică anexat. Astfel, dacă sunt întrebări sau diverse situații ulterioare, poți găsi și medicul și centrul de optică în același loc. Cu siguranță, dacă ne adresăm unui lanț de optici cu prestanță sau unor centre de cartier, dar cu vechime, ei oferă soluții conforme. Optica medicală este un domeniu în care nu merge să te îmbogățești “peste noapte”, trebuie să fii serios și să oferi soluții corecte și pentru a-ți păstra clienții.

 1. Există speranță? Cum ne raportăm la UE? Avem suficienți specialiști sau suntem în trendul negativ al migrării? Există vreun studiu comparativ, România vs UE, referitor la starea de sănătate dpdv oftalmologic?

Ce trebuie să știm despre consultul oftalmologic? Interviu cu Dr. Roxana Cozubaș

,,Avem personal medical foarte bine pregătit și dotări moderne”

Studiile pe partea de prevenție și sănătate oculară în rândul populației din România sunt un aspect la care nu stăm foarte bine. Nu știm exact cât suntem de bolnavi, dar putem estima că, în mediul urban, suntem afectați cam de aceleași boli oculare ca restul Europei dezvoltate. În mediul rural, în schimb, predomină afecțiunile pentru care am avea o rezolvare, dacă pacientul ar ajunge la medic și și-ar permite o intervenție chirurgicală – cataractă – sau o pereche de ochelari – viciile de refracție.

În schimb, în ceea ce privește personalul medical, acesta este foarte bine pregătit și avem dotări la fel ca în cele mai moderne centre de oftalmologie din Europa. Medici oftalmologi suntem suficienți deocamdată, impactul plecării colegilor în Franța sau Anglia încă nu se observă.

 

 

 1. Nu vreau să închei acest interviu cu o întrebare clasică. De tipul “dacă ar fi să o luați de la capăt, ați alege aceeași carieră” pentru că intuiesc răspunsul. Aș prefera să ne împărtășiți o întâmplare care v-a marcat, care v-a emoționat sau, de ce nu, una amuzantă.

,,Ne naștem puri și inocenți, cu sufletul curat”

Pfoaaaa, clar aș alege de 1000 de ori oftalmologia pediatrică, pentru că îmi place foarte mult să lucrez cu cei mici. Sunt exemplul clar că ne naștem puri și inocenți, cu sufletul curat. Cel mai mult mă emoționează când copiii îmi trag o îmbrățișare sinceră, din suflet și din senin, sau când îmi spun foarte deschis că “le place de mine”.

De întâmplări amuzante ai parte în fiecare zi când lucrezi cu cei mici, iar mare parte din ele mă străduiesc să le țin minte și să le povestesc pe pagina de Facebook. Ultima istorioară – un băiețel de 4 ani, stătea deja de aproape o oră cu noi (avusese un control complet, cu cicloplegie) și era la limita răbdării. Din păcate, trebuia să poarte ochelari și mama încerca să îi găsească o pereche de rame potrivite. Cel mic își pune o ramă roz pe nas și exclamă: “Ăștia sunt perfecți, să mergem!” Mama, ca să-l liniștească, îi spune să se mai uite un pic, urmând să plece imediat acasă. Băiețelul îi răspunde hotărât: “Nu mergem acasă, mergem la locul de joacă! Și cumpărăm și înghețată!”. Înțeleg că rama roz nu a rămas printre opțiunile lui, însă înghețata cred ca a primit-o:)

Despre Dr. Roxana Cozubaș, medic specialist oftalmolog

 • Consultații oftalmologie pediatrică:
 • Ambulatoriul de Specialitate Dorobanți (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”)
 • Regina Maria Dorobanți
 • Clinica Ocuvista
 • Societăți afiliate – membru în:
 • Societatea Română de Oftalmologie
 • Colegiului Medicilor din România
 • Societatea Română de Strabologie si Oftalmopediatrie
 • Societatea Română de Lentile de Contact

Sursa foto: pagina de Facebook Dr. Roxana Cozubaș

Dacă ți-a plăcut Ce trebuie să știm despre consultul oftalmologic? Interviu cu Dr. Roxana Cozubaș și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook unde m-ar ajuta un like sau un share.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

2 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: