Și bebelușii vorbesc, știai?

Și bebelușii vorbesc, știai?

Ne așteaptă lucruri extraordinare

De doi ani și jumătate de când am deschis acest blog scriu despre copii, părinți, evenimente numite generic de parenting, pe diverse teme de la sarcină și până la poate cea mai dificilă perioadă pentru părinți. Cea când cel mic nu mai este așa mic, ci trece prin vulcanul adolescenței. Bine, mai scriu și despre alte subiecte, despre mine, că doar este jurnalul meu, jurnalul unui tată:)

În toată această perioadă am întâlnit mulți oameni extraordinari, care sunt într-adevăr buni în câte un aspect al universului părinte-copil. Pentru că abordări unitare nu pot exista, atâta timp cât suntem diferiți noi, părinții. Cei care le transmitem copiilor noștri un bagaj de educație, de morală, mai dezvoltat sau mai precar asta este altă discuție. La fel cum fiecare poate avea viziuni diferite față de viață, raportându-se la valori diferite. Nu mai vorbesc de non-valori.

Bun. Ideea este că în cercul meu larg de prieteni, mulți sunt preocupați de a deveni părinți mai buni.

Iar unele lucruri, unele nevoi sunt aceleași pentru mai toți copiii. Indiferent cât de diferiți, mai simpli sau sofisticați suntem noi, părinții.

Și azi vreau să vorbesc despre unul din aceste lucruri care ne leagă. În plus, dacă lucrurile sunt așa cum cred cei despre care urmează să scriu, s-ar putea să fie ceva inovativ. De-a dreptul revoluționar.

Limbajul bebelușilor 

În urmă cu aproape patru ani, o echipă a început un proiect ambițios de cercetare, prin care și-a propus să afle dacă bebelușii vorbesc. Dacă au un limbaj al lor și mai ales să-l descifreze.

Mai exact, dacă există un tipar al plânsetelor bebelușilor în funcție de nevoile pe care le au.

Cercetările lor au început – cum altfel – într-o maternitate, iar rezultatele preliminare au fost încurajatoare.

Totul s-a concretizat într-o aplicație deocamdată doar pentru Android.

Cu ce te ajută și cum funcționează?

Deocamdată este destinată nou-născuților până la vârsta de trei luni.

De ce până la vârsta de trei luni? Pentru că după trei luni se modifică aparatul fonator, nevoile sunt mai complexe și majoritatea părinților încep deja să înțeleagă “mesajele” bebelușului.

Când bebelușul plânge dai drumul la aplicație, ea înregistrează 10 secunde din plânsul celui mic și returnează un mesaj de tipul: Cel mai probabil [Sofia] plânge de foame.

După care se afișează sfaturi legate de nevoia respectivă.

Momentan jumătate din răspunsuri se dau automat (adică din 4-5 nevoi algoritmii aleg 2 cele mai probabile), iar acestea se cern prin câteva întrebări scurte la care părintele bifează un răspuns. După testări se va renunța complet la întrebări.

Nevoile pe care aplicația le adresează sunt: foame, oboseală, eructație, colici și disconfort.

Este nevoie de ajutorul tău pentru a testa aplicația

Aplicația nu este încă publică, cercetătorii doresc testarea acesteia pentru un minim de 200 de cazuri reale, până acum fiind testată în peste 30 de cazuri. Dar algoritmii din aplicație au fost testați pe mai mult de 400 de bebeluși în perioada de cercetare.

Așadar, dacă ești proaspăt părinte sau viitor părinte și ești dispus să testezi această aplicație înainte de a o face publică, poți susține acest proiect care ar putea ajuta mulți părinți de acum încolo.

Aplicația este disponibilă în Google Play însă se poate downloada doar pe bază de invitație pe care echipa de cercetare o va trimite pe o adresă de Gmail. Trebuie să ai cont de email Gmail.

Aplicația se numește ANIApp, iar părinții pot solicita acces la aceasta prin trimiterea unui email la aniapp@softwin.ro.

De asemenea, există și un cont de Facebook dedicat aplicației.

Nu, nu costă ceva. Va fi o aplicație free. Cel putin o variantă a ei. Aplicația, fiind una revoluționară, are nevoie de validare. În plus, dacă lucrurile merg bine, iar semnalele sunt pozitive, cercetătorii nu se vor opri aici pentru că planuri și idei au să o dezvolte.

Cine sunt cercetătorii?

Nu sunt englezi, că aproape a devenit un pleonasm când spui cercetători englezi.

Sunt români! Reuniți sub umbrela Softwin, una dintre cele mai marcante companii IT din România.

Proiectul este intitulat Sistem de recunoaştere automată a plânsetelor nou-născuţilor (SPLANN).

Plânsetul sugarului poate ajuta în diagnosticarea diferitelor patologii și în descifrarea nevoilor acestuia. Iar recunoașterea stării sugarului într-un timp scurt, asigură o dezvoltare fizică și mentală corespunzătoare a acestuia, dar şi reduce semnificativ nivelul de stres al nostru, ca părinți.

Proiectul SLPANN urmăreşte să satisfacă nevoile părinților prin proiectarea şi dezvoltarea unui sistem inteligent de recunoaştere automată a plânsetului (limbajului) sugarului.

Și bebelușii vorbesc, știai?

ANIApp

Dacă ți-a plăcut Și bebelușii vorbesc, știai? și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Free photo on Pixabay

Comentarii Facebook

2 comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: