Genii și geniști

Genii și geniști 

Din capul locului trebuie să spun că nu sunt nici un geniu și nici habar n-am să dezamorsez vreo bombă. Pentru că a fi genist presupune și acest lucru.

Dar poate că am eu o problemă, în sensul că mă subestimez. Prefer să o am în continuare. Mi-e bine așa.

Chiar dacă trăiesc printre genii și geniști! Nu știu cum, nu știu de ce, dar parcă toată lumea se pricepe la orice. Plin de specialiști. Țară de experți. În tot. De genii și geniști.

E vreun bărbat care care nu se pricepe la mașini? Sau la fotbal? Mai nou și la tenis! La femei. Femeile se pricep la bărbați. Și la cosmetice. Toți se pricep la politică, modă și creșterea copiilor. 

Mai nou, am aflat că se mai adaugă pe lista de skills încă ceva. Mortal. Despre asta, mai la vale.

E cineva care nu are soluții simple și geniale pentru orice?

Cum să avem spitale și autostrăzi ca afară? Cum să nu dăm șpagă? Cum să ne comportăm civilizat? Ca afară? Despre cum să economisești? Sau cum să câștigi bani online? Cum să slăbești sau să mănânci sănătos. Etc.

Bine, că nu e niciunul dintre sfătoși să aplice pentru sine principiile… asta e altă poveste.

Spuneam că nu sunt un geniu. Nici măcar inteligent din cale afară nu mă cred.

Știu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj

Pe lângă prinderea pupezei din tei și a muștelor cu ceaslovul, povestea mâțelor care crăpau de joacă cu smotoceii atârnați de sobă, Creangă a rămas prezent și în viața mea de adult, nu doar cu amintirile lui din copilărie. A mai zis o vorbă de duh perfect valabilă azi și cel mai probabil și mâine: știu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj:))

Bun, dar care-i treaba cu geniștii și de ce jocul ăsta de cuvinte geniu – genist?

Pentru că mult prea mulți se cred genii, așa cum spuneam mai sus. Dar adevăru-i cam pe dos. Și se aplică altă vorbă de duh, mai din zilele noastre: după ce că ești prost, mai și semnalizezi! Iar unele genii cred că se pricep și la… bombe! Plin de genii și geniști…

Numai că în acest caz prostia ucide. Îl ucide și pe prost, dar și pe cei din jur. Cinic, dar 100% real.

De ce toată povestea și de ce am ajuns de la genii la bombe?

Cineva găsește o bombă. Cel mai probabil din al Doilea Război Mondial.

Știe exact că este o bombă.

Ceea ce nu știe este că trebuie să o lase unde a găsit-o și să sune la 112.

Dar el știe că poate să o dezamorseze.

Ce face omul în acest caz? Ia barosul și lovește în bombă. Rezultat? Tragic atât pentru el, cât și pentru alți doi prieteni aflați la fața locului.

Am fost uimit când am dat un search pe Google despre geniști

Altcineva găsește altă bombă. O aduce la o petrecere să o arate la prieteni. O scapă pe jos. Bomba face ceea ce a fost menit să facă. Victime.

Ce mai fac românii când găsesc bombe neexplodate?

Un nene supărat pe vecin și-a vârât bomba în propria sobă! Știa bine ce face, dar era atât de supărat pe vecin încât – se gândea el – își face el praf casa, dar și pe a vecinului când explodează proiectilul. Da, a explodat. Da, și-a făcut praf propria casă. Nu, casa vecinului nu a pățit mai nimic și nici vecinul. Doar geniul care a pus bomba-n sobă.

Alt geniu s-a gândit să-i dea o întrebuințare pașnică bombei. Cum? Și-a scos-o în fața porții pe post de… băncuță. Din fericire, un vecin a sunat la poliție și adevărații geniști au ridicat “banca” neexplodată până să facă victime.

Întâmplări sunt multe cu săteni care au vrut să dea întrebuințări… casnice proiectilelor găsite pe câmp. Mai ales în zonele unde s-au dat lupte în timpul războiului. Mai toate încercările acestora de upcycling a proiectilelor s-au terminat tragic.

Ce mai face românul (transformat peste noapte în genist) cu un proiectil?

Pe lângă lovitul cu barosul, aruncatul în foc, încearcă să îl găurească, să îl taie cu flexul sau aparatul de sudură, să-l vândă la fier vechi. Alții le păstrează.

Concluzia?

Oricât de geniu ai fi sau prost făcut grămadă, că ești specialist în scosul sâmburelui din cireașă ori te strigă lumea Dorel, dacă găsești un proiectil, o bombă, o grenadă sau altceva asemănător sună la 112. Altfel poți muri sfârtecat. Tu și alții nevinovați.

Dacă ai ajuns până aici cu Genii și geniști și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: