Gata! Nu mai tolerez intoleranții!

Gata! Nu mai tolerez intoleranții!

Pe la sfârșitul anului trecut, mai toată lumea umplea social media de… rezoluții. Nu mă refer la fotografii sau la rezoluția acestora.

Chiar dacă pentru mine sună ciudat și în ciuda faptului în limba română, cuvântul rezoluție înseamnă altceva, cu doar câteva zile înainte de Noul An.

În rest, dacă apelăm la DEX cuvântul rezoluție la singular și rezoluții la plural avem:

  • Hotărâre luată de un colectiv în urma unor dezbateri.
  • Rezolvare pe care cel în drept o dă unei cereri, unui act etc.
  • (Med.) Dispariție a semnelor de boală sau a unui proces patologic.
  • (Jur.) Desființare, cu efect retroactiv, a unui contract, în cazul în care una din obligațiile reciproce, cărora acesta le dă naștere, nu a fost executată.

Începând cu anul 2000, cuvântul rezoluție începe să se refere și la calitatea imaginii, odată cu dezvoltarea tehnologică a monitoarelor PC și TV.

Iar de câțiva ani, cuvântul rezoluție înseamnă o listă cu dorințe de împlinit în anul care urmează.

Gata! Nu mai tolerez intoleranții!

Bun, am divagat destul și tema articolului nu era nici cuvântul rezoluție, nici evoluția limbii, ci o dorință. A mea. Pe lângă cea din capul listei (nu spun care, dar se găsește articolul respectiv, d-aia am pus link) îmi mai doream ceva. Să fiu mai bun.

Dar a fi mai bun, la fel ca și Yin și Yang, vine și cu partea opusă, dar complementară. A fi mai rău. Dar numai pentru a fi mai bun! Sună paradoxal, dar să explic.

Dacă până de curând, din dorința de a fi bun, eram tolerabil cu toată lumea, mi-am dat seama cât de mult greșesc.

Pentru că eram tolerabil chiar și cu persoanele intolerante prin definiție. Cele pline de ură. Rasială. Religioasă. Politică. Sexuală. Cei care urăsc bătrânii, săracii, pisicile, femeile la volan, pe cei plecați afară, pe cei rămași în țară. Cei care urăsc România. Românii care urăsc românii. Şi așa suntem profund divizați. Antagonizați.

Ei bine, asemenea lor m-am radicalizat și eu:) M-am făcut rău, dar din dorința de a fi bun. Pur si simplu nu vreau să mai fiu amic, prieten, asociat, alăturat, cu astfel de oameni.

Nu mai tolerez intoleranții care au păreri foarte clare despre orice subiect, care nu vor să își nuanțeze părerea nici în fața evidențelor, dar mai ales nu tolerează faptul că altul are altă opinie.

Și așa nu devin un intolerant pentru că în continuare eu voi tolera pe cei care au alte opinii decât ale mele, dar totodată îmi respectă opiniile mele, așa cum și eu le respect pe ale lor.

Aici este esența frumuseții de a fi diferiți. Dar toleranți.

Iar eu nu voi mai tolera intoleranții. Am zis!

Dacă ți-a plăcut Gata! Nu mai tolerez intoleranții! și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Sunt prezent și pe Facebook și Instagram.

Comentarii Facebook

2 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: