Fără ardere îți faci viața scrum

Fără ardere îți faci viața scrum

De ceva vreme observ o campanie extrem de agresivă și insistentă de promovare a țigărilor electronice și a dispozitivelor de încălzit tutunul.

Ba sunt prezentate ca o alternativă la fumatul clasic. O alternativă mai sănătoasă. Ba ar reprezenta un pas în a te lăsa de fumat. Prezentate în o varietate de forme, în culori extrem de atrăgătoare, în locuri publice, toate să te îmbie mai-mai să încerci dispozitivul minune. Aburi, nu fum.

Abureală! Să ne înțelegem. Aceste dispozitive sunt menționate în clar de Legea nr. 15/2016, pe care fumătorii din mass-media s-au grăbit să o numească Legea Antifumat (care modifică și aduce completări la Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun), în:

art. 2 lit i1) țigaretă electronică se înțelege un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conțin nicotină prin intermediul unui muștiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuș, un rezervor și dispozitivul fără cartuș sau rezervor.

Că tot vorbim de lege. Mai e una. Legea 457/2004 privind publicitatea ți sponsorizarea pentru produsele din tutun.

Potrivit art. 3 al legii sus amintite, se interzice publicitatea produselor din tutun (…) pe panouri publicitare, pe copertine sau structuri de afișaj pentru care se datorează taxă pentru afișaj în scop de reclamă și publicitate, prevăzută de Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările ulterioare.

Se pare însă că jucătorii din industria tutunului au găsit o portiță de a eluda legea. Altfel, nu-mi explic cum au început să apară panouri publicitare la țigările electronice și a dispozitivele de încălzit tutunul…

Dacă facem analiză pe text, produse din tutun sunt destul de clar explicate în lege la art. 2: produse destinate fumatului, prizatului sau mestecatului, fabricate total sau parțial din tutun, modificat genetic sau nu.

Ar mai rămâne doar panourile publicitare pentru care se datorează taxă (…). S-a făcut un barter sau altceva?!

La metrou, în mall-uri apar panouri cu aceste dispozitive. Legea știu că este încă în vigoare. Interpretarea a ajuns la rang de artă.

It’s all about the money! And health?

Despre vaping (inhalarea vaporilor produşi de o țigară electronică sau alt dispozitiv de încălzire fără ardere a tutunului) şi mai ales despre efectele lui asupra copiilor şi adolescenților sunt destule studii pe care le găsim în publicații prestigioase.

Las câteva linkuri:

Dacă ți-a plăcut Fără ardere îți faci viața scrum și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Sunt prezent și pe Facebook și Instagram.

Foto: Max Pixel Commons

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: