Hărțuirea pe stradă

Hărțuirea pe stradă

Hărțuirea pe stradă

Valentine’s Day, Dragobete, 1 Martie, 8 Martie: flori, iubiri, totul roz. Dar, au trecut.

Hai să vorbim și despre ce le doare pe ELE.

Femeile știu ce înseamnă hărțuirea pe stradă. Nu cred că există femeie în România care să nu aibă o experiență în acest sens. Sună dramatic? Chiar este!

Opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea.

Patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei.

Dacă ești bărbat și nu crezi cele de mai sus propun ceva simplu. Întreabă-ți mama, soția, prietena, colega sau chiar fata ta în cazul că ești tată de fată, cum sunt și eu.

Întreabă dacă vreun tip a fluierat după EA, dacă a claxonat după EA sau dacă i-a adresat cuvinte nu tocmai măgulitoare.

Iar dacă EA și-a permis o fustă mai scurtă, un pantalon mai mulat, un toc mai înalt, un decolteu mai adânc… asta deja echivalează în mintea multor melteni cu o invitație la EA în pat.

Ce face melteanul? Semnalizează! ”Uite-mă păpușă! Știu că ai ieșit pe stradă exact pentru mine! M-ai găsit! Deci, hai!”

Și cum EA nu răspunde semnalelor lui pozitiv (îl ignoră pe el, atrăgătorul-unicul-valorosul sau, mai rău, îl respinge elegant sau poate mai direct) situația poate deveni periculoasă pentru EA.

1. Cazul fericit

El renunță.

2. Cazul mai puțin fericit

El renunță, dar după ce scuipă niște înjurături la adresa EI.

3. Cazul nefericit

Lucrurile se agravează. El nu renunță cu una cu două. În unele cazuri scuipatul înjurăturilor poate fi urmat și de scuipatul ăla grețos cu stropi. Violența verbală este însoțită de cea fizică.

În toate cazurile este vorba de hărțuirea pe stradă. Sau chiar mai mult.

Într-un grup de ei se poate ca doar unul să se comporte în cel mai neanderthalian mod posibil dacă vede o EA mai atrăgătoare. Și nici măcar un el din acel grup din care bădăranul face parte nu-l trage de mânecă sau nu-i dă una peste bot (metaforic vorbind). Nici măcar când doar unul dintre ei sare calul. Nu pentru că l-ar aproba, ci pentru că ar pica ei de fraieri în ochii lui, masculul Alpha-Beta-Caca.

Ghici ce băieți? Tăcerea voastră îi validează mârlanului purtarea care va escalada. Iar voi, prin inacțiunea voastră, sunteți exact ca el.

Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă

Tu, ca bărbat, chiar dacă nu te-ai pretat la asemenea gesturi măgulitoare, ai lua atitudine dacă ai fost martor la așa ceva? Sau ai trece mai departe că doar nu-l cunoști p-ăla, nici pe EA, deci nu te privește.

Știi de ce te întreb? Știi că până în acest moment nu există cadru legal de a sancționa pentru hărțuirea, hărțuirea sexuală sau hărțuirea psihologică? Doar în cazurile extrem de grave, sunt sancțiuni prevăzute în legea penală. Însă în cazul unor fapte care nu pot fi dovedite că încalcă morala publică ori în cazul faptelor care nu au legătură cu activitatea profesională, victimele hărțuirii nu sunt protejate de nicio prevedere legală! 

UPDATE 1

Senatul României a adoptat în data de 23 aprilie 2018 un proiect de lege care prevede amenzi între 3 mii și 100 mii lei pentru acte de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, atât în spațiul privat cât și în spațiul public.

UPDATE 2

Camera Deputaților a adoptat în data de 10 iulie 2018 proiectul de lege menționat mai sus, chiar dacă a fost coborât plafonul maxim al amenzii, respectiv în loc de 100 mii cât era prevăzut inițial va fi 10 mii lei.

Constatarea și sancționarea se face de către: Inspecția Muncii, Consiliul Național de Combaterea a Discriminării, dar și de Ministerul Afacerilor Interne, prin ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției de Frontieră Române, în zona de competență, precum și de către polițiștii locali.

Concret, “prin hărțuire se înțelege situația în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității persoanei în cauză și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor; prin hărțuire sexuală se înțelege situația în care se manifestă un comportament nedorit cu conotație sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității unei persoane și, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor; prin hărțuire psihologică se înțelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic și implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenționate și care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane.”

Proiectul va merge la promulgare.

Dacă ți-a plăcut Hărțuirea pe stradă și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook unde m-ar ajuta un like sau un share.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: