Ceva nu este în regulă cu știrile

Ceva nu este în regulă cu știrile

Ceva nu este în regulă cu știrile

De ce nu se discută despre X? Care sunt subiectele zilei? Cine impune agenda zilei? De unde ne luăm informațiile?

Câteva întrebări simple care ar trebui să aibă răspunsuri simple. Dar, dacă le punem pe o hârtie s-ar putea să fie interesant.

Încep invers. Cu ultima întrebare. Ajung apoi și la prima.

De unde ne luăm informațiile?

a. Unii se (mai) uită la TV. Pe la știri.

Cei mai mulți se uită numai la anumite posturi TV, crezând că e literă de lege ce spune postul AlphaTV. Doar AlphaTV spune că BetaTV este de kko. Postul BetaTV și el spune că numai el are știri adevărate și că postul AlphaTV este de kko. Simplu. Alegem să ținem cu Steaua și să urâm Dinamo. Sau invers. Niciodată nu putem să mergem urmărim meciurile ambelor echipe. Trebuie să ținem neapărat cu una din echipe și să dorim moartea celeilalte. Așa și cu posturile TV. Doar acesta e bun. Alegem o tabără.

Etică? Echilibru? Echidistanță? Și pot continua cu nșpe principii așa-zis jurnalistice… Da, numai postul AlphaTV (sau BetaTV, depinde de ce parte a baricadei ești) oferă astfel de principii! Sau niciunul?

Mai sus am vorbit doar de știri. Că alții aleg să se uite la niște pseudo concursuri de voci, talente, canapele, asistente, reality show-uri și alte chestii pe format luat de-a gata de p-afară sau adaptat ori chiar ceva mai neaoș… fiecare e liber să-și omoare timpul cum crede de cuviință. Și cine sunt eu să judec asta?

b. Alții aleg presa online (că aia tipărită s-a cam dus pe apa sâmbetei).

Principiul enunțat mai sus se menține, numai sursele de (dez)informare diferă. Înlocuim canalele AlphaTV versus BetaTV cu site-urile alpha-știri.ro versus beta-știri.ro.

Câteva diferențe între posturile TV de știri și site-urile de știri de pe internet:

  • Dacă la TV sunt câteva posturi asupra cărora veghează C.N.A., pe internet este junglă. Pe lângă 2 știri mai vezi o pozulică mai deocheată care te atrage. Sau o reclamă la un produs/serviciu care l-ai mai căutat. Indiferent că e vorba de o ofertă la bilete de avion,  cremă care te întinerește sau pastilă care te învigorează. De ce este așa deștept site-ul sau ce coincidență fantastică se va vedea mai jos.
  • Dacă la TV nu îți place ce vezi, ești stăpânul telecomenzii. Pe internet, în funcție de profilul tău, de istoricul tău pe internet, ești servit mai mult cu ce îți place. Și așa te trezești într-o bulă creată artificial, dar special destinată ție de giganții internetului (motoarele de căutare, rețelele socializare etc), cu publicitate/postări sugerate. Cookies. Nu este teoria conspirației. Cine știe, acceptă;)
  • Pe lângă site-uri oarecum oficiale, ale trusturilor de presă (unele care au în componența lor chiar posturi TV) mai sunt și o multitudine de site-uri obscure. Care creează o anumită audiență pe un subiect neutru, iar când este nevoie se activează publicând un total alt conținut în general cu un scop politic bine definit, de crezi că ai greșit adresa. Unele copiază știri (parțial) adevărate de pe cele oficiale, dar le împachetează în așa fel încât la final știrea ca Gigel de 19 ani și-a luat o mașină nouă roșie apare ca Ionel de 29 de ani și-a vândut mașina SH albastră. La prima vedere este credibilă. În zona asta apar fake-news. Subiect foarte interesant. Pentru că fake-news pot fi catalogate și știrile care sunt adevărate, dar care nu îți convin. Pentru că ar contraveni cu ce părere (clară) aveai despre un anumit subiect. Știrea asta te face să vezi neclar subiectul. Sau îți dă altă perspectivă. Ori nu respectă noua religie a corectitudinii politice. Sau orice altceva.
  • Sursa. Care e sursa știrii? Dar sursa banilor (follow the money)? E mai profitabil site-ul alpha-știri.ro decât AlphaTV? O fi, dar în ambele business-uri banii vin de undeva. Transparent sau nu? Influențează vreun leu/euro obținut (și) din publicitate conținutul? Sau nu e profitabil și totuși las-o că merge și așa? Altă discuție, dar prea m-aș întinde și ducem discuția prea departe:)

c. Cei care care nu se uită nici la TV, nici nu citesc pe net, dar aud una-alta și mai ales transmit una-alta. 

Îi știm. Sunt cei care proclamă cu un aer de superioritate că nu urmăresc știrile. Că au TV-ul doar pe post de decor. Sau că se uită doar pe Discovery (probabil că nici nu îl au în grila de programe, dar cred ei că dă bine zicând asta). Sau nici nu au TV. Și nici nu-i interesează știrile din presa online. Deja ziarele din hârtie sunt nu vintage, ci mai degrabă rarități anacronice în zilele noastre.

Revin la categoria asta interesantă. Sunt cei care nu știu niciun subiect cad-coadă. Aud de ici ceva, de dincolo altceva. Pun un fel de cap la coadă niște frânturi de informație până iese un pui de Frankenstein și apoi îi dau acestuia drumul să se rostogolească, să crească mare-mare. Culmea, sunt influenceri!

Teoretic, ar trebui să fie cel mai ușor de combătut printr-o simplă întrebare: de unde știi asta?

Practic, sunt cei care nu au argumente, dar știu eu că așa este și dacă încerci să aduci contra-argumente devin agresivi.

Așadar, o categorie aparte și destul de periculoasă. Ah, că printre acești influenceri sunt și persoane foarte informate, dar duc discuția, propagă o știre într-un anumit sens (dorit de ei)… asta e altă discuție. Una despre ticăloșie🙂

Cine impune agenda zilei?

Sursele de informare: agențiile de știri, posturile TV, site-urile de știri sau non-știri ori fake-știri, influencerii din gură-n gură ori folosindu-se de social media.

Atât de simplu să fie? În spatele lor nu este nimic și nimeni, ci simplul impuls jurnalistic de a livra publicului informația pură? Fără ca marmota să împacheteze nimic? Sau sunt și niște interese financiare, politice, niște moguli, niște alții neștiuți publicului, niște nenei cu bănuți și suficientă putere să impună pe agenda zilei un subiect sau altul, să ascundă un subiect care nu le convine și așa mai departe? Sau niște organizații, mai mici sau ditai corporațiile deschise sau mai discrete. Nu există așa ceva. E doar teoria conspirației. În era internetului mai poți face mișmașuri, să mai ascunzi una-alta? Să mai influențezi ceva sau pe cineva când avem atâtea surse de (dez)informare? Tu ce crezi?

Care sunt subiectele zile?

E de ajuns să deschizi TV. Sau orice site. Ori rețea socială pe unde ai contul că tot vei vedea subiectele zilei. Poate pe net va fi nițel mai diferit decât la TV, pentru că pe net vei avea parte de o mult mai multă customizare, o mai multă adaptare a conținutului, o ajustare a știrilor la exact ce îți place să auzi/vezi:

  • Îl urăști pe Icsulescu? O să tot ai știri despre cât de rău de Icsulescu:) Niciodată pozitive.
  • Te pasionează fotbalistul Zetulescu, nu neapărat cum joacă, ci mai degrabă cu cine umblă? Uite știri despre Zetulescu:)
  • Îți plac poșetele? Uite un link cu un magazin online cu poșete de firmă. Și au și reduceri mari. Grăbește-te! Doar azi le prinzi. Și este și ultima bucată:))

Și așa ajung la final. De fapt cu ce începusem.

De ce nu se discută despre X?

Dar cine e X? Că subiectele zilei sunt de la A la Z. De pe la noi și de pe afară. Tot ce vrei să afli o poți face cu un clic. Oare? Nu ai niciun subiect care te interesează? Ceva care într-adevăr nu apare nici la TV, nici pe net? Niciodată nu ți-ai pus problema că ceva nu este în regulă cu știrile?

Atunci într-adevăr ești un om inFORMAT de cei care creează subiectele zilei…

Dacă crezi că ceva nu este în regulă cu știrile, am o serie de recomandări

Deschide ochii și inima, întreabă care este sursa și motivul  știrii, citește (și printre rânduri și nu doar o sursă), călătorește, vorbește cu oamenii, învață o limbă străină, ajută pe cel care are nevoie de ajutor, zâmbește!

Cineva spunea că dacă urăști, ura ta nu-l va afecta prea mult pe cel pe care îl urăști, în schimb pe tine te va devora.

 

Dacă ți-a plăcut Ceva nu este în regulă cu știrile și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Sunt prezent și pe Facebook și Instagram.

Sursa foto: Pixabay free   

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: