Unii vor doar școli și spitale. Eu vreau și biserici și statui și autostrăzi

Unii vor doar școli și spitale. Eu vreau și biserici și statui și autostrăzi

Unii vor doar școli și spitale. Eu vreau și biserici și statui și autostrăzi

Uneori, zen-ul meu e pus greu la încercare:) M-am săturat de lozinci. Lozinci care pleacă de la un sâmbure de adevăr, dar sâmburele bun se află într-un fruct stricat, otrăvit.

Iau de exemplu dorința firească de a avea școli și spitale. Avem suficiente? Depinde. Școli avem cu siguranță. Despre spitale nu aș fi așa sigur. Însă de ceea ce sunt sigur este situația precară a unor spitale. Bun aici avem sâmburele.

Unde e fructul care împachetează acest sâmbure? Un plan bine pus la punct de atacare a bisericii.  Și se ajunge la lozinca următoare: ”România este singura țară din lume în care se găsesc peste 18.000 de biserici, 4.000 de școli și doar 425 de spitale”.

În primul rând sunt greșite intenționat cifrele. Adevărul este că avem nu 4.000 de școli, ci vreo 19.538 de școli.

Adevărul este că avem vreo 16.400 biserici ortodoxe. Mă refer la cele ortodoxe pentru că propaganda aici vrea să lovească. Nu în alte culte… Culmea este că biserici sunt mult mai multe. Sunt peste 27.000 de biserici sau mai corect spus lăcașuri de cult (pentru că nu toate se numesc biserici). În condițiile în care la ultimul recensământ, circa 86% din români s-au declarat ortodocși, doar 59% din bisericile din România sunt ortodoxe.

Am ajuns la spitale. Aici situația doare. Dar nu că nu sunt spitale, ci pentru că unele sunt dotate necorespunzător, ceea ce duce la o migrare a pacienților către cele care oferă condiții măcar decente. Și nici aici cifrele nu sunt corecte, avem peste 500 de spitale. Adevărul este că de ani de zile pleacă medicii din țară.

Școli, spitale și biserici raportate la numărul de locuitori

Cifrele seci, fără să le raportăm la ceva nu spun mare lucru. Așadar ne vom raporta la numărul de locuitori. Să zicem 19,63 milioane. Deci avem:

  • 1 școală la 1.000 locuitori;
  • 1 biserică ortodoxă la 1.200 locuitori sau 1 lăcaș de cult (inclusiv cele ortodoxe) la 730 locuitori.
  • 1 spital la 39.000 de locuitori.

România versus SUA

Hai să comparăm cifrele lozincii cu cifrele din… SUA care are o populație de 326,76 milioane locuitori:

Wow! Deci stăm mai bine ca SUA…

Dar nu contează nici numerele, nici raportarea la numărul de locuitori. Ceea ce contează este calitatea învățământului, a numărului de paturi din spitale etc.

Ceea ce vreau să spun este că prea ne aruncăm simplist asupra unor cifre. Fără să judecăm imaginea în ansamblu. Mai ales când e vorba de tineri. Mai ales când ai informația sub nas, la un search distanță. O minimă verificare pentru orice nu cred că strică, dar preluarea unor slogane otrăvite sigur strică.

Și ca să închei, desigur că nu sunt mulțumit de nivelul învățământului de la noi. Bineînțeles că situația din unele spitale de stat este inumană. Nu este un articol care să apere biserica. Aceasta are apărătorii ei. Nu mă plasez nici în tabăra apărătorilor ei, nici în cealaltă. Pentru că există și o cealaltă tabără. Așadar nu abordez vreun subiect sensibil de genul pro sau contra. Fiecare este liber să creadă sau nu. Să meargă la biserică sau nu. Să aibă vreo părere contra a ceva sau a tot ce mișcă:)

Însă nu îmi plac manipulările ieftine, cu date alterate intenționat. Nu îmi plac acest gen de prioritizare care poate merge în absurd. Cum mai spuneam, nu o dată, putem merge cu ideea că nu vrem alocarea vreunei sume de bani pentru a crea o parcare (sau înlocuiește ”parcare” cu ce vrei), ci mai bine suma respectivă să meargă la construcția unui spital.

Dar de aici și până la a merge la lozinca vrem spitale, nu biserici este cale lungă.

Unii vor doar școli și spitale. Eu vreau și biserici și statui și autostrăzi. Și cred sincer și din toată inima că putem avea de toate.

Dacă ți-a plăcut Sexism și stereotipuri în publicitatea TV  și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Sursa foto: Pixabay free

Comentarii Facebook

Un comentariu

  • Tudor 11 februarie 2018 Reply

    Eu vreau ca cei din scolile / bisericile / spitalele din România să-și respecte meseria pe care și-au ales-o. Numărul lor contează mai puțin. Ce contează este ce lasă în urmă.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: