Loterie

Loterie

De unde a pornit ideea

Nu sunt un împătimit al jocurilor de noroc. Nu joc la loterie. Niciodată nu am intrat în vreun loc unde e afișat în română, romgleză sau engleză ”pariuri sportive”. Acum mulți ani mi s-a întâmplat să iau de vreo două ori bilete la loto. 6 din 49. Nu mi-au ieșit nici cele șase norocoase, nici măcar vreo trei… Așa că m-am lăsat de nici nu începusem. Unii joacă o viață. Alții chiar câștigă. Pe bune sau aranjat chiar nu știu…

După sărbători am intrat într-o cofetărie. Pe lângă torturi, prăjituri, fursecuri și băuturi ”răcoritoare” aveau și ceva ce n-am mai văzut de foarte mult timp. Loz în plic.

Mi-am adus aminte că era un obicei în familie care s-a pierdut acum mulți ani odată cu unul dintre bunicii mei. Cel care avea obiceiul ca în pragul sfârșitului/începutului de an să ia pentru fiecare membru al familiei câte un loz în plic.

Loz în plic

Așa că zâmbind la aceste amintiri, am luat și eu un loz în plic. Doi lei. Am ”câștigat” suma de doi lei. Adică exact cât costase. Nu mi-am mai încercat mai departe norocul. Am revendicat suma de doi lei. Așa că am plecat cu tortul cumpărat de la cofetărie ambalat într-o cutie faină și cu doi lei în portofel ”câștig”:)

Loterie

În drum spre casă am început să mă gândesc la loterie. Și mai ales la ideea de loterie. De cugetări despre acest hazard. Paradoxal, în ciuda credinței că ”banii nu aduc fericire”, atât de mulți oameni joacă la loterie.

Cine nu a auzit expresia că ”viața-i ca un joc de loto”?

Dragostea. Căsătoria. Loteria.

Sau ”căsnicia este o loterie”? Se spune că este un proverb latin.

Francezii l-au adaptat la ”căsătoria este o loterie în care bărbatul pariază pe libertatea sa, iar femeia pe fericirea sa”.

Un norvegian și-a adus și el contribuția și a considerat că ”dragostea este o loterie: dacă vrei să câștigi, ia un bilet”.

Dar cum românii au miștoul (nu întotdeauna și constructiv însă) la ei au transformat repede vorbele norvegianului întru-un banc:

”La radio Erevan se întreabă:

– Căsătoria este ca o loterie?

Răspunsul:

– În niciun caz, la loterie se mai și câștigă!”

Un irlandez, cu ceva mai multă experiență, că doar nu degeaba a plecat acasă și cu un premiu Nobel a fost categoric: ”căsătoria nu este o loterie, la loterie întotdeauna există un câștigător”.

Acum nu pot să nu-mi dau și eu cu părerea. Nu, căsnicia nu este o loterie. La loterie joci o dată și câștigi sau pierzi. Joci și a doua zi. La fel câștigi sau pierzi. O buclă temporală ca-n filmul Doctor Strange. În căsnicie joci o dată. Și câștigi sau pierzi. Poți lupta însă ca pierderea să nu fie definitivă. Să se transforme chiar în câștig. Cu sau fără succes. Depinde. Cam aici e diferența, mai ai o șansă. În timpul jocului să îndrepți ce poate fi îndreptat. Nu se poate, jocul e pierdut. Poți juca și a doua oară. Altă diferență față de loterie. La loto iei niște numere la întâmplare. Nu ai ce să înveți după primul joc. În căsnicie lucrurile stau diferit. Poți învăța din primul eșec.

Tot despre loterie

Bun, lăsăm căsnicia de-o parte și mergem mai departe cu loteria.

Ceva mai din zilele noastre. Mai nou se spune despre ”chirurgia estetică că este ca o loterie”.

Trăim vremuri de pace și îmi doresc ca și copiii noștri să nu cunoască vreodată ororile războiului, cum l-au trăit bunicii noștri. ”Războiul este o loterie a supraviețuirii”

O întrebare bună pentru cei care sunt pasionați de misticism. Horoscop. Tarot. Astrograme. Numerologie. Ghicit în cărți, stele, cafea, ghioc, dat în bobi și altele în aceeași gamă. Sincer, ai auzit vreodată vreo ghicitoare care a câștigat la loto? O prezicătoare? Vreo Mamă Omida, Baba Varga sau Caca Maca? Eu nu am auzit! În schimb am văzut astfel de ghicitoare care trăiesc extrem de bine. De pe urma celor care cred că ele citesc viitorul. Nu judec, doar constat. Amuzat, desigur.

Bun și pentru că am ajuns la oameni deștepți, mai am una. Și actuală. ”Bursa este un joc pentru a lua banii oamenilor care se cred deștepți. Pentru cei proști există loteria”.

Probabil, cu vârsta și memoria noastră va ajunge o loterie. Ne vom aminti frânturi. Frumoase sau nu. Depinde prin trecem. Ce alegem să tezaurizăm.

Închei cu ceva de sezon. Că tot ne-am văzut rudele aceste zile. Nu ai reușit să le vezi pe toate? Sau nu îți știi toți verii, unchii? Îți urez noroc la loterie! Garantat toate rudele își vor aduce aminte de tine! Indiferent că stă în alt oraș sau poate în Madagascar:)

Am spus gata? Hai să avem un an norocos, băftos, să întâlnim la tot pasul trifoi cu patru foi, potcoave, coșari și elefanți cu trompa ridicată! Iubește și pisicile negre, nu au nicio vină!

Semne bune anul are!

Foto: Crosswalk.com

Dacă ți-a plăcut Loterie și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

2 comentarii

  • Mămica Bonus 7 ianuarie 2018 Reply

    Anul acesta am vrut să iau şi nu mi-a ieşit. Nici nu m-am chinuit rău, dar poate că ai dreptate: ar trebui.

    • Jurnalul unui Tată 7 ianuarie 2018 Reply

      Eu n-am căutat, a fost o întâmplare. Probabil că voi continua și eu tradiția și chiar voi căuta lozuri pe la sfârșit de an. Amuzant, nu? Nici n-a început anul bine și deja știu ce voi face prin decembrie:))

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: