Diferențele dintre femei și bărbați

Diferențele dintre femei și bărbați.

O statistică la nivelul UE privind nașterea, învățământul obligatoriu, începerea primului serviciu, pensionarea și speranța de viață.

Navigând pe net* am dat peste o statistică foarte interesantă. Și actuală. Date surprinzătoare. Unele mituri se confirmă. Altele nu.

O să vorbesc despre situația din România. Raportată atât la media europeană cât și la alte state unde situația este foarte diferită.

Nașterea

Primul copil român vine pe lume când mama are 26,3 ani.

La nivel european femeile mai așteaptă doi ani și jumătate, până la vârsta de 28,9 ani.

Sunt țări unde nașterea primului copil are loc după trecerea pragului de 30 de ani (Elveția, Spania, Italia, Luxemburg, Grecia).

La polul opus, media când primul copil este născut de femei sub 27 ani se regăsește doar în Letonia și Bulgaria.

Învățământul obligatoriu

Șase ani media la nivel european, la fel ca și la noi.

Limita minimă, unde învățământul este obligatoriu de la 4 ani, o regăsim în Elveția, Cipru și Luxemburg. De la 5 ani în Malta, Olanda, Ungaria și UK.

Începerea învățământul obligatoriu are pragul de 7 ani în Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Polonia și Suedia.

În nicio țară UE nu există praguri diferite între fete și băieți privind învățământul obligatoriu.

Începerea primului serviciu

Aici lucrurile încep să fie extrem de interesante.

În România, femeile încep la 25 de ani, iar bărbații la 24 de ani. Cu doi ani mai târziu față de media europeană, unde femeile încep la 23 de ani, iar bărbații la 22 de ani. Dar diferența de 1 an de zile se menține între sexe.

Cei care încep primul serviciu cel mai devreme sunt femeile Islanda, Olanda, Danemarca (16 ani), Elveția (17) și bărbații din Islanda, Olanda (16), Elveția, Suedia și Danemarca (17).

Cei care încep primul serviciu mult mai târziu: femeile din Italia (28 de ani), Grecia (27), Bulgaria (26) și bărbații din Grecia, Spania și Italia (25).

Cea mai mare diferență între numărul de ani la nivelul unei țări europene între media femeilor și a bărbaților privind primul serviciu? Cu 4 ani încep mai devreme bărbații decât femeile primul serviciu în Croația, Cehia și Slovacia.

Țările unde femeile încep primul serviciu mai devreme decât bărbații? Finlanda, Suedia, Norvegia și Luxemburg (1 an diferență).

Țările unde femeile și bărbații încep primul serviciu la aceeași vârstă? Olanda și Islanda (16 ani), Elveția (17), Germania și UK (19), Letonia (22), Portugalia (23), Belgia (24), Spania (25).

Pensionarea

Ne-am născut, am intrat la școală, am început primul serviciu, primul copil, ajungem în ultima etapă a vieții, pensionarea.

Media în România este de 56 de ani la femei și 58 de ani la bărbați. Ne apropiem de media la nivel european, unde nu există diferență majoră între vârsta pensionării la femei față de bărbați, respectiv 58,8 ani la femei și 59,4 ani la bărbați.

Diferențe majore există însă. Exemple sunt date de Croația, unde există o diferență de 4 ani (56 de ani la femei versus 60,1 de ani la bărbați) sau 3 ani în cazul Portugaliei, Sloveniei și Slovaciei.

Cel mai repede se pensionează femeile din Slovenia (55), Croația, Polonia, Slovacia (56), Bulgaria (57) și cel mai târziu din Norvegia (65,5), Islanda (64,4), Suedia (63,6).

Bărbații se pensionează mai repede în Italia (57,8 ani) și mai târziu în Islanda și Norvegia (peste 64 de ani).

Ajung la ceva și mai interesant. Speranța de viață

Spuneam la începutul articolului de mituri. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Nu este mit, ci o realitate. Media statistică la nivel european ne arată că femeile trăiesc 83,3 ani, iar bărbații ceva mai putin, respectiv 77,9 ani. Deci o diferență de peste 5 ani.

În România diferența este și mai mare între speranța de viață a femeilor și cea a bărbaților. 7 ani. Dar speranța de viață este mai mică decât media europeană, respectiv 78,7 ani la femei și 71,5 ani la bărbați. Speranța de viața mai mică în UE decât în România se regăsește doar în Bulgaria și alte două țări baltice!

Țările care depășesc media speranței de viață la femei? Finlanda, Luxemburg, Malta, Portugalia, Suedia, Norvegia (84 de ani), Italia, Franța și Elveția (85).

Țările unde bărbații trec de pragul de 80 de ani? Islanda, Italia, Luxemburg, Spania, Suedia și Norvegia.

Unde este cea mai mică speranță de viață la bărbați? În Letonia (69,7 ani) și Lituania (69,2 ani). În aceste două țări femeile trăiesc cu circa 10 ani mai mult decât bărbații.

Concluzii

La o primă vedere nu stă în picioare nicio teorie conform căreia o viață lungă este dată de cât de activ ești. Sau dimpotrivă, cât de relaxat ești.

Pentru că speranța de viață lungă se întâlnește atât în țările nordice, unde primul serviciu începe în jurul vârstei de 16 ani și pensionarea are loc după 63 de ani, atât la femei cât și la bărbați. Deci vreo 47 de ani de muncă. O speranța de viață în jur de 80 de ani.

Dar o speranță de viață mare întâlnim și Italia (85 de ani la femei și 80 de ani la bărbați), unde primul serviciu începe la 28 de ani la femei și 25 de ani la bărbați, iar pensionarea vine la 58,4 ani la femei și 57,8 ani la bărbați. Deci doar 30 de ani de muncă, față de 47 de ani ca în cazul țărilor nordice.

Să mai fie și alte ingrediente de-a lungul vieții? Mâncarea, mișcarea, clima, felul de a fi etc? Statistica nu cuantifică aceste variabile.

*datele se găsesc pe site-ul Comisiei Europene

Foto: Pixabay

Dacă ți-a plăcut Diferențele dintre femei și bărbați și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: