Star Wars. The Last Jedi

Star Wars. The Last Jedi

A long time ago in a galaxy far, far away

A long time ago in a galaxy far, far away

Războiul Stelelor. O trilogie SF a copilăriei mele. Toată lumea o văzuse. Primul film apăruse chiar în anul nașterii mele. La noi ceva mai târziu, tocmai când începusem să merg cu tatăl meu la cinema. Scala și Patria pe acea vreme. Iar din iunie până în august, în aer liber, la Grădina de vară Gloria din Sălăjan. De acasă și până acolo mergeam vreo 15 minute. Tocmai când începea să se răcorească. Și acum când îmi aduc aminte simt mirosul încântător al teilor pe lângă care trecem în drum spre mult așteptatul film. Povești din anii ’80. Ani copilăriei mele.

După mulți ani, cele trei filme pe care le văzusem în copilărie au primit încă o serie de trei. Ciudat mi s-a părut că acestea noi, chiar dacă au apărut după atâția ani, își desfășoară acțiunea cronologic înaintea celor văzute în copilărie. Dar este logic. Atunci văzusem episoadele IV – O nouă speranță (1977), V – Imperiul contraatacă (1980) și VI – Întoarcerea lui Jedi (1983).

După mai bine de 20 de ani de la apariția fenomenului Star Wars a urmat sau mai bine zis a precedat prima trilogie, episoadele care ar fi trebuit să fie primele filmate: I – Amenințarea fantomei (1999), II – Atacul clonelor (2002) și III – Răzbunarea Sith (2005).

Disney cumpără Lucasfilm

Disney cumpără Lucasfilm

După 2005 fanii seriei Star Wars se întrebau dacă va continua. Și dacă da, iar vor trece vreo 20 de ani până la următoarea trilogie?

Răspunsul vine în 2012. Anul când compania Walt Disney cumpără Lucasfilm, care deține franciza Star Wars. Iar cum tranzacția s-a ridicat la colosala sumă de 4 mld USD, logic acești bani nu numai că trebuie recuperați, dar să și adică mulți alții pentru Disney.

Urmarea? Mai multe filme Star Wars! Așadar în 2015 apare primul episod din cea de-a treia trilogie Star Wars: VII – Trezirea forței. Numai acest prim film aduce încasări de peste 2 mld USD pentru Disney!

Iar anul acesta Episodul VIII – Ultimul Jedi. Peste doi ani, în 2019, se anunță și apariția episodului IX.

Și asta nu este totul, dacă filmele din cadrul celei de-a treia trilogii nu mai apar la o distanță de 3 ani, așa cum au apărut cele 6 filme din primele două trilogii, ci la doi ani! În plus, pe lângă firul epic și bine-cunoscutele personaje din cele trei trilogii, apar și filme noi. Alte personaje, dar se păstrează o oarece legătură cu universul trilogiilor. Primul film a fost a fost Rogue One (2016). În 2018 se va lansa Solo.

Star Wars. The Last Jedi

Star Wars. The Last Jedi

Faptul că în nicio lună de la lansare, încasările se ridică deja la 0,84 mld USD cred că spune mult. Estimările sunt ca la 31 decembrie să depășească pragul de 1 mld USD! Iar criticii nu se sfiesc să afirme că este cel mai bun film din întreaga serie!

În rest, se mențin personajele din episodul precedent, Trezirea Forței. Mai puțin Han Solo (Harrison Ford) care fusese eliminat chiar de fiul acestuia, Kylo Ren (Adam Driver). Dar, dispariția lui Han Solo este compensată de fostul partener în ale aventurilor galactice, ultimul cavaler Jedi, Luke Skywalker (Mark Hamill).

Să revenim nițel la Kylo Ren. Dacă în recenzia episodului precedent ziceam că este doar o copie ștearsă a lui Darth Vader, de data aceasta personajul începe să prindă contur din ce în ce mai interesant. Iar Forța întunecată a lui Kylo primește o perfectă contrapondere a celei deținută de enigmatica Rey (Daisy Ridley). Împreună alcătuiesc un ciudat Yin și Yang:)

Dacă Kylo Ren pare că evoluează, nu același lucru pot spune despre Generalul Hux (Domhnall Gleeson).

Vă era dor de simpaticul Yoda? Ei bine își face apariția. Evident, alături de Luke. Și reapare și echivalentul lui feminin, Maz Kanata (Lupita Nyong’o). Un personaj care l-am întâlnit prima dată în Rogue One.

Prințesa Leia (Carrie Fisher) are probabil ultimul rol. La scurt timp după terminarea filmărilor pentru acest film, actrița, scenarista și producătoarea de film americană a încetat din viață. Însă tehnica digitală o poate readuce  la viață în viitor…

Pe Finn (John Boyega) nu îl mai regăsim în compania lui Rey, ci a altui personaj nou, Rose Tico (Kelly Marie Tran).

Pilotul Poe Dameron (Oscar Isaac) își menține spiritul neînfricat și independent care îl ajută în a anihila un distrugător. Însă cu ce preț…

De cealaltă parte a baricadei, Supreme Leader Snoke (Andy Sekis) și Căpitanul Phasma (Gwendoline Christie) au parte de surprize deloc plăcute.

Surprize am avut când l-am văzut și pe Benicio Del Toro  într-un rol care îl prinde ca o mănușă!

Nu vreau să stric plăcerea vizionării cu detalii despre acțiunea filmului, despre poveste. Filmul mi-a plăcut și merită văzut. Mai ales că este vorba despre ultimul Jedi!

Enjoy!

Impresii despre alte filme:

Dacă ți-a plăcut Star Wars. The Last Jedi și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter. Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un shareSunt prezent și pe Instagram.

Foto: Wikimedia Commons

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: