Acte necesare pentru preschimbarea permisului auto

Acte necesare pentru preschimbarea permisului auto

Acte necesare pentru preschimbarea permisului auto

La începutul lunii ianuarie 2018 îmi expiră permisul auto. Îl am de zece ani. Unul roz.

Prevăzător, am zis să-l schimb din timp. Iar cea mai bună soluție am crezut că este în perioada dintre Crăciun și Revelion. În cele trei zile lucrătoare câți români pot să-și schimbe permisul? Mulți!

Mai precis pe la ora 11.00 m-am prezentat la sediul din Pipera. Primul lucru care l-am făcut a fost să-mi iau un bon de ordine. Numărul 101. Nu m-am descurajat și m-am dus să verific la ce număr se ajunsese la ghișeu. Abia la 30. Erau două ghișee pentru preschimbare.

Acte necesare? În primul rând cartea de identitate și permisul auto. Plus taxe de preschimbare pe care nu o achitasem pentru că știam că se poate achita chiar la sediul poliției.

Prima surpriză

Așa că mă așez la coadă. După 10 minute, când ajung în fața ghișeului unde se achită taxa de 68 de lei am prima surpriză! Nu pot achita cu cardul. Iar în portofel nu aveam cash. Ok. Două varinte. Ori găsesc un bancomat ori mă așez la a doua coadă unde acolo pot achita cu cardul.

A doua surpriză

Cum bancomat nu mai există la sediul respectiv (și era odată) mă așez la a doua coadă. Alte 10 min. A doua surpriză! Se strică imprimanta care scotea chitanțele celor care achitau cu cardul. Iar calculatorul respectiv nu este legat la altă imprimantă!

Zen. Mă duc prevăzător la automatul de bonuri de ordine să mai scot un bon. Numărul 127. Înainte să părăsesc sediul mai trag un ochi la celelalte două ghișee unde se primește dosarul de preschimbat permisul auto. Ajunsese la 35…

Găsesc bancomat. Scot cash. Înapoi la poliție. Deja trecuse de ora 12. Mă așez a treia oară la coadă pentru a achita taxa. După vreo 15 minute reușesc.

A treia surpriză

La unul din celelalte două ghișee se striga numărul 39. Profit de faptul că cel cu bonul 39 absenta și mă prezint la ghișeu pentru a întreba dacă pentru preschimbarea carnetului sunt suficiente taxa de preschimbare, cartea de identitate și permisul auto care este pe cale să expire. Surpriza numărul 3! NU! În sensul că ar fi suficiente dar noul permis mi se va elibera cu data de valabilitate a vechilului permis. Deci noul permis va trebuie să-l schimb peste vreo săptămână, adică la începutul lunii ianuarie 2018 exact când expiră cel vechi! Păi, ce-am făcut? Dacă vreau un permis nou cu o perioadă nouă de valabilitate e musai să aduc fișă medicală! Recunosc, mea culpa! Trebuia să mă pun la punct cu noile reglementări conform cărora este nevoie de această fișă….

Zenul meu începe să se încețoșeze. Dar hei, abia a trecut Crăciunul… Am venit cu o problemă, trebuie să o rezolv. Partea frumoasă este că vizavi de sediul poliției din Pipera găsești orice. Acte auto. Xerox. Asigurări. Șiiiii…. clinică medicală!!!

Altă surpriză

Așa că traversez, intru în clinică, achit cei 150 lei taxă fișă medicală necesară preschimbării permisului auto, mi se înmânează fișa și niște declarații. Citesc declarațiile, le completez cu datele mele, le semnez. Apoi cu fișa încep să merg din cabinet în cabinet. În caz că vă întrebați câte cabinete…ei bine vreo 8. ORL, psihologic, neurologic, oftalmologic, medicină internă etc. Surpriza numărul 4! Puhoi de lume! Pentru fiecare consult mai sumar sau mai complex era coadă de 10-20 de persoane! La fiecare cabinet! Cel mai mult se aștepta la neurologie:)

După ce reușesc să obțin vreo 2 parafe mă uit la ceas. Trecuse bine de ora 13.00. Mai obțin vreo două parafe medicale și ajung inevitabil la coada cea mare. În față la neurologie.

După vreo 10 minute de așteptare îmi las rând acolo și traversez înapoi la sediul poliției. Nu de alta, dar fără bilet de așteptare nu faci nimic. Deja aveam două. Unul cu numărul 101 și celălalt cu numărul 127. Habar n-avea cât mai durează până obțin fișa așa că îl iau și pe al treilea. Numărul 159. Nu mai am curiozitatea să mai trec și pe la ghișee să văd la ce număr a ajuns și mă grăbesc înapoi spre clinică. Adică vizavi. Și bine am făcut. Abia ce am ajuns înapoi și după 2-3 persoane reușesc să intru și la neurologie. Ok și aici.

Ceasul? Mai trecuse vreo oră. Zenul? Pe cale să se facă cioburi.

În fine după ora 14.30 reușesc să închei victorios labirintul de cabinete medicale și să obțin mult râvnita încheiere a fișei medicale cu rezoluția APT! Ies obosit, dar cu zâmbetul pe buze și cu fișa în mână cu gândul să traversez spre sediul poliției pentru a rezolva problema carnetului.

Surpriza numărul…deja am pierdut numărul

La ieșire, cineva mă vede cu fișa în mână și mă întreabă:

 • V-ați făcut copie? O să vă trebuiască!

Tind să dau crezare. Chiar dacă pare absurd atâta timp cât mă duceam cu originalul, de ce să-mi mai trebuiască încă o copie?! Și totuși… Găsesc un xerox fac o copie după fișa medicală, tipa de la xerox mă întreabă și ea:

 • Aveți copie după permisul vechi și cartea de identitate? Aveți nevoie!

Deja nu mai mă întreb de ce. Fac și la ele copii.

Traversez. Ajung în fața celor două ghișee de preschimbare a permiselor. Verific bonurile de ordine. 101, 127 și 159. Primul ”noroc” al zilei. Se ajunsese la numărul 95. După vreo 25 de minute depun următoarele acte:

 • Permis de conducere. Original și copie
 • Carte de identitate. Original și copie
 • Chitanță preschimbare permis auto în valoare de 68 de lei. Doar original
 • Fișă medicală. Original și copie

Mi se opresc toate cele de mai sus, mai puțin cartea de identitate. Semnez cererea, mai semnez electronic, fac poza și mi se eliberează dovadă valabilă pentru 15 zile. Mă uit al ceas. Trecuseră mai bine de 4 ore de când intrasem prima dată în sediu

Ultima surpriză și cea mai plăcută?

Noul permis va fi trimis la adresa mea prin poștă!

Te-ai uitat la data valabilității permisului tău?

Dacă ți-a plăcut Acte necesare pentru preschimbarea permisului auto, te invit să lași un comentariu ori să dai un share pe Facebook

Foto: Pixabay

Comentarii Facebook

2 comentarii

 • Elena Munteanu 30 decembrie 2017 Reply

  La fix a picat articolul asta!
  Urmeaza sa expire permisul sotului si chiar vorbeam ca trebuie sa se informeze de proceduri si sa se pregateasca de stat pe la cozi 😛

  • Jurnalul unui Tată 31 decembrie 2017 Reply

   Mă bucur că este de folos:) Acum știe ce este de făcut. Documente, timp și zen:))

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: