Spațiul, ultima frontieră

Spațiul, ultima frontieră

Spațiul, ultima frontieră

De câteva zile se zvonea că actualul președinte al SUA, Donald Trump, dorește impulsionarea activității NASA, agenția responsabilă cu programul spațial public al Statelor Unite ale Americii și cu cercetarea aerospațială civilă și militară pe termen lung.

Azi, zvonul nu mai este zvon. A devenit certitudine. Ordinul executiv (Space Policy Directive – 1) semnat de președinte vizează explorarea umană, mai exact revenirea omului pe Lună, după o absență de 45 de ani, ultima aselenizare datând din 1972.

În istoria explorării spațiului, 24 de astronauți au zburat spre satelitul natural permanent al Pământului, din care jumătate au pășit pe solul lunar. Toate misiunile au fost în cadrul programului american Apollo.

Era perioada Războiului Rece. O cursă a cuceririi spațiului a celor două mari puteri, SUA și URSS.

URSS a dat startul cuceririi spațiului

Laika

Laika

În 1957 au trimis primul animal în spațiu, cățeaua Laika, la bordul navetei Sputnik 2. Concluziile experimentului au contribuit la decizia trimiterii omului în spațiu.

Patru ani mai târziu, în 1961 cosmonautul sovietic Iuri Gagarin devenea primul om care a ajuns în spațiu.

La o lună de la reușita lui Gagarin,  președintele american de la acea vreme, John F. Kennedy, declara în fața Congresului că are un proiect care ar aduce faimă Americii. Anunța trimiterea unui american pe Lună.

Începea o cursă contra cronometru. SUA versus URSS

În 1966 URSS mai punctează o dată, reușind prima aselenizare pe Lună, prin modulul fără echipaj uman Luna 9.

Apollo 11

Echipajul Apollo 11

Totuși, în 1969 se materializează proiectul ambițios anunțat cu ceva ani în urmă de JFK, Apolo 11. Neil Armstrong și Buzz Aldrin pășesc pe Lună. Rămâne celebre cuvintele rostite cu acea ocazie. “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

Bilanțul Programului Apollo

Apollo - NASA

Apollo – NASA 

Stoparea programului Apollo a fost decisă de Nixon, exasperat de cifrele care nu își mai găseau justificare.

În cei patru ani, respectiv  între primul pas din 1969 și ultimul pas din 1972 au fost 6 misiuni Apollo cu echipaj uman care au ajuns pe Lună.

Cifrele programului Apollo sunt colosale:

  • Cost – 19 miliarde de dolari între 1960 – 1973, actualizat circa 24 miliarde dolari.
  • Oameni implicați – 400.000 de americani
  • Companii industriale și universități – 20.000

Nelipsita teorie a conspirației

luna

Luna 

Lunga absență a prezenței oamenilor pe Lună a dat inevitabil naștere a mai multor zvonuri potrivit cărora NASA a stopat acest program din cauza a ceva ce ar fi găsit acolo.

Alții au susținut că totul este o mare farsă, iar tehnologia anilor ’60 nu ar fi permis voiajele navetelor cu echipaj uman Pământ – Lună – Pământ. Conform unui sondaj Gallup, 6% dintre americani acest lucru.

Odiseea spațială continuă

Nu degeaba am intitulat acest articol “Spațiul, ultima frontieră”. Cu ocazia ceremoniei semnării Directivei amintite mai sus, președintele Trump a declarat că aceasta “va reorienta programul american privind explorarea și descoperirea umană”.

În plus, vicepreședintele Mike Pence a declara că “sub conducerea președintelui Trump, America va conduce în spațiu încă o dată pe toate fronturile”, iar “spațiul este următoarea mare frontieră americană – și este datoria noastră – și destinul nostru – să stabilim această frontieră prin leadership-ul, curajul și valorile americane”.

Iar cele două declarații programatice au acoperire. Așa cum știm, americanii sunt pragmatici. Iar acest lucru va fi reflectat în cererea de buget a Anului fiscal 2019 al NASA anul viitor.

De ce acum, după 45 de ani?

Comparație Pământ - Marte

Comparație Pământ – Marte

Un motiv clar care să fi stat la baza deciziei încă nu avem. Dar putem specula câteva motive bine întemeiate, printre care:

  • Imaginea

Make America Great Again! Remember? Sloganul de campanie.

  • Comerciale

Companii private (printre care Moon Express) și-au anunțat deja intenția de a căuta și exploata minerale pe Lună. De ce NASA ar pierde startul?

  • O nouă cursă contra cronometru

Nu doar companii private doresc să ajungă pe Lună, dar și state sau organizații interguvernamentale și-au anunțat această intenție, printre care se numără China, Rusia, Japonia și Agenția Spațială Europeană.

Nu este exclusă o colaborare NASA cu unele state sau entități private indiferent că va fi vorba de furnizare de soluții tehnologice sau chiar de exploatare a posibilelor resurse naturale ale Lunii. Sună SF. Probabil, dar va deveni realitate în anii următori. Fanii Star Wars ori Star Trek probabil că zâmbesc cu la faptul că recentul impuls dat de președintele Trump a fost foarte bine primit de Commercial Spaceflight Federation, o asociație a companiilor și organizațiilor implicate în a transforma zborurile spațiale comerciale în realitate

  • Avanpost 

Nu numai că se dorește trimiterea echipajelor umane pe Lună, ci mult mai mult. Ambiția este de a stabili o bază pentru o eventuală misiune pe Marte. Obiectivul prevede pășirea oamenilor pe solul marțian până în 2030! Apoi, universul este infinit:)

Alte motive? Probabil că mai sunt. Iar cu timpul vor ieși la iveală. Tu ce crezi?

Dacă ți-a plăcut Spațiul, ultima frontieră, te invit să lași un comentariu mai jos ori să dai un share pe FacebookSunt prezent și pe Instagram.

Pentru a fi la curent  cu ce mai scriu, te poți abona la Newsletter.

Sursă foto: Wikimedia Commons

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: