Franța și Germania impun restricții la utilizarea unor dispozitive mobile pentru copii

Franța și Germania impun restricții la utilizarea unor dispozitive mobile pentru copii

Franța și Germania impun restricții la utilizarea unor dispozitive mobile pentru copii

Prima măsură a venit din Germania, unde smartwatch-urile pentru copii au fost interzise

Recent, mai precis în data de 17.11.2017, Bundesnetzagentur, agenția federală în materie de telecomunicațiile a dat un comunicat conform căruia vânzarea de ceasuri pentru copii cu funcție de interceptare a fost interzisă. Deja au început să fie luate măsuri împotriva mai multor oferte pe vânzare a acestor dispozitive.

Această măsură se încadrează în politica foarte strictă a Germaniei vizavi de protecția datelor personale.

S-a avut în vedere faptul că prin intermediul unei aplicații, părinții pot folosi ceasurile pentru copii pentru a asculta mediul ambiental al copilului, aceste ceasuri fiind considerate că efectuează transmisii neautorizate, respectiv interzise.

De asemenea, autoritatea germană sus menționată recomandă pe toţi cei care au cumpărat deja un astfel de dispozitiv să îl distrugă.

A doua măsură vine din Franța care va interzice telefoanele mobile în școlile generale și licee

Nici această măsură nu este o noutate pentru francezi, aceasta fiind o promisiune din campania prezidențiala a lui Emmanuel Macron.

Conform studiilor privind deținerea unui telefon mobil de către elevi, dacă în 2011 doar 20% dintre elevii francezi aveau un astfel de telefon, în 2015 procentul a ajuns la 80%.

Iar tendința se extinde în școala primară, unde elevii încep să aibă mobile începând cu clasa a IV-a uneori ca, mai ales cei care merg singuri la școală părinții sunt mai liniștiți că pot lua legătura cu ei în orice moment.

Cum se poate aplica această măsură?

În Franța, cei interesați de subiect dezbat nu atât necesitatea acestei măsuri, cât modul ei de aplicare.

Conform articolului L511-5 din Codul Educației „în școlile de grădinițe, școli primare și colegii, este interzisă utilizarea telefonului mobil de către elev în timpul oricărei activități didactice și în locurile prevăzute de statut”.

Deci este deja interzisă utilizarea, însă nu și deținerea. Iar anunțata măsură vizează interzicerea accesului în școli cu telefoane mobile. Părinții care vor să-și audă copii o vor putea face doar în intervalul când copilul este pe drumul casă – școală, respectiv școală – casă. Nu și în pauze. Probabil se vor amenaja  locuri de depozitare la intrarea în școală a telefoanelor. Predate spre păstrare la intrarea în școală, preluate la plecare. Complicat și nu știu cine își va asuma aceste obligații, care implică responsabilitate și o cheltuială.

Telefonul mobil în școala românească

Similar prevederilor Codului Educației francez, conform articolului 15 din Statutului elevului din România, elevilor le este interzis „să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor, prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență”.

Tot similar ca în Franța și în România elevii ajung să utilizeze telefonul mobil în timpul orelor fără acordul cadrului didactic.

Pe de altă parte, curentul pro interzicerea telefonului mobil în școli este covârșitor în Franța. Așa cum menționam mai sus nu se discută despre această măsură în termenii pro și contra, ci discuțiile vizează aplicabilitatea acestei măsuri. Cine va controla ghiozdanele și alte asemenea aspecte practice. Probabil se vor găsi soluții curând. Măsura interzicerii va intra în vigoare începând cu anul școlar 2018 – 2019.

În România nu există dezbatere privind interzicerea accesului elevilor cu telefonul mobil în școli. Tot mai mulți copii și adolescenți români posedă un telefon mobil. Uneori mai performant și mai scump decât al părinților. De cele mai multe ori cu acces nerestricționat la internet. Fără programe de control parental. Iar telefoanele sunt utilizate nu numai în comunicarea copil – părinte, ci în special la:

  • accesare Youtube,
  • rețele sociale (în ciuda restricțiilor de vârstă impuse de acestea la înregistrarea utilizatorului),
  • la filmarea, înregistrarea audio și fotografierea colegilor și a profesorilor în mod direct sau disimulat.

Poate astfel de măsuri venite din țările care reprezintă motorul Uniunii Europene, modele ale nivelului de trai, modele ale sistemului de învățământ*, va genera și la noi un început de discuții privind utilitatea telefonului mobil pentru elevi în școală, cât mai ales modul lui de întrebuințare de către elevi.

*Notă

Dacă ne referim la învățământul superior, Franța are 5 universități, iar Germania 11 universități în top 200. Este vorba de clasamentul mondial al universităților, unde poziția cea mai bună a unei universități din România este locul 701…

Dacă ți-a plăcut Franța și Germania impun restricții la utilizarea unor dispozitive mobile pentru copii, te invit să lași un comentariu mai jos ori să dai un share pe FacebookSunt prezent și pe Instagram.

Pentru a fi la curent  cu ce mai scriu, te poți abona la Newsletter.

Foto: Pixabay free

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: