Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Origini

Andrei s-a născut în Betsaida un oraș din Galileea, în nordul Israelului. Data exactă a nașterii nu se cunoaște, însă se știe anul nașterii, respectiv cu 6 ani înainte de nașterea lui Iisus. Mai știm că era fratele lui Simon Petru, amândoi pescari, alături de tatăl lor pe nume Iona.

Cel dintâi chemat

Înainte de a ajunge Apostol, Sfântul Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, acesta din urmă l-a îndemnat să-L urmeze pe Iisus și astfel devine primul ucenic al Domnului.

Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Andrei este menționat în Biblie

  • Evanghelia după Marcu. Iisus cheamă ucenici

Pe când trecea pe lângă Marea Galileii, Iisus a văzut doi frați: pe Simon ce se numește Petru și pe fratele său Andrei care aruncau o mreajă în mare, căci erau pescari. El le-a zis: veni.i după Mine și vă voi face pescari de oameni. Îndată, ei au lăsat mrejele și au mers după El.

  • Evanghelia după Ioan

Scriptura îl menționează pe Andrei la înmulțirea pâinilor și după învierea lui Lazăr.

Sfântul Andrei și vestirea învățăturii lui Iisus

Cei care strâmbă din nas când aud de cele sfinte, de istoria poporului nostru sunt rugați să se oprească aici, oricum nu are nici un rost să continue.

După învierea lui Iisus, apostolii au pus bazele Bisericii la Ierusalim. La Sinodul Apostolic, în jurul anului 50 apostolii s-au întâlnit și au decis unde va merge fiecare pentru a propovădui. Apostolului Andrei i-a revenit zona Mării Negre, respectiv Dobrogea, cunoscută atunci ca Scyntia Minor.

Potrivit istoricilor, Sfântul Apostol Andrei este primul care a propovăduit cuvântul Domnului la geto-daci. Este cunoscut ca și Apostolul Lupilor, lupul fiind simbolul dacilor. Dar și vechea denumire a dacilor, daoi. Iar daoi înseamnă lupi!

Potrivit legendelor lupii au fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei, iar căpetenia lupilor l-a condus pe Apostolul Andrei spre celebra peșteră din Dobrogea. Peștera se află la câțiva km de localitatea Ion Corvin din județul Constanța.

În anul 1944 Peștera transformată în biserică a fost sfințită de către Episcopul Tomisului, însă trupele de ocupație rusești au distrus-o.

Aceasta este refăcută abia după 1990, iar astăzi este lor de pelerinaj pentru mii de credincioși.

Moartea

 

Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

După ce și-a săvârșit misiunea pe meleagurile noastre, Apostolul Andrei și-a continuat drumul pana in sudul Rusiei, apoi în Grecia.

Sfântul Andrei a murit ca martir în ziua de 30 noiembrie la Patras, al treilea oraș ca mărime din Grecia.

Conform tradiției, Apostolul Andrei a murit pe o cruce în forma de X. Nu se cunoaște anul martirizării, existând mai multe variante.

În anul 357, Împăratul Constanțiu al II-lea, fiul lui Constantin cel Mare, duce moaștele Sfântului Andrei în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, cu ocazia sfințirii bisericii.

În jurul anului 850 împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul cedează rugăminților locuitorilor din Patras și le înapoiază capul sfântului.

În anul 1208 Cardinalul Petru de Capua duce moaștele Sfântului Andrei în Italia, în catedrala din Amalfi, lângă Napoli, în timpul celei de-a IV-a Cruciade.

În anul 1462, în vremea papei Pius al II-lea, capul Sfântului Andrei ajunge la Roma în Catedrala Sfântul Petru, din cauza amenințării turcești.

În anul 1964 capul sfântului Andrei este dus în Catedrala din Patras, în biserica cu hramul Sfântul Andrei. Părți din moaștele sale au ajuns în mai multe biserici din Europa.

Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

În 1995 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar doi ani mai târziu Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, anul acesta împlinindu-se 20 de ani la acest eveniment.

Din anul 2012 ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică și este zi liberă.

Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Noaptea Sfântului Andrei, adică noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie, este considerată în tradiția populară o noapte mistică, când bariera dintre viață și celălalt tărâm se slăbește.

Câte bordeie atâtea obiceie! Așa că în diverse zone ale țării regăsim o diversitate de superstiții, undele chiar precreștine, transmise încă de la daci.

Nu o să fac o trecere în revistă a lor, ci doar a celor mai cunoscute.

Sunt legende legate de lupi și vârcolaci, de usturoi pentru a ne proteja de duhurile rele și strigoii care se reîntorc pe pământ, ghicirea ursitului.

Iar cel mai cunoscut obicei este punerea grâului la încolțit, fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu în dreptul ferestrei pentru a primi lumină și căldură Se spune că dacă de Anul Nou firele sunt înalte, va fi un an prosper pentru cel care l-a plantat.

Conform evidenței populației, circa 700 mii de români poartă numele de Andrei, Andreea și derivate ale acestora și sărbătoresc azi, 30 noiembrie, ziua de nume.

Cu ocazia zilei de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, urez la mulți ani celor ce poartă numele acestuia!

Dacă vrei să te țin la curent  cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook, unde m-ar ajuta un share.

Sunt prezent și pe Instagram.

Foto: Wikimedia Commons și arhiva personală

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: